Tip dana: Partizan – Keln: Pad ”Jarčeva” donosi još jedno evropsko proleće

Partizan je napravio pravi podvig prošlog četvrtka u Kelnu i savladao domaćeg bundesligaša sa 1:0. Tom pobedom crno-beli su uhvatili odličan zalet za skok u evropko proleće, ali daleko od toga da su završili posao. U ovoj grupi tri tima se bore za dva mesta koja donose plasman u nokaut fazu Lige konferencija, pored Partizana i Kelna tu je i Nica, dok je češki tim Slovacko, koji ima samo jedan bod na kontu, daleko od realnih izgleda. Utakmica Partizana i Kelna na stadionu u Humskoj igra se u četvrtak u 18.45.

Partizan: Petrić doneo stabilnost, Partizan opet deluje kao mašina

Neverovatne probleme imao je Partizan na startu nove sezone. U jednom trenutku zaostajali su za Crvenom zvezdom sedam bodova, mada su bile odigrane tek četiri runde u prvenstvu, a računajući kvalifikacije za Evropu, spojili su pet utakmica bez pobede. To se odavno nije dogodilo i izazvalo je smenu trenera Ilije Stolice koji je tim preuzeo letos. Gordan Petrić umeo je da unese mir u ekipu, Partizan se i dalje mučio ali je pobeđivao golovima u poslednjim minutima u Novom Sadu i Kragujevcu, a posle remija sa Zvezdom, u kome se videlo da tim ima kvalitet, sve je krenulo nabolje.

U prva tri kola Lige konferencija Partiza je sakupio 5 bodova. U Češkoj je uzeo jedan, što i nije loše kada se zna da je imao dva gola i jednog igrača minusa posle prvog poluvremena. U meču sa Nicom, predstavnikom zemlje svetskih prvaka, crno-beli su igrali odlično, ali su opet stigli samo do boda. Mnogi su ih otpisali pred odlazak u Nemačku, pogotovo jer je Keln pet dana ranije pobedio Borusiju iz Dortmunda, ali su crno-beli hrabrom igrom, i još hrabrijom postavkom trenera Petrića, uspeli da zabeleže pobedu i dodatno zakomplikuju situaciju u grupi. Gol vredan najvećeg gostujućeg trijumfa Partizana u ovom veku u Evropi delo je štopera Svetozara Markovića koji je već u 9. minutu odlično reagovao na centaršut Bibrasa Natha iz prekida sa leve strane. Mora se reći da su oba tima imala neverovatan broj povoljnih prilika za promenu rezultata i još uvek nam nije jasno kako je rezultat osato isti od tog 9. minuta.

Posle pobede u Nemačkoj Partizan je ”skoknuo” na krov tržnog centra u Voždovcu i pobedio domaće ”Zmajeve” sa 4:0. Sve je rešeno u prvih 20 minuta igre, dva gola Rikarda i jedan Meniga su rešili dileme oko pobednika, da bi pred sam kraj mrežu Voždovca zatresao i Terzić. Oporavak centarfora Andrije Pavlovića od povrede i njegov debi u Kelnu pokazao je da sada Partizan ima dva odlična napadača, čime će i Rikardo biti malo rasterećen. Bivši reprezentativac Srbije pokazao je da i dalje igra odlično, a kada uđe u formu od njega će tek biti koristi. Za sada ga neće gol, promašio je nekoliko prilika u Kelnu i protiv Voždovca, ali će golovi sigurno stići. U odličnoj formi je i Bibras Natho, a zna se koliko je on bitan za igru srpskog vicešampiona. Fuseni Dijabate, novi ljubimac navijača, nije imao svoj dan u Kelnu, ali to ne znači da neće zablistati u revanšu i ponoviti izdanje kao ono protiv Nice.

Za Partizan postoji nekoliko opcija za nastavak takmičenja na proleće u Ligi konferencija. Pobeda nad Kelnom, druga za sedam dana, širom bi otvorila vrata nokaut faze, mada samo ona ne bi bila dovoljna. Šansa je utakmica poslednjeg kola kada u humsku stiže Slovacko koje tada neće imati nikakvih šansi za jedno od prva dva mesta, bar tako sada izgleda. Ni bod, eventualno, ne bi bio loš, imao bi Partizan bolji međusobni skor sa Kelnom i ako bi pobedio Slovacko završio bi grupu, čak i uz poraz u Nici, sa 9 osvojenih bodova. Keln sada ima 4, jedan iz Humske bio bi pet, što znači da ne bi Nemci smeli da pobede u dve preostale utakmice, u Češkoj i protiv Nice u Kelnu. Dakle, sve u igri, čak i to da Partizan na kraju bude prvi u grupi i direktno se plasira u osminu finala, odnosno da preskoči baraž šesnaestine finala protiv nekog trećeplasiranog tima iz Lige Evrope.

Keln: U Menhengladbahu je doživljen prvi poraz na strani, da li na pomolu drugi uzastopni?

Dizani su fudbaleri Kelna u nebesa nakon pobede nad Borusijom iz Dortmunda pre deset dana na svom Rajn Energiju. Slavili su, posle preokreta, sa 3:2 i nagovestili da bi i ove sezone mogli da imaju odličnu sezonu u Bundesligi. Samo peta dana kasnije na isti stadion dolazio je beogradski Partizan, realno slabiji tim od ”Milionera”, ali tim koji je pokazao da se srcem može pobediti jak rival pred njegovih 50 i kusur hiljada navijača. Trener Štefen Baumgart se malo kockao pred Partizan, neke igrače koji su izneli meč sa Dortmundom ostavio je na klupi, a to mu se na kraju obilo o glavu. Pokušao je u drugom poluvremenu da uvođenjem Ljubičića, Uta, Hektora, Tigsa i Maine ispravi šta se ispraviti da, ali taj se plan izjalovio.

Jedan od razloga zašto se Baumgart odlučio za takav korak pred meč sa Partizanom je utakmica protiv druge Borusije igran u nedelju. Ekipa iz Menhengladbaha je najveći rival Kelna, a dueli ova dva tima nazivaju se i ”Derbi Rajne”. Prošle sezone Keln je ostvario veliku pobedu na Borusija parku, pa su se navijači nadali da mogu isto učiniti i ove godine. Ne samo da nisu pobedili već su izgubili sa čak 5:2, i tako upisali prvi gostujući poraz ove sezone. Naime, Keln je odigrao pre meča u Menhengladbahu sedam utakmica u gostima a nijednom nije poražen, ne računajući ispadanje iz Kupa u regenzburgu posle penala.

Utakmica u Menhengladbahu bila je turbulentna za Keln. Čini se da je pobednik odlučen u 45. minutu kada je Florijan Kajnc dobio crveni karton, u trenutku kada je rezultat bio 1:1. U tom trenutku dosuđen je penal za domaćina, pogodio ga je Bensebaini i kola su krenula nizbrdo velikom brzinom. U nastavku je Borusija lako otišla na 4:1, da bi u finišu oba tima dala još po gol, tek da se raspoloženi domaći navijači dodatno uvesele. Poraz od 5:2 jeste težak, pogotovo jer je doživljen od najvećeg rivala, ali ni onaj od Partizana sigurno nije prijao nikom u timu ”Jarčeva”. Posle remija u Nici i pobede nad Slovackom pomislili su u Kelnu da su veći deo posla oko plasmana u nokaut fazu već završili i da je Bundesliga prioritet. Hladan tuš je usledio u četvrtak, a sedam dana kasnije mogao bi još jedan, koji bi ih doveo u skoro bezizlaznu situaciju.

Jasno je da je Keln kvalitetan tim, pravi bundesligaški, a da je opasan i posle odlaska najboljeg igrača i strelca Antonija Modesta u Dortmund, pokazao je u mnogim utakmivama, posebno igranim u gostima. Ima Baumgart problema sa sastavom pred dolazak u Beograd. Na meču u Menhengladbahu se povredio Dejan Ljubičić već u prvom poluvremenu i austrijskog fudbalera neće biti dugo u sastavu. Od ranije nema Andersona, Tilmana, i golmana Horna, ali i bez njih roster je dovoljno širok da na stadion Partizana istrči 11 odličnih fudbalera. Keln će igrati na pobedu u Humskoj, to je jasno, ali neće imati podršku svojih navijača. Naime, navijači ”Jarčeva” su napravili velike nerede u Nici pred i za vreme utakmice prvog kola, a otišlo ih je više od 20 hiljada u grad na Azurnoj obali. Navijači ovog tima poznati su kao veoma verni, ali često i izuzetno nasilni, pa je dobro što se neće direktno susresti sa Partizanovim, preventive radi.

Naš predlog:

I pored pobede u prvom meču kladionice smatraju da je Partizan autsajder u ovom meču. Tačnije veće se šanse za pobedu daju Kelnu. Za jedinicu se u kladionici MaxBet dobija kvota 3.35, remi je 3.55, dok je trijumf gostiju procenjen kvotom 2.10.

Keln je bio favorit po kladionicama i pred prvi duel, pa znamo kako se završilo. Zato se mi odlučujemo na golove, a naš prvi predlog je igra gol-gol za koju se u kladionici MaxBet dobija koeficijent 1.65.

To da bude samo po jedan gol na obe strane je minimum, očekujemo da ovo bude baš efikasan meč, za razliku od prvog, mada se i tada mogla dogoditi goleada. Za GG3+ koeficijent iznosi 2.00 u MaxBet kladionici, a za one ljubitelje jačih kvota naš predlog je igra najmanje gol u prvom i najmanje dva u drugom poluvremenu. Za igru 1P1+&2P2+ kvota u kladionici MaxBet je 2.65.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.