Tip dana: Sevilja – Valensija: Sampaoli oživeo Sevilju, ”slepi miševi” kiksirali protiv Elčea

U španskoj La Ligi igraće se u naredna tri dana vanredno 10. kolo. Čini se da bi najzanimljivi meć mogao da bude premijerni u kome Sevilja na svom Sančez Pishuanu dočekuje Valensiju. Početak sezone bio je užasan za tim iz Andaluzije, smenjen je i trener, a čini se da Sevilja polako beži sa dna. Valensija je napravila veliki kiks u prethodnom kolu na svojoj Mestalji i moraće negde da nadoknadi gubitak dva boda protiv Elčea. Utakmica Sevilja – Valensija igra se u utorak u 19 časova.

Sevilja: Horhe Sampaoli ”zategao” Andalužane

Odmah po završetku utakmice 3. kola Lige šampiona i ubedljivog poraza od Borusije iz Dortmunda čelnici Sevilje uručili su otkaz treneru Đulenu Lopetegiju. Bivši selektor Španije je odličan trener, ali ove sezone mu ništa nije polazilo za rukom i Sevilja je bila u sve većim problemima. U prvih sedam kola La Lige imali su samo jednu pobedu i već 4 poraza, a u Ligi šampiona posle tri kola na kontu im je bio samo jedan bod uz samo jedan postignuti gol.

Izgleda da su imali već spremno rešenje u iskusnom Argentincu Horheu Sampaoliju, čoveki koji je već vodio Sevilju u sezoni 2016/17, ali je u karijeri bio i selektor Čilea i Argentine. Poslednji posao bio mu je u Olimpiku iz Marseja, sa kojim se rastao letos zbog nezadovoljstva prelaznim rokom. Bez posla je Argentinac bio nešto više od tri meseca i evo ga na novom početku u Sevilji. Taj početak bio je dobar, mada je na svom debiju osvojio samo bod u duelu sa Bilbaoom, bilo je 1:1. Isti rezultat ponovoljen je u Dortmundu na Signal Iduna parku, što je bio drugi bod u Ligi šampiona. Teško je očekivati da mogu do drugog mesta u grupi, ali bi za Sevilju možda bilo dobro da se preseli u Ligu Evrope i pokuša da je osvoji na proleće, jer im je to najveća šansa da ponovo igraju u Ligi šampiona. U subotu je Sevilja gostovala na Belarskim Ostrvima i slavila protiv Majorke 1:0. Gol za tri boda, na spektakularan način, postigao je srpski reprezentativac Nemanja Gudelj.

Dakle, pozitivan šok posle promene trenera vidljiv je u Sevilji, ali je to još daleko od poželjnih izdanja ovog tima čiji kvalitet nije upitan. Pitanje je samo može li se nadoknaditi sve što je propušteno u prvoj trećini prvenstva u La Ligi i Evropi. Sada je Sevilja na 14. mestu, ima samo 9 bodova, a vodeći Real ima neverovatnih 16 bodova više. Naravno, o tituli niko ni ne razmišlja, ali plasman u Evropu je obaveza za Sevilju. Do pauze u prvenstvu, koja dolazi zbog predstojećeg Mundijala u Kataru, Sevilja ima težak raspored. Posle Valensije igraju protiv Reala za vikend u Madridu, a u La Ligi će igrati još protiv Rajo Valjekana na svom terenu, gradski derbi sa Betisom na Benito Viljamarinu i sa Sosijedadom u evilji. U Ligi šampiona preostali su im okršaji sa FC Kopenhagenom na Sančez Pishuanu i gostovanje na Etihadu kod Mančester Sitija.

Meksikanac Korona i Holanđanin Rekik već su ugo van stroja, neće igrati ni protiv ”slepih miševa”, a pod znakom pitanja su i Brazilac Fernando i iskusni Navas. Ipak, ima Sevilja odličan roster i ne bi trebalo da bude problema oko sastava za ovaj meč. Očekuje se da prorade Lamela i Isko, Argentinac je dao samo jedan gol, dok se bivši igrač Reala još nije uspiao u strelce u ovom prvenstvu. Najbolji strelac Sevilje je Oliver Tores sa tri pogotka.

Valensija: Elče šokirao Gatuza na Mestalji

Pobeda u Pamploni, izborena u jednoj stvarno turbulentnoj utakmici, podigla je samopouzdanje Valensije do neslućenih razmera. Odavno ”slepi miševi” nisu uspeli da odigraju meč protiv jakog rivala na tako visokom nivou, ali je samo sedam dana kasnije uspedio hladan tuš i to usred Valensije protiv slabašnog Elčea.

Bila je to još jedna potvrda da nema unapred upisanih bodova, ma protiv koga da igrate i da svaka ekipa u La Ligi može da vas iznenadi, kao što je to uradio Elče, tim sa samog dna tabele. Da sve bude gore po Valensija je uspela da minus od jednog gola nadoknadi i sa dva gola Edinsona Kavanija preokrene rezultat, ali je dozvolila Elčeu da poravna preko dvostrukog streleca Milje. Kavani je veliko pojačanje Valensije, meč sa Elečom bio mu je četrvi u dresu ”slepih miševa”, a po prvi put je uspeo da pogodi mrežu rivala, mada je u Pamploni promašio penal protiv Osasune. I pored toga ponovo je postavio loptu na belu tačku protiv Elčea i bio je uspešan.

Posle 9 odigranih kola Valensija je na 7. mestu na tabeli. Osvojili su 14 bodova sa 4 pobede, 2 remija i 3 poraza. Ne može se reći da je to neki spektakularan učinak, posebno jer ne igraju u Evropi i mogu u potpunosti da se posvete domaćem prvenstvu. Rezultati nisu u skladu sa očekivanjima, u prva tri kola na njihovim utakmicama su pala ukupno tri gola. Pobedili su minimalnim rezultatom na startu Đironu, da bi na isti način izgubili u naredna dva kola od Atletika u Bilbaou i njegovog imenjaka iz Madrida u Valensiji. Posle toga raspucali su se protiv Hetafea, slavili sa 5:1, ali su već u narednom kolu izgubili od Rajo Valjekana u madridskom predgrađu. Tek nakon te utakmice ustalili su formu i sada imaju četiri uzastopna meča bez neuspeha, sa dve pobede i dva remija, uz čak devet postignutih golova.

Kad govorimo o golovima, u timu Đenara Gatuza, koji je u karijeri bio poznat po mnogo čemu, ali ne i postizanju pogodaka, niko se posebno nije istakao. Na kraju krajeva zato je i angažovan Urugvajac Kavani. Iskusni golgeter nije mnogo igrao u Mančester junajtedu, pa ni u Pari Sen Žermenu pre toga, ali golgeterski njuh i dalje ima. On je dao dva gola, koliko i Dijakabi i Kastiljeho, samo što je Urugvajac odigrao četiri meča, i to nije provodio 90 minuta na terenu. Ipak, sa 16 golova ukupno u Valensiji mogu biti zadovoljni, posebno posle prva tri kola u kojima su dali jedan gol i to sa bele tačke.

Naš predlog:

Momentum je na strani Sevilje, u svakom slučaju. Ne samo zbog pobede nad Majorkom, već i zbog odličnog izdanja u Dortmundu. Sampaoli je lepo dočekan na početku svog drugog mandata u Andaluziji i sada je na njemu da taj zalet iskoristi.

Naš prvi predlog za ovaj meč je jedinica, za koju se u kladionici CircusBet dobija koeficijent 2.29.

Za one koji vole da igraju na golove ovo je meč u kome treba očekivati barem dva gola, a za 2+ u kladionici CircusBet kvota je sasvim solidna i iznosi 1.50. Ako želite ”snažniju” kvotu, pravi predlog je igra GG3+ sa koeficijentom 2.17 u kladionici CircusBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.