Tip dana košarka: Panatinaikos – Partizan: Obradović se vraća na mesto svog najvećeg uspeha

Duel između Panatinaikosa i Partizana svakako nije derbi kola u Evroligi ali će imati posebnu težinu zbog istorije koja povezuje ova dva kluba. Mnogo je igrača iz Paratizana karijeru nastavljalo u ”zelenom” dresu, ali je nit koja je vezivno tkivo između Panatinaikosa i Partizana sadašnji trener crno-belih Željko Obradović, najuspešniji trener svih vremena u grčkom klubu. Utakmica 6. kola košarkaške Evrolige igra se u OAKA areni u četvrtak u 20.30.

Panatinaikos: Radonjić pod pritiskom, poraz od Partizana mogao bi da izazove tektonske potrese

Neće biti lako Dejanu Radonjiću u četvrtak uveče. Ne mislimo tu samo na eventualni poraz od Partizana, što je u ovogodišnjoj Evroligi svakako moguće, već pre svega zbog činjenice da će navijači ”zelenih” sa oduševljenjem pozdraviti protivničkog trenera, da ne prejudiciramo, ali verovatno gromoglasnije nego njega. To je razumljivo Željkov Obradović je Panatinaikosu doneo 5 titula pobednika Evrolige, čak 11 titula šampiona Grčke i 7 nacionalnih kupova i to za 13 godina koliko je proveo u Atini. Teško da će ikada neko uspeti da nadmaši učinak srpskog stučnjaka. Ipak, moramo biti iskreni, teško će Panatinaikos ikada biti moćan kao tada, ne samo igrački i finansijski, već uopšte kao klub.

Sezona je počela loše po Pao, u prvih pet kola ostvarena je samo jedna pobeda i to protiv Radonjićevog bivšeg kluba Crvene zvezde u beogradskoj dvorani Aleksandar Nikolić. Ostala četiri meča su izgubili, mada su u svakom bili u igri do samog kraja. Nažalost, to se ne broji, pa su bodove iz OAKA arene odneli Real i Monako, dok je Panatinaikos izgubio na goatovanjima kod Albe i Makabija. Trenutno je samo Bajern ispod njih, a jednu pobedu ima još i Crvena zvezda, što dosta govori o ujednačenosti takmičenja u kome samo Fenerbahče ima maksimalan učinak.

Protiv Partizana videćemo jedno novo lice u dresu Panatinaikosa. Radi se o Dvejnu Bejkonu, bivšem košarkašu Monaka koji je letos pokušao da se izbori za ugovor sa slavnim Lejkersima. Nije u tome uspeo, pa je prihvatio poziv iz Atine da nastavi karijeru u Evroligi. Nestrpljivo je čeka i povratak plejmejkera Nejta Voltersa sa kojim će igra ”zelenih” biti mnogo organizovanija. Dakle, ima i logičnih opravdanja za loš učinak Panatinaikosa na početku sezone.

Što se tiče pojedinačnog učinka najefikasniji je Derik Vilijams, što se i očekivalo, a on je na pet odigranih utakmica u proseku ubacivao po 14,8 poena. Dvocifren poenterski učinak u proseku ima još samo Marijus Grigonis sa 10,8 koševa. Izostanak Nejta Voltersa dobro je iskoristio drugi plejmejker Paris Li koji je ubacivao 9,2 poena u proseku. Posle fantastičnog nastupa na Evrobasketu dosta se očekivalo i od još jednog novajlije, Marijuša Ponitke, a Poljak je to opravdao sa 8,8 koševa, 6 skokova i 3,6 asistencija po meču. Ima Panatinaikos još aduta. Tu je sjajni Arturas Gudaitis, kao i još jedno letošnje pojačanje Endrju Endrjuz, o kome se govori da bi mogao i da napusti tim posle dolaska Bejkona, mada je on sasvim solidan sa 8,8 koševa po meču. Pod koševima su se pojavili problemi, Jorgos Papajanis, prvi centar, nijeodigrao na svom nivou na početku i to je nešto o čemu će Radonjić morati da povede računa.

Posle tesnog poraza od Monaka u OAKA areni Panatinaikos je pobedio Kolosos u prvenstvu Grčke, a u tom meču dvocifreni su bili Ponitka, Papajanis i Li, ali su više prostora za igru dobili i domaći igrači, braća Kalaiscakis, Bohoridis i Mancukas. U domaćem prvenstvu Pao je poražen u prvom kolu od Arisa, a onda je vezao tri pobede. Recimo još da su na početku sezone poraženi u Super kupu od Olimpijakosa.

Partizan: Mogu li crno-beli do treće uzastopne pobede, prve u gostima

Neće biti lako ni Obradoviću, naravno, kada bude izlazio na parket OAKA arene i krenuo ka gostujućoj klupi. Ali, kao što i sam kaže, nije ovo prvi puta da bude gost kod Panatinaikosa. Dolazio je ovde sa Fenerbahčeom, sa kojim je čak 16 puta igrao protiv Pamnatinaikosa i slavio deset puta. Mnogo je vremena prošlo, punih deset godina od rastanka Obradovića i Panatinaikosa, i tu ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema, navijači će pre meča pozdraviti Željka, pozdraviće i on njih, a tada kreće žestoka borba na parketu.

Partizan i Panatinaikos niju igrali jedan prtoiv drugog od 2010. godine kada su se sastali u Areni u drugoj fazi takmičenja. Taj poslednji duel ubedljivo je dobio Pao, ali je Partizan prošao u četvrtfinale, otišao na megdan Makabiju i zatim se plasirao na Fajnal-for u Parizu. Uh, kao da je sve ovo bilo u nekom prethodnom životu. Partizan je na putu povratka, ne ide sve glatko, videlo se to i u prvim utakmicama Evrolige. U Berlinu su izgubili ubedljivo, onda su poklonili pobedu Baskoniji u Vitoriji, pa nešto slično ponovili i protiv Olimpije na svom debiju u Areni pred punim tribinama. Međutim, u naredna dva meča Partizan je pobedio na svom parketu. Prvo je deklasiran italijanski Virtus, da bi prethodne sedmice pao i odlični Žalgiris, pa Valjak mnogo rasterećeniji putuje u Atinu, gde će igrati i naredne sedmice, samo će im rival biti Olimpijakos.

Od starta sezone Obradović ima kadrovskih problema. Dugo van stroja su Aleksa Avramović i Alen Smailagić, a protiv Panatinaikosa, gotovo izvesno, u timu neće biti ni Džejmsa Nanelija. Sjajni strelac nije trenirao od duela sa Megom, oseća se loše i verovatno će ga Obradović poštedeti napora u Atini. Rotacija je skraćena, ionako Partizan u Evroligi igra sa manje košarkaša nego u regionalnom takmičenju. Najviše vremena na parketu provodi Matijas Lesor, uz mladog Balšu Koprivicu jedina ”petica” u timu. Posle njega najviše je igrao Zek Ledej, pa novi kapiten Kevin Partner. Svi ostali igrali su manje od 20 minuta u proseku po meču u Evroligi. Naravno da je opterećenje na najboljima veliko, Lesor gotovo da nije išao na klupu u duelima sa Baskonijom i Olimpijom, a Jam Madar je odličnim igrama preuzeo dirigentsku palicu od novajlije Dantea Egzuma, koji je imao najbolji start sezone od svih igrača.

Najbolji košgeterski učinak ima Kevin Panter sa 16,4 poena po meču, dok Zek Ledej daje prosečno 14,6 koševa, a najbolji meč je odigrao protiv Olimpije, šteta što njegova partija nije nagrađena i pobedom. Dvocifreni u proseku su i Matijas Lesor sa 12,8 i Džejms Naneli sa 10,4 poena po utakmici u Evroligi. Blizu dvocifrenog učinka su i Dante Egzum i Jam Madar. Najbolji skakači su centri, Lesor sa 8,6 uhvaćenih lopti u proseku, i Zek Ledej sa 6,2. Kao dodavač jedino se istakao Dante Egzum sa 2,6 asistencija, dok su iza njega Ledej i Panter sa 2,2.

Još jedan akter biće pod posebnom pažnjom. Radi se o sadašnjem krilu Partizana, a bivšem kapitenu Panatinaikosa janisu Papapetruu. Grk je letos Atinu zamenio Begradom, a još uvek nije zaigrao na nivou na kom je bio u ”zelenom” dresu, ili crveno-belom Olimpijakosovom. Imaće i on solidan motiv, ali ni njemu neće biti lako kada, poput Obradovića, krene ka gostujućoj klupi.

Naš predlog:

Kladionicie smatraju da je Panatinaikos favorit. U Meridianbet-u kvota za jedinicu je 1.72, a za pobedu Partizana 2.02. Na to je sigurno uticao dolazak Bejkona, ali i problemi Obradovića sa povredama i verovatnim izostankom Nanelija.

Naš prvi predlog jsu poeni ukupno, granica je na 158,5 koševa a mi smatramo da ih neće biti toliko, ma koliko Partizan igrao efikasne mečeve i davao prosečno više od 86 koševa. Sada će odbrane biti jače i ko uspe da odigra bolju, odneće pobedu. Koeficijent za UP(-) u kladionici Meridianbet je 1.86.

Predložićemo i igru domaćin daje manje poena u prvom poluvremenu, granica je na 40,5 poena, a za (-) kvota je 1.78 u kladionici Meridianbet. Probajte i manje poena gost uupno, granica je na 78,5 koševa a za (-) kvota u kladionici Meridianbet iznosi 1.84.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.