Derbi dana: Roma – Lacio: Bitka za prevlast u večnom gradu!

U nedelju nas očekuje nekoliko velikih derbija širom Evrope, a smatramo da se najzvučniji ovog puta igra na “Olimpiku” gde će snage odmeriti Roma i Lacio.
Susret između ove dve ekipe je zakazan za 18 časova.

Roma: Može li “Vučica” do plasmana u Ligu šampiona?

Poznato je da je Roma prošle sezone došla do svog prvog evropskog trofeja u istoriji, a ovog puta Žoze Murinjo želi da ode stepenik iznad i da preko prvenstva dođe do plasmana u Ligu šampiona, gde “Vučicu” nismo gledali još od sezone 2017/18 kada su Rimljani mimo svih očekivanja stigli do polufinala, u kom su eliminisani od Liverpula.
Prelazni rok je odrađen perfektno, a jedini žal je što su se dva od tri najveća pojačanja u prošlom “merkatu” povredila, a tu naravno mislimo na Dibalu i Vajnalduma.
Nakon dvanaest odigranih kola najkvalitetnijeg ranga italijanskog fudbala, Roma se nalazi na četvrtom mestu na tabeli uz samo bod viška u odnosu na petoplasirani Lacio, pa se vrlo lako može desiti da se dva gradska rivala do kraja bore za tu četvrtu poziciju, koja kao što je dobro poznato na kraju sezone donosi direktan plasman u Ligu šampiona.
U prošlom kolu su izabranici Žozea Murinja ostvarili veoma važan trijumf na nimalo prijatnom gostovanju kod Verone kojoj je pre tog susreta gorelo pod nogama, a taj meč u gradu ljubavi završen je pobedom rimskog tima od 1:3, iako je Verona prva došla do prednosti.
Do kraja prvog dela igre “Vučica” je nekako uspela da iznenadi, a u drugom poluvremenu su mreže mirovale sve do 88. minuta kada je Volpato povisio na 1:2, da bi konačan trijumf četvrtoplasiranom timu na tabeli doneo El Šaravi pogotkom u drugom minutu sudijske nadoknade.
Na pet poslednjih mečeva u Seriji A Roma je ostvarila čak četiri trijumfa uz samo jedan poraz, i to pre dva kola kada je lider na tabeli Napoli slavio na Olimpiku.
Takođe, treba napomenuti i da je Roma uspela da dođe do plasmana u nokaut fazu Liga Evrope, iako se to u jednom trenutku činilo teško ostvarivim.
U poslednjem kolu drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja “Vučica” je uz dosta muke i posle preokreta slavila na svom terenu protiv Ludogoreca, a taj duel je završen rezultatom 3:1, čime je italijanski predstavnik na kraju završio kao drugi u grupi, iza Betisa koji je odigrao grupnu fazu ovogodišnjeg izdanja Liga Evrope praktično bez greške.
Za kraj, kada su u pitanju izostanci za ovaj derbi Rima, Žoze Murinjo neće moći da računa na Dibalu, Vajnalduma, Spinacolu i Darboa.

Lacio: Koliko može Lacio bez SMS-a i Imobilea?

Iz godine u godinu Lacijali pokušavaju da dođu do plasmana u Ligu šampiona, ali to nažalost Sergej Milinković-Saviću i drugarima nikako ne polazi za rukom.
To će naravno biti primarni cilj i ovog puta, a ako samo na taj način posmatramo situaciju, onda slobodno možemo konstatovati da svi navijači Lacijala imaju baš dosta razloga za zadovoljstvo.
Naime, nakon dvanaest odigranih kola italijanske Serije A fudbaleri Lacija se nalaze na petom mestu na tabeli uz samo bod manjka u odnosu na četvrtoplasiranu Romu, kod koje između ostalog Lacijali gostuju u ovom kolu, i svakako je da će pobeda biti imperativ.
Na poslednjih pet mečeva izabranici Maurisija Sarija su ostvarili tri trijumfa, jedan remi, ali i jedan poraz, i to baš u prošlom kolu kada je mimo svih očekivanja Salernitana slavila na sred “Olimpika”.
Lacio je očekivano poveo u prvom delu igre da bi u nastavku susreta tim iz Salenta postigao čak tri gola i potpuno zasluženo došao do trijumfa, što je inače bio drugi poraz Lacija u ovogodišnjem izdanju italijanske Serije A.
Pre tog poraza od Salernitane, Lacijali su odigrali jedan fantastičan meč na gostovanju kod Atalante i slavili rezultatom 0:2, što je inače bio prvi poraz “Boginje” na domaćem terenu ove sezone.
Poput Rome i Lacio je ove sezone nastupao u Ligi Evrope, ali za razliku od svog gradskog rivala četu Maurisija Sarija nećemo gledati u nokaut fazi drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja, pošto su Rimljani na kraju završili na trećoj poziciji na tabeli i moraće da se zadovolje sa igranjem u šesnaestini finala Lige konferencija.
U poslednjem kolu grupne faze, Lacio je na gostovanju poražen kod Fejnorda kada je bilo 1:0, pa su zanimljivo sva četiri tima iz te grupe imala isti broj bodova, a nažalost Lacijali su zbog skora i gol razlike na kraju završili kao treći, što je dobrano razočaralo sve navijače rimskog tima, pošto je poznato da su “nebeskoplavi” imali ogromne ambicije u ovogodišnjem izdanju Liga Evrope.
Bilo kako bilo, tim iz prestonice Italije će morati više da se fokusira na italijansko prvenstvo, pošto se evropski mečevi neće igrati do sredine februara.
Za kraj, što se tiče izostanaka za ovaj duel sa Romom, nažalost, Lacio će nastupiti bez dva svoja najbolja fudbalera pošto ni ovog puta neće biti Imobilea koji je povređen, a njemu se pridružio i Sergej Milinković-Savić koji ima parne žute kartone.

Naš predlog

Mišljenja smo da će Roma iskoristiti neigranje dva najbolja fudbalera Lacija i doći do trijumfa u velikom derbiju Rima, pa vam hrabro savetujemo da ovde odigrate jedinicu za koju je kladionica Meridianbet odredila koeficijent 2.05.

Ako se malo osvrnemo na tradiciju, na poslednja četiri međusobna susreta je uvek slavio tim koji je makar formalno bio domaćin, a ono što ne bi smelo da se dovede u pitanje su golovi na obe strane, pa vam toplo preporučujemo da odigrate igru GG koju Meridianbet plaća sa kvotom 1.78.

Za kraj, deluje da bi četa Žozea Murinja mogla da postigne makar dva gola na “Olimpiku” za šta je Meridianbet odredio koeficijent 2.07.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.