Najava i analiza: Bundesliga, 14. kolo: Bavarci se dočepali vrha, sad ne planiraju da ga napuštaju, derbi je u Lajpcigu gde gostuje fantastični Frajburg

Pred nama je vanredno, 14 po redu, kolo u nemačkoj Bundesligi. Igraće se još narednog vikenda a onda Bundesligaši odlaze na odmor sve do pred kraj januara naredne godine. Razlog je, naravno, predstojeći Mundijal u Kataru, a i onako su Nemci slavile božićne praznike sa svojim porodicama, za razliku od Engleza. Prošlog vikenda došlo je do rokade na čelu tabele, Union je potopljen u Leverkuzenu što je Bajern iskoristio i trijumfom u Berlinu protiv Herte preuzeo lidersku palicu. Znajući kakvim kvalitetom raspolažu, sumnjamo da će je prepuptati do kraja. U ovom vanrednom kolu najzanimljivije će biti na Red Bul areni u Lajpcigu gde gostuje drugoplasirani Frajburg, a očekujemo mnogo vatre i u duelima Volfsburga i Dortmunda, te Ajntrahta i Hofenhajma. Kvote koje smo predložili mogle bi biti neznatno izmenjene.

Volfsburg – Dortmund – 3+ @ 1.65 u Mozzartbet

Borusiji je gostovanje u Volfsburgu sigurno najomiljenije. ”Milioneri” nisu izgubili od ”Vukova” poslednjih sedam godina, ravno 14 utakmica, a dobili su prethodnih osam. Čini se da meč dolazi u pravom trenutku za Volfsburg, pregrmeli su krizu sa početka prvenstva i sada su u seriji od šest mečeva bez poraza. U poslednja dva kola pobedili su Bohum na svom terenu i Majnc na strani, dali su sedam a nisu primili nijedan gol. U dobrom momentumu je i Borusija, tim iz Dortmunda je vezao tri pobede, na Signal Iduna parku protiv Štutgarta i Bohuma, sa ukupno osam lopti u mreži ta dva rivala, a na strani su slavili i u Frankfurtu protiv odličnog Ajntrahta. Trenutno su četvrti ali su im tri tima ispred njih vrlo blizu, Union na jedan, Frajburg na dva, a vodeći Bajern na tri boda razlike. Volfsburg se polako penje ka gornjem delu tabele, sada su 11. ali ako nastvae sa dobrim igrama brzo će se preseliti u gornji dom. Prošle sezone na dva meča ovih rivala palo je ukupno 11 golova, a i sada bi moralo da ih bude barem tri. Za 3+ koeficijent u kladionici Mozzarbet iznosi 1.65.

Bajern – Verder – 1,4+ @ 1.79 u Meridianbet

Pobedio je Bajern u Berlinu, što se i očekivalo, ali mu je uslugu učinio Leverkuezen koji je savladao Union i omogućio Bavarcima da zasednu na tron. Dugo je Union odolevao napadaima šampiona, ali se naziralo da to neće trajati do prvenstvene pauze. Rokada se dogodila prošlog vikenda, ali i dalje čak četiri tima imaju odlične izglede da božićne i novogodišnje praznike proslave kao lideri, ne kao jesenji prvaci jer se prvenstvo ne prekida na polovini. To je ionako nezvanična titula, ne tako važna, pa je najbitnije sa što većom bodovnom zalihom otići na zimski raspust. U Berlinu nije bilo lako za Bajern mada se činilo da će biti. Vodio je šampion sa 3:0, ali je Herta do poluvremena uhvatila priključak sa dva gola. Na kraju, ispostavilo se, to je bio i konačan rezultat. Verder je povratnik u elitu i sasvim dobro je izgledao ove jeseni. Tim iz Bremena je već osvojio 21 bod i nalazi se na visokom 7. mestu sa šansma ada se dokopa i Evrope. Navijačima je najbitnije da nemaju one traume koje su imali u dve prethodne sezone u Bundesligi, već da mirni privedu prvenstvo kraju. U Minhenu Verder nema šta da izgubi, oni su uzeli tri velika boda protiv Šalkea, a taj meč za njih je bio bitniji od ovog. Jedinica je izvesna, jedino što bi i Verder mogao do nekog gola, a ako i ne postignu neki Bajern sigurno hoće dosta. Naš predlog je 1,4+ sa kvotom 1.79 u kladionici Meridianbet.

Bohum – Menhengladbah – 1x @ 1.82 u CircusBet

Šteta za Bohum što je morao da gostuje na dva prethodna kola s obzirom da su taman počeli da pobeđuju na svom terenu. Na strani su i dalje očajni, nisu osvojili ni jedan bod na gostovanjima, ali su u poslednja tri meča u Bohumu prihodovali čak sedam. Sve je krenulo remijem sa Kelnom a onda su pobedili Ajntraht i Union Berlin, tadašnjeg lidera prvenstva. Mogu li do het-trika na svom stadionu videćemo u duelu sa Borusijom iz Menhengladbaha. ”Ždrepci” su u promenjivoj formi, ali ni oni na strani ne uspevaju nikog da pobede. Na šest gostovanja u Bundesligi Menhengladbah je tri puta igrao nerešeno i tri puta izgubio. U petak su otvorili novo kolo i pobedili Štutgart pa su sada na 8. poziciji sa 19 bodova. Ambicije su bile mnogo veće, sezale su do borbe za Ligu šampiona, a najmanje do plasmana u neki od evropskih kupova. Pošto su ispali iz DFB kupa porazom od Darmštata, ostaje im samo da se kroz Bundesligu izbore za nov evropski pohod. Gosti su favoriti, ali Bohum nema izbora i mora da igra na pobedu. Smatramo da domaćin neće izgubiti i predlažemo duplu šansu na Bohum. Za 1x koeficijent u kladionici CircusBet iznosi 1.82.

Štutgart – Herta – GG @ 1.65 u MaxBet

Veoma važan meč se igra u Štutgartu. Ne radi se o borbi za titulu, čak ni za Evropu, ali njegov ishod može imati veliki uticaj na rasplet na dnu tabele. Oba tima nalaze se u opasnoj zoni, domaćin čak na mestu koje vodi u baraž, a i Štutgart i Herta osvojili su po 11 bodova u dosadašnjih 13 kola. Za njih je dobra vest da su Bohum i Šalke dosta zaostali, a direktno će iz lige ispasti poslednja dva tima. Daleko je još do kraja prvenstva, ali je svaki bod itekako bitan, pogotovo kada se osvoji protiv direktnog konkurenta. Herta je igala u subotu sa Bajernom na svom terenu, rano su imali minus od tri gola, ali su uspeli da uhvate priključak već do poluvremena. Ipak, više od podnošljivog poraza 3:2 nisu uspeli. Poražen je i Štutgart, oni su još u petak gostovali u Menhengladbahu i izgubili od Borusije sa 3:1. Herta je ostvarila jedan trijumf na poslednjih osam utakmica, ali se ne može reći da su igrali loše, čak su mnogo bolje izgledali nego na startu sezone. U prošloj su bili uspešniji od Štutgarta u međusobnim okršajima, ali su ”Švabe” na karju, golom u poslednjim sekundama poslednje utakmice, izbegli baraž i tako poslali Berlince. Očekujemo otvorenu igru, a najrelanije je da vidimo bar po gol na obe strane. Za GG kvota je 1.65 u kladionici MaxBet.

Keln – Leverkuzen – T22+ @ 1.90 u Mozzartbet

Valjda je vreme i za jedan uspeh Bajera na strani. Tim iz Leverkuzena najavio je izlazak iz krize pobedom od 5:0 nad Union Berlinom, timom koji je na Baj Arenu stigao kao lider. Samo jedno poluvreme bilo je dovoljno ”Farmaceutima” da zgrome rivala iz prestonice i za nekih tridesetak minuta dali su pet golova. Na sve se nadovezao i plasman u nokaut fazu Lige Evrope, pošto su u grupi Lige šampiona zauzeli treće mesto iza Porta i Klub Briža, a ispred Atletika iz Madrida. Novi trener Ćabi Alonso polako hvata konce, pa sa Leverkuzenom treba ozbiljno računati na proleće. Problem je pto su dosta zaostali i teško će uspeti da se vinu do mesta koje vodi u Ligu šampiona, ali će taj cilj pokušati da ostvare u Ligi Evrope. Sada idu u komšijski Keln, između ova dva grada važi veliki rivalitet, a utakmice su obično i više od igre. ”Jarčevi” su imali neuspešnu evropsku misiju, jedini su nemački klub koji je završio sa Evropom već ove jeseni, a za to je najviše ”zaslužan” beogradski Partizan koji je dva puta savladao Keln u Ligi konferencija. Trener Baumgartner mora da vrati tim na pobednički kolosek, Keln je u nedelju izgubio u Frajburgu i sada je na 12. mestu sa 17 bodova. Imaju čak 5 više od Levekuzena ali to ne znači da su favoriti. Naš predlog je gost daje dva gola, a za T22+ koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 1.90.

Ajntraht – Hofenhajm – GG3+ @ 1.85 u MaxBet

Zabava je na utakmicama između Ajntrahta i Hofenhajma zagarantovana. U dva meča prošle sezone videli smo devet golova, a uspešniji je bio Hof koji je slavio sa 3:2 u Sinshajmu i odigrao 2:2 u Frankfurtu. Sada je Ajntraht u boljem momentumu, posle plasmana u nokaut fazu Lige šampiona, do kojeg su stigli trijumfom u Lisabonu nad Sportingom, uspeli su da pobede i na gostovanju u Augzburgu. Da nije bilo onog pomalo nesrećnog poraza od Dortmunda, sada bi Ajntraht bio u samom vrhu tabele, ali ni ovako nije daleko. Sa 23 osvojena boda trenutno su na petom mestu, pa će nastaviti sa borbom da se dokopaju jednom od prva četiri i tako ponovo, drugi put uzastopno, budu deo evropske elite, samo sada prvi put preko domaćeg prvenstva. Hofenhajm je osvojio samo bod u tri prethodna kola, na svom terenu su izgubili od Bajerna i Lajpciga, a osvojili su bod na gostovanju u Kelnu. Pad na tabeli bio je neminovan, sada je tim iz malenog Sinshajam na 9. mestu i pomalo gubi korak sa vrhom tabele. Golovi u gradu na Majni su izvesni, biće ih bar tri, kao i u prethodnim sezonama, a verujemo da će ih biti u obe mreže. Za GG3+ koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 1.85.

Lajpcig – Frajburg – 1 @ 1.76 u CircusBet

Derbi kola svakako je okršaj u Lajpcigu i to pre svega zahvaljujući sjajnom učinku Frajburga u prvih 13 kola. Samo dva poraza ima ovaj tim, od Dortmunda i Bajerna i zasluženo je na drugom stepeniku pred kraj prvog dela sezone. Pitanje je hoće li ostati na ovoj poziciji pogotovo jer im posle gostovanju u Lajpcigu predstoji duel sa Union Berlinom, ali je i ovaj broj osvojenih bodova odličan rezultat. Pored dobrih igara u Bundesligi Frajburg je bio uspešan i u Ligi Evrope, osvojili su prvo mesto u grupi i plasirali se u osminu finala renimiranog takmičenja. Posle Minhena, gostovanje na Red Bul areni u Lajpcigu sigurno je najteže za Frajburg koji igra odlično na strani i već je upisao četiri pobede, dva remija i jedan, već pominjani, pozar u Minhenu. ”Bikovi” su znatno popravili formu po dolasku marka Rozea na klupu i već su blizu vrha tabele. Poslednji poraz doživeli su sredinom septembra u Menhengladbahu a od tada su nanizali 11 utakmica bez neuspeha, računajući sva takmičenja. Uspešni su bili i u Ligi šampiona, zajedno sa Realom, koga su pobedili, plasirali su se u nokaut fazu. Za domaćina je pobeda imperativ, a sa ta tri boda sigurno bi prezimeli u vrhu tabele sa dobrim izgeldima da na proleće ponovo napadnu plasman u Ligu šampiona. Predlog je jedinica, a za nju se u kladionici CircusBet dobija kvota 1.76.

Šalke – Majnc – 1x @ 1.73 u MaxBet

”Kraljevsko-plavi” su u sve većem kanalu i svoje šanse da opstanu u eliti svakim danom čine sve manjim. Šta se desilo sa nekadašnjim šampionaom koji se posle jedne sezone vratio u elitu. Od starta prvenstva videlo se da Šalke nije spreman za nadmetanje sa najboljim nemačkim klubovima i d se možda prerano vratio. Navijači su tu, uvek uz svoj klub, čak i kada njihovi ljubimci imaju osam vezanih poraza, sedam u Bundesligi i jedan u DFB kupu. Ni smena trenera nije pomoglo, porazi su se nastavili pa je utakmica sa Majncom biti ili ne biti za tim iz Gelzenkirhena, iako je tek 14. kolo. Nije ni Majnc u dobroj formi, vezali su dva poraza uz čak devet primljenih golova, ali kada se zna da su igrali sa Bajernom u Minhenu ni to nije neka velika tragedija. Zabrinjavajući je poraz od Volfsburga u subotu u Majncu sa čak 3:0, posle čega je ovaj tim pao na 10. mesto na tabeli. Još uvek je Majnc daleko od borbe za opstanak, dok je motiv potpuno na strani domaćina. Očekujemo da Šalke nadmaši svoje mogućnosti i da neće izgubiti na svojoj Velstins areni. Za duplu šansu 1x kvota je 1.73 u kladionici MaxBet.

Union Berlin – Augzburg – GG @ 1.91 u Meridianbet

Čini nam se da je kriza stigla i do Union Berlina. Ovaj sjajni tim rušio je sve pred sobom sve do prethdnog kola kada je doživeo katastrofu u Leverkuzenu i to samo za jedno poluvreme. Videlo se da stvari ne štimaju kao ranije još u meču sa Menhengladbahom kada je Union stigao do pobede u poslednjim sekundama, ali je između dva prvenstvane kola tim iz prestonice pobedio u Briselu i plasirao se u nokaut fazu Lige Evrope. Do kraja najuspešnije jeseni u svojoj istoriji Union igra sa Augzburgom na svom terenu i Frajburgom na strani i teško je očekivati da mogu da se vrate na čelo tabele, pogotovo jer je sada lider Bajern. Naravno da niko u Unionu nema iluzija da može do ”Salatare”, ali bi plasman u Ligu šampiona bio logičan nastavak rasta ovog kluba u poslednjim sezonama. Augzburg bolje igra na strani, u gostima su osvojili već devet bodova, tri puta su pobedili i tri puta izgubili, dok su na svom terenu dodali još samo pet. Osim protiv Hohenhajma na svakom drugom gostovanju Augzburg je zatresao mrežu svog domaćina pa verujemo da će tako biti i u Berlinu. Naravno, Union će takođe postići gol. Zato je naš predlog igra gol-gol sa koeficijentom 1.91 u kladionici Meridianbet.

mmm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.