Najava i analiza, Premijer liga, 16. kolo: Arsenal brani tron protiv ”Čekićara”, šampion u Lidsu, derbi juga u Sautemptonu

premijer liga

Mesec i po dana trajala je pauza u engleskoj Premijer ligi zbog Mundijala u Kataru. Nikad se ranije nije desilo da Englezi tako dugo budu na odmoru u ovo doba, a na terene se vraćaju baš na ”Boxing day”. Pošto je prošlo dosta vremena od prethodnog kola teško je pretpostaviti u kakvoj su timovi formi, posebno oni koji su, a takvih je velika većina, imali mnogo fudbalera angažovanih u raznim nacionalnim selekcijama. Pravog derbija nema, ali lider Arsenal će imati težak ispet protiv gradskog rivala Vest hema, mada neće biti prijatno ni Sitiju u Lidsu. U sautemptonskoj luci igra se derbi juga zemlje. Predložene kvote i granice bile su aktuelne u trenutku pisanja analize.

Brentford – Totenhem – GG3+ @ 2.05 u MaxBet

Prvi meč na ”Boxing day” igra se u prestonici na terenu Brentforda. U goste ”Pčelicama” dolazi Totenhem, ekipa koja je na odličnom 4. mestu. Konteov tim ima pobedničke ambicije na omjunitiju, ali je Brentford tvorac najvećeg iznenađenja u ovoj sezoni, u prethodnom kolu su pobedili Siti na Etihadu. Obe ekipe imale su predstavnike u Kataru, Totenhem mnogo više, pa i to može biti problem za Konteov tim. Pitanje u kakvom je stanju Hari Kejn posle onog promašenog penala protiv Francuske u četvrtfinalu Mundijala. U prošloj sezoni videli smo dva gola ukupno na dva meča između ovih timova, ali sada očekujemo više pogodaka. Naš predlog je GG3+ sa kvotom 2.05 u kladionici MaxBet.

Kristal Palas – Fulam – 0-2 @ 1.90 u Mozzartbet

Fulam je na pauzu otišao posle dva uzastopna poraza u duelima sa mančesterskim rivalima, oba puta gubili su sa po 2:1 i oba puta su poklekli u nadoknadi, protiv Sitija u 95. a protiv Junajteda u 93. minutu. Nisu ”Kolibari” imali sreće, to se odrazilo i na plasman pa su trenutno na 9. mestu sa 18 bodova. Veliki problem za Marka Silvu je povreda Aleksandra Mitrovića, i pitanje je da li će biti spreman za ovaj duel sa Palasom, iako je igrao na sva tri meča srpske reprezentacije u Kataru. Palas je izgubio u Notingemu pred odmor, ima isto 19 bodova, ali i meč manje od Fulama. Ne treba se nadati goleadi kada se sastaju ova dva tima, prethodni put je bilo 0:0, a i sada očekujemo golove u intervalu 0-2. Za ovaj tip koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 1.90.

Everton – Vulverhempton – 1 @ 2.40 u CircusBet

”Karamele” su tik iznad zone ispadanja i sigurno je svima u popularnom liverpulskom klubu stalo da što pre pobegnu sa dna. Dva vezana poraza imao je Everton pre prekida šampionata, izgubili su od Lestera i Bornmuta, primili su ukupno pet, a nisu dali ni gol. Vulvsi su najslabiji tim lige, barem po učinku u prvih 15 kola. Vulverhempton je sakupio samo10 bodova i biće ovo izuzetno zahtevna sezona za njih ako žele da i naredne igraju u Premijer ligi. Samo dve pobede imaju ”Vukovi”, poslednju su ostavrili polovinom oktobra u duelu sa Notingem Forestom. Bodovi su neophodni i jednima i drugima, ali nam se čini da je domaćin bliži uspehu. Za jedinicu se u kladionici CircusBet dobija koeficijent 2.40.

Lester – Njukasl – x2,0-2 @ 2.50 u Meridianbet

Po učinku u prethodnih nekoliko rundi ovo je svakako derbi kola. Međutim, Lester je na početku sezone igrao očajno, pa je i pored odličnih rezultata u prethodnom periodu tek na 13. mestu. ”Lisice” su u prethodnih šest kola ostvarili četiri pobede, remi i poraz od Sitija na King Paueru. Taj gol De Brujnea iz slobodnog udarca bio je jedini koji su primili za preko 650 minuta igre. Još bolje je Njukasl. ”Svrake” su polamo iz senke, mic po mic, stigle do trećeg emsta na tabeli. Poražene su samo jednom, bilo je to na Enfildu i to u sudijskoj nadoknadi. Ako tim sa severa nastavi ovako eto ih i u Ligi šampiona. Potencijal imaju, na klupi je sjajni Edi Hau i videćemo da li će Njukasl uspeti da nastavi sa uspesima. Uz duplu šansu na goste dodajemo i mali broj golova. Za x2,0-2 kvota je 2.50 u kladionici Meridianbet.

Sautempton – Brajton – GG @ 1.75 u MaxBet

Derbi juga Engleske u mnogo boljem raspoloženju dočekuje Brajton. Tim iz poznatog letovališta igra odlično ove sezone i trenutno je na 7. mestu sa 21 bodom, koliko ima i Čelsi, a sakupili su samo jedan manje od Liverpula. ”Sveci” nisu tako uspešni, Sautemptonu preti borba za opstanak i to sa veoma neizvesnim ishodom. Oni su na pretposlednjem mestu, samo im Vulverhempton gleda u leđa, a iz 15 utakmica sakupili su samo 12 bodova. Iza sebe imaju tri vezana poraza u ligi, a ni generalna proba pred ovaj meč, u kojoj su pobedili Linkoln u EFL kupu, nije unela mnogo optimizma. Brajton je ispao iz pomenutog kupa od Čarltona, ali im to sigurno nije toliko važno ako nastave da pobeđuju u Premijer ligi. Poslednjih pet međusobnih mečeva završeni su uz igru gol-gol, pa i sada verujemo u GG. Kvota je 1.75 u kladionici MaxBet.

Aston Vila – Liverpul – 3+ @ 1.65 u Mozzartbet

Neće po dobrom pamtiti jesen 2022. u Liverpulu. Ipak, ”Redsi” su na odmor otišli sa dve vezane pobede, nad Totenhemom u gostima i Sautemptonom na svom Enfildu. U četvrtak su igrali derbi u EFL kupu, poraženi su od Sitija na Etihadu sa 3:2, ali smo videli sjajan meč i Klopov tim kakav je bio u prethodnim sezonama. Liverpul je stigao do 6. mesta, zaostatak za Arsenalom i Sitijem je ogroman, pa od titule nema ništa. Glavni cilj je plasman u Ligu šampiona ali i pokuašj da se još jedno ode do kraja u eltinom takmičenju u ovogodišnjem izdanju. Aston Vila je smenila liverpulovu legendu Stivena Džerarda posle serije poraza, pa Stivi Dži neće motari da vodi Vilu protiv svog omiljenog kluba. Birmingemski tim je ostvario dve sjajne pobede pre pauze, savladani su Mančester junajted na Vila parku i Brajton u gostima. Golovi su prvi izbor i verujemo da će ih biti barem tri. Za 3+ kvota je 1.65 u kladionici Mozzartbet.

Arsenal – Vest Hem – 1 @ 1.55 u Meridianbet

Sigurno se Mikelu Arteti naboralo čelo nakon Mundijala u Kataru. Teže se povredio Gabrijel Žezus i Brazilca neće biti na terenu najverovatnije do kraj sezone. To je ogroman hendikep za lidera i, ko zna, možda bude ključan razlog za izostanak trofeja. Arsenal ima pet bodova više od Sitija, pre pauze su pobedili tri puta i to bez primljenog gola. Posle 14 utakmica ”Tobdžije” imaju čak 12 pobeda i po jedan remi i poraz. Za Vest Hem se može reći da je razočarao u prvoj trećini sezone. ”Čekićari” su tek na 16. mestu sa 14 bodova iz 15 utakmica. Sigurno je da Mojesov tim ima kvalitet za mnogo bolji plasman i navijači očekuju da se njihovi ljubimci probiju do gornjeg dela tabele. Tri uzastopna poraza su iza Vest Hema i pitanje je da li taj niz mogu da prekinu na Emirejtsu. Naš predlog je jedinica, a za nju se u kladionici Meridianbet dobija koeficijent 1.55.

Čelsi – Bornmut – 1x,2-3 @ 2.25 u MaxBet

Posle kakvog crnog niza je Čelsi otišao na odmor. Pet utakmica bez pobede i tri poraza u nizu spustili su ”Plavce” na 8. mesto i već sada ih nepovratno odvojili od borbe za titulu. Sada je upitna i Liga šampiona, ali vremena za popravak ima dovoljno. Tomas Tuhel je morao da ode, stigao je čovek koji zna Premijer ligu u prste, ali ni Grem Poter nije svemoguć. Jedino što može da raduje navijače Čelsija je dobra igra njihovih igrača u Kataru, pa su Ziješ, Kovačić, Haverc, Pulišić i Maunt igrali odlično. Bornmut igra spektakularne mečeve ove sezone, uglavno pada veliki broj golova, a i preokreti su česti. Još su ”Trešnjice” daleko od cilja a to je opstanak u eliti. Imaju 16 bodova i zauzimaju14. mesto. Naš predlog je dupla šansa na domaćina i umeren broj golova. Za 1x,2-3 kvota je 2.25 u kladionici MaxBet.

Mančester junajted – Notingem Forest – 1,0-3 @ 2.15 u Mozzartbet

Erik Ten Hag je uspeo da se ”oslobodi” Kristijana Ronalda u ovoj pauzi i u timu sada vlada mir. Junajtedu je to potrebno više od portugalčevog uučinka, koji nije ni bio zavidan ove jeseni. ”Crveni đavoli” su na 5. mestu posle 14 utkmica, a pošto imaju jedan meč manje, mogli bi da budu i treći ako ga dobiju. Dve pobede imaju iza sebe, ne računajući onu od srede u EFL kupu protivlidera Čempionšipa Barnlija. Na Old Traford dolazi novajlija u ligi, nekadašnji dvostruki šampion Evrope, tim Notingem Foresta. ”Šumari” se dosta muče, nikako da izađu iz zone ispadanja, ali su bar ”fenjer” prepustili drugom timu. Iza njih su Vulvsi i Sautempton, ali bi do kraja sezone morali da preskoče barem još jednu ekipu. Očekujemo pobedu Junajteda ali ne i mnogo golova. Za 1,0-3 koeficijent je 2.15 u kladionici Mozzartbet.

Lids – Mančester Siti – 2,3+ @ 1.72 u Meridianbet

”Građani” su u prošloj sezoni dva puta pobedili Jorkširce i to na vrlo ubedljiv način. Na Etihadu je bilo 7:0, a na Eland Roudu 4:0. Teško da Lids može gore da prođe u ovom trenutku. Lids je imao dve vezane pobede pred gostovanje Totenhemu, na Vajt Hart Lejnu je vodio sa 2:1 i 3:2, ali je na kraju ostao praznih šaka. Malo su Jorkširci pobegli od zone ispadanja, ali daleko od toga da su u mirnoj luci. Mančester Siti je doživeo bolan poraz u poslednjem kolu pred odmor, na Etihadu ih je pobedio Brentford i sada imaju pet bodova mnaje od Arsenala. Više Gvardiolin tim nema prostora za novi kiks i mora da se iz Lidsa vrati sa sva tri boda. Mnogo je Sitijevih igrača bilo u Kataru, igrali su sa promenjivim uspehom, ali sada se sve zaboravlja i kreće pohod na treću uzastonu titulu, kao i na prvu u Ligi šampiona. Uz dvojku dodajemo i barem tri gola na meču. Za 2,3+ kvota je 1.72 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.