Tip dana tenis: Karlos Alkaraz – Mateo Beretini: Veliki povratak italijanskog tenisera, na meti prvi na svetu

Jedan od najinteresantnijih duela dosadašnjeg toka Vimbldona igraće su u osmini finala a sastaće se trenutni Broj 1 Karlos Alkaraz i bivši finalista ovog turnira Mateo Beretini. Dule dvojice igrača sa dijametralno različitom igrom na programu je u utorak, kao polsednji meč na Centralnom terenu, sa još uvek nepoznatim terminom, ali je sigurno da neće krenuti pre 18.30.

Karlos Alkaraz: Čileanac zabrinuo Alkaraza i njegove fanove

Pkazao je mladi Španac da ima šta da kaže i na travi. Mada je postojala sumnja oko njegovih mogućnosti na najbržoj podlozi, već osvajanjem Kvinsa pre dve sedmice Alkaraz je pokazao da itekako ume da se snađe na travi. Igrao je dobro i na početku Vimbldona, a prve ozbiljnije probleme je imao u trećem kolu protiv Čileanca Žarija.

Karlos Alkaraz je u prvom kolu pobedio iskusnog Francuza Žeremija Šardija u tri seta. Zgromio ga je u prvom, ne dozvolivši mu ni jedan gem, ali je u naredna dva, posebno u trećem, bitka bila dosta izjednačena. U drugom kolu je sa suprotne strane mreže bio malo poznati Aleksandre Miler, takođe Francuz. Samim plasmanom u drugo kolo ovaj teniser je ostavrio veliki uspeh, a igranje na Centralnom terenu trebalo je da mu bude dodatni motiv. Na kraju nije uspeo da osvoji ni set, ali je pokazao da može igrati sasvim solidno na ovakvoj podlozi.

Meč sa Nikolasom Žarijem bio je dramatičan. Čileanac je do skoro važio za tenisera odličnog na sporim podlogama, ali je ove sezone u haleu uspeo da pobedi Stefanosa Cicipasa. Protiv Alkaraza Žari je bio blizu ulaska u peti, odlučujući, set, ali je popustio i na kraju je izgubio sa 3:1, ali je dobro oznojio Alkaraza i sigurno mu naborao čelo pred ozbiljnije okršaje. Momak iz Mursije je sa 20 godina uradio već neverovatne stvari i bilo šta da se dogodi, više nije iznenađenje. Alkaraz ima jedan grend slem trofej, osvojio je US open prošle godine, a ove je propustio Melbur i izgubio od Đokovića u polufinalu Rolan Garosa. Sigurno da nije prvi favorit za titulu na Vimbldonu, ali svakako može do samog kraja.

Mateo Beretini: Ako neko ume da igra na travi, to je Italijan

Dugo su italijnaski teniseri važili za odlične igraće na šljaci, ali je pojavom prvo Sepija, a sada Beretinija i Sinera, i trava postala omiljena za Azure. Mateo Beretini je pre dve godine igrao u finalu Vimbldona, rival mu je bio Novak Đoković, a Italijan je dobrao namučio srpskog tenisera i uspeo da osvoji jedan set. Od tog finala Beretini je odigrao 13 mečeva na travi i izgubio samo jednom. Bilo je to nedavno na startu turnira u Štutgartu kada ga je pobedio zemljak Lorenco Sonego.

Treba reći da je Beretini imao mnogo problema sa povredama. Na Australijen openu je prošle godine doživeo teže istegnuće trbušnog mišića i mada nije odustao, kasnije je morao da propusti dobar deo sezone. Vratio se tek kada su krenula takmičenja na travi, i igrao izvanredno. Osvojio je i Štutgart i Kvins, u prvom finalu pobedio je Endija Mareja, a u drugom Filipa Krajinovića. Ipak, nova povreda ga je zaustavila da igra na Vimbldonu 2022. Sada se vratio, nije stigao u najboljoj formi, odigrao je samo taj jedan meč u Štutgartu, pa je odlučio da pauzira do Vimbldona.

To se pokazalo kao pravi potez, i mada je imao težak žreb, pokazao je da je u odličnoj formi u ovom momentu. Već na stratu, u derbiju prvog kola, pobedio je jednog odličnog igrača, Australijanca Aleksa De Minora i to u tri seta. Recimo da je De Minor samo desetak dana ranije igrao finale Kvinsa u kome je poražen od Alkaraza. Ni drugo kolo nije bilo po volji Beretinija. Morao je na Aleksandera Zvereva, tenisera koji ne preferira travu, ali spada u sam svetski vrh i na svakom turniru važi za jednog od favorita. I njega je Beretini dobio maksimalnim rezultatom, mada je dva od tri seta rešio u taj-brejku.

Naš predlog:

Gledajući trenutnu ATP listu na kojoj je Alkaraz prvi, a Beretini tek 38. teniser sveta, ne bi trebalo da bude dilema oko favorita. Međutim, ovo je Vimbldon, a na travi važe neka druga pravila i običaji. Beretini je neko ko može da pobedi svakog na travi, pa i Karlosa Alkaraza koji ima svojih mana na ovakvoj podlozi.

Kladionice ipak daju prednost, i to ne malu, Alkarazu. U kladionici Meridianbet kvota na pobedu Španca je 1.40, dok se trijumf Italijana procenjuje koeficijentom 3.22.

Naš prvi predlog je ukupan broj setova, a ubeđeni smo da će ih biti barem četiri. Za igru US +, sa granicom 3,5 kvota je 1.50 u kladionici Meridianbet.

Predlažemo i broj taj-brejkova na meču i očekujemo da ih vidimo barem dva. Za dva ili više taj-brejkova na meču Alkaraz – Beretini koeficijent je 2.70. Na kraju, pokušaćemo sa jednom baš jakom kvotom. Predlog je pobeda Beretinija sa 3:1, a koeficijent za taj tip je 5.40 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.