Meč dana tenis: Karlos Alkaraz – Novak Đoković: Novak još ne planira da preda krunu prestolonasledniku

Dobili smo ono što smo želeli na Vimbldonu, duel dvojice trenutno najboljih tenisera na planeti. Ono što je kostur žreba sprečio na Rolan Garosu, pošto je Alkaraza i Đokovića spojio već u polufinalu, dogodilo se u Londonu četrdesetak dana kasnije, gledaćemo finale u kome se sastaju trenutni G.O.A.T. i, ko zna, možda naslednik na tom mestu kroz deceniju ili više. Finale 136. Vimbldona igra se u nedelju u 15. časova.

Karlos Alkaraz: Mislili ste da će Alkaraz igrati na travi samo zato što mora? E, pa, prevarili ste se…

U svom tek trećem nastupu na vimbldonskoj travi Karlos Alkaraz je ušao u finale. Redak uspeh, ali šta je sve uradio momak iz Mursije do sada, nikako i neočekivan. Prerano ga proglasivši novim Nadalom, teniska javnost je po automatizmu očekivala da Alkaraz bude kopija Bika sa Majorke, dominira na šljaci, ponedak pobedi na betonu i prošeta se na travi. Već sada, u svojoj 20. godini. Karlitos je opovrgao sve te pretpostavke.

Najava je stigla na Kvinsu, na kome je osvojio svoj prvi trofej na najbržoj podlozi. Tada je pobedio nekolicinu odličnih igrača na travi, Lehečku, Dimitrova, Kordu i De Minora, a najviše problema imao je u prvom kolu sa Francuzom Rindernešom kada je bio na pragu eliminacije. Na Vimbldonu nijednom, osim u duelu sa Čileancem Žarijem, nije bio u opasnosti da otputuje sa Ostrva pre finalnog meča. U šest odigranih duela izgubio je samo dva seta, a lanac pobeda na travi dug je već 11 karika. Najbolju partije pružio je u dva poslednja duela,s a Holgerom Runeom u četvrtfinalu i Danilom Medvedevim u polufinalu. Protiv Rusa je odigrao perfektno, nije dozvolio trećem teniseru sveta ni promil šanse, mada je i Medvedev uspevao da stigne do brejkova, posebno u trećem setu, u kom ih je bilo ukupno pet.

Nekako se potvrdila naša ocena da su za Alkaraza najopasniji oni mečevi na početku turnira i da je za njega sjajno da mu žreb tada nije dodelio nekog od ”bombardera”, dok je još trava na Centralnom terenu netaknuta i dok još lopta leti mnogo brže. Sada se na većem delu osnovne linije trava nalazi samo u tragovima, što automatski usporava igru i Španac je tu na svom terenu. Moramo da priznamo da nismo očekivali ovako ubedljive partije Alakraza, mada se moglo pretpostaviti da će daleko dogurati, sudeći po onim izdanjima iz Kvinsa.

Protiv Đokovića će imati mnogo teži zadatak nego što je bio ijedan do sada na Vimbldonu, a nije nevažna ni činjenica da Srbin igra 35. a Španac tek drugo Grend slem finale.

Novak Đoković: Novak je u svom ”kraljevstvu” i ne želi da abdicira još uvek

Gotovo u svakom meču Đoković je obarao neki rekord. Teško ih je sve i pobrojati, ali je postao apsolutni rekorder po broju polufinalnih mečeva na Grend slemovima, ali i po broju finala. U nedelju će po 35. put biti deo završne predstave na nekom od četiri najveća turnira na svetu, što je gotovo svaki drugi na kome je učestvovao. Ukoliko se početom meseca nađe u finalu US opena, imaće tačno 50% uspešnosti kada je plasman meč za trofej u pitanju. To su neverovatne brojke jer se tu računaju i turniri kada je Novak počinjao karijeru i stizao u ova četiri grada kao totalni anonimus i autsajder. Podsetimo da je prvi pehar uzeo 2008. a onda naredni tek kroz tri godine.

Što se Vimbldona tiče osvajao ga je srpski as već sedam puta, igrajući osam puta u finalu. Ovo je deveto, a ima šansu da osvojio 8. pehar i tako se izjednači sa Rodžerom Federerom, koji je važio za apsolutnog vladara na londonskoj travi, nakon Pita Samprasa. Jedini put kada je Đoković izgubio finalni meč na Vimbldonu bilo je to 2013. godine kada ga je Endi Marej dobio u tri seta, i na taj način upisao svoje ime u anale britanskog ”belog sporta”.

Od te 2013. godine Đoković nije nijednom izgubio na Centralnom terenu Vimbldona, a ako ne računamo predaju Tomažu Berdihu 2017. godine, na ovom turniru nije izgubio još od 2016. Usledile su četiri uzastopne krune, a turnir, da podsetimo, nije igran 2020. Ukupno 34 meča uzastopno ima dobijenih Novak Đoković u Vimbldonu, a ako pobedi i u 35. eto ga na 24 Grend slem trofeja i priča o tome ko je najbolji svih vremena, ili kako se to kaže G.O.A.T. biće bespredmetna, barem dok se Alakraz ne primakne po rezultatima, ali za to treba proći cela decenija ili još više.

Novak je u polufinalu odigrao, ne spektakularno, ali dovoljno dobro da neugodnog Janika Sinera dobije u tri seta. Obojica tenisera imala su problema sa vlažnom travom i klizanjem, pa je meč protekao u težnji da se spanji broj padova i izbegne eventualna povreda. U nedelju se nadamo lepšem vremenu i očekujemo da Novaka servis služi barem kao protiv Sinera.

Naš predlog:

Samo dva puta su se do sada sastajali Alakraz i Đoković i rezultat je 1:1 u pobedama. Španac je slavio u Madridu 2022. u polufinalu mastersa, a Đoković je uzvratio u polufinalu Rolan Garosa pre mesec i po. Oba ta duela odigrana su na šljaci, ovo je prvi na travi, a s nestrpljenjem čekamo i neki na betonu.

Kladionice, za razliku od Rolan Garosa, sada stavljaju Đokovića u ulogu favorita. Za pobedu Alkaraza ponuđena kvota je 2.45, dok se trijumf Đokovića procenjuje koeficijentom 1.55 u MaxBet kladionici.

Naš prvi predlog se odnosi na to da će obojica osvojiti barem po set, a za igru set-set kvota je 1.50 u kaldionici MaxBet.

Ako tako bude, biće najmanje četiri seta, pa će samim tim postojati velika šansa da i gemovi ukupno dođu u ”plus”. Granica za UG je na 40,5, a za (+) koeficijent je 1.90 u kladionici MaxBet. Na kraju jedan nešto ”jači” predlog, pokušajte s igrom tačan broj setova četiri, a za TS 4 kvota je 2.50 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.