Meč dana tenis: Janik Siner – Aleks De Minor: Kome ide prva masters titula?

U nedelju uveče, po srednjeevropskom vremenu, očekuje nas pomalo neočekivano finale mastersa u Torontu. U Kanadu nije otputovao Novak Đoković, ali su tu bili Alkaraz, Medvedev, Cicipas, Rud, Zverev i svi ostali, na kraju, u finalu su dvojica mladih, ali već etabliranih tenisera, Janik Siner i Aleks De Minor. Početak meča zakazan je za 22 časa.

Janik Siner: Italijanu je pauza, posle poraza na Vimbldonu, baš prijala

Dva dana pre nego što će napuniti 22 godine Janik Siner ima šansu da dođe do najveće titule u karijeri. Naravno da će ih ovam mladi Italijan osvajati još mnogo, ali prva iz masters kategorije će mu, sigurno mnogo značiti. U finalima mastersa je već igrao, igrao je i polufinala na grend slemovima, poslednje pre samo mesec dana u Londonu, ali osim jedne ”petstotice” u Vašingtonu pre dve godine, te šest titula iz Serije 250, drugih trofeja na ATP turnirima nije imao. Prvi pehar osvojio je 2020. u Sofiji, gradu u kome je jedino dva puta podizao trofej, a sada je u finalu Toronta favorit.

Pominjali smo Vimbldon gde je igrao u polufinalu i drugu godinu zaredom ispao od Novaka Đokovića. Godinu ranije Srbin ga je izbacio u četvrtfinalu najpoznatijeg turnira na svetu, ali tada na mnogo teži način. Janik Siner je prokockao prednost od dva seta u tom meču. U Toronto je Siner stigao kao 8. igrač sveta, a samo je pitanje trenutka kada će se naći u Top 5. Ove sezone je osvojio jednu titulu do sada, bilo je to u Monpeljeu kada je u finalu bio bolji od Kresija. Od starta sezone pobedio je na 40, a izgubio 11 mečeva.

Na kanadskom mastersu je prošle godine ispao u osmini finala, pa je već zaradio dosta bodova. Ove sezone najbolje je igrao na dva američka mastersa u prvom delu godine. U Indijen Velsu je zaustavljan u polufinalu od Alkaraza, a u Majamiju u finalu od Medvedeva. Rus ga je pobedio i u finalu Roterdama nešto ranije. Na šljaci je igrao slabo, pa je i u Parizu ispao već u drugom kolu. Recimo još da je na Australijen openu stigao do osmine, a na Vilmbldonu do polufinala. Možda mu je najveća šansa baš predstojeći US open.

Do finala Toronta Siner je pobedio zemljaka Beretinija u drugom kolu, Endi Marej mu je predao meč treće, a najviše muka imao je sa veteranom Gaelom Monfisom u četrvtfinalu. Rival u polufinalu bio mu je Amerikanac Tomi Pol, koji je pre toga sa turnira izbacio prvog tenisera sveta Karlosa Alkaraza, a njega je Siner dobio u dva identična seta sa po 6:4.

Aleks De Minor: Spisak skalpova već je impresivan, nedostaje još jedan

Omaleni Australijanac igra za svoju najveću titulu u karijeri. Počeo je De Minor da osvaja turnire još 2019. godine na Turu. Te sezone je sakupio tri, Sidnej, Atlantu i kineski Čuhai, a onda na narednu čekao do 2021. kada je bio najbolji u Antaliji i Istbornu. U ovoj i prethodnoj sezoni ima po jedan trofej. Prošle godine slavio je u Atlanti, a najveću titulu uzeo je ove sezone u meksičkom Akapultu. To je turnir iz serije 500, a u finalu je pobedio Tomija Pola.

Na početku sezone doživeo je jedan od najtežih poraza kada ga je Đoković počistio u osmini finala Australijen opena, na njegovom terenu, dozvolivši mu samo pet gemova u tri seta. Osim Akapulka u prvom delu godine rezultati su bili jako slabi i retko je Aleks De Minor uspevao da veže dve pobede na nekom takmičenju. Njemu šljaka ionako ne odgovara i igra samo na mastersima i Rolan Garosu, na kom je zaustavljen u drugom kolu od Argentinca Ečeverija.

Na travi je mnogo umešniji, mada njegova konstitucija ne govori tako. Igrao je finale Kvinsa gde je poražen od Alkaraza, a na Vimbldonu je imao nesreću da već u drugom kolu igra protiv bivšeg finaliste Matea Beretinija koji nije došao u London kao nosilac. Američku turneju je započeo rano, još krajem jula u Atlanti, a već na narednom u Los Kabosu je igrao u finalu, izgubivši od Stefanosa Cicipasa.

Za razliku od Sinera, De Minoru je do finala bilo potrebno da eliminiše petoricu rivala. U prvom kolu savladao je Kamerona Norija, koji je daleko od prošlogodišnje forme, a u drugom je bio bolji od domaćeg predstavnika Dijaloa. Jedini set na turniru, do sada, izgubio je u trećem kolu od Tejlora Frica, dok je Danila Medvedeva u polufinalu dobio sa maksimalnih 2:0, ali su oba seta bila veoma neizvesna, 7:6 i 7:5. U polufinalu je odigrao najbolje i Davidoviču-Fokini dozvolio samo četiri gema.

Naš predlog:

Aleks De Minor nikada nije pobedio Janika Sinera, a sastajali su se četiri puta do sada. Tri puta je to bilo na betonu, a poslednji meč, pre ovog finala, igrali su na mastersu u Madridu prošle godine, i to na šljaci. Kladionice daju mnogo veće šanse Italijanu. Kvota na njegov trijumf je 1.40 u MaxBet-u, dok se pobeda De Minora procenjuje koeficijentom 2.90.

Slažemo se da je Siner bliži pobedi, znatno je i odmorniji od rivala, pa je naš prvi predlog pobeda Sinera sa koeficijentom 1.40 u kladionici MaxBet.

Verujemo da će sve biti rešeno u dva seta, pa predlažemo igru tačan rezultat, a za TR 2:0 kvota je 2.00 u kldionici MaxBet. Za one koji preferiraju jače kvote, pokušajte sa kombinacijom 1,UG- sa kvotom 2.55 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.