Najava i analiza: Bundesliga, 1. kolo: Bajern kreće po 12. uzastopnu ”salataru”, Dortmund, Lajpcig i Leverkuzen vrebaju iz prikrajka

Još se nismo oporavili od šokantnog kraja prethodne sezone, a već kreće nova bundesligaška. Bajern je odbranio titulu golom u 90. minutu, a Dortmund nije uspeo da pobedi Majnc na svom Signal Iduna Parku i sada, kao šampion, otvori novu sezonu. Iz lige su ispali Herta i ponovo Šalke, dok se Štutgart spasio u baražu protiv Hamburgera. Imamo u Bundelsigi jednig debitanta ove godine, to je tim Hajdenhajma, dok se posle šest godina u elitu vratio Darmštat. Kvote iz najave bile su važeće u vreme pisanja analize.

Bavarci su zapeli već na startu i ostali bez prvog trofeja u sezoni. Lajpcig je održaio čas fudbala na Alijanc areni i het-trikom Danija Olma ponizio šampiona. Ipak, i dalje se više govori o dolasku harija Kejna, nego o tom porazu, a navijači se sve više okreću protiv Tomasa Tuhela, koga više krive za loše rezultate iz finiša sezone nego smenjene Kana i Salihamidžića. Bajern igra u Bremenu, Verder se pojačao i neće im biti lako na Vezeru. Ipak, još jedan neuspeh na početku sezone upalio bi odmah sve alarme. Pored Kejna došli su i Kim i Laner, ali ostaje nerešeno pitanje golmana. Mane je završio kratku epizodu u Minhenu. Verder je doveo Nabija Keitu koji se nije snašao u Liverpulu, ali i odličnog Lunena iz belgijskog Rojal Uniona.

Derbi prvog kola svakako je okršaj u Leverkuzenu, gde na Baj arenu stiže Lajpcig. Marko Roze je uspeo da dva puta u kratkom roku pobedi Bajern u Minhenu, u pretopslednjem kolu prošlog prvenstva i pre nekoliko dana u Super kupu. Sada je samopouzdanje na maksimumu, a Dani Olmo je istinski predvodnik novog Lajpciga u kome ove sezone neće biti Gvardiola, Nkunkua i Soboslaija, ali će biti 220 miniona, koliko su uzeli za njih trojicu. Stigla su dobra pojačanja Openda iz Lansa, Šeško iz Salcburga i Baumgartner iz Hofenhajma. Nisu ni u Leverkuzenu sedeli skršetenih ruku, naplatili su Dijabija 55 miliona Aston Vili, a kupili Bonifejsa, Džaku i Hofmana. Očekujemo spektakl u Leverkuzenu i hrpu golova.

Komšijski derbi igra se u Dortmundu u koji stiže Keln. Jarčevi su uspevali da dobiju Borusiju kao gosti u skorijoj prošlosti, ali Milioneri imaju mnogo više uspeha. Plašimo se da sjajni mladi stručnjak Edin Terzić celog života ne bude žalio za prošuštenom šansom u poslednjem kolu protiv Majnca. Dortmundu je trebala pobeda da postane šampiona, ali je na kraju uspeo samo da osvoji nedovoljan bod, pa je ”salatara” ostala u Minhenu. Prodaja Belingema Realu mogla bi da se nadoknadi dovođenjem Nmeče, Bensebainija i Sabicera. Keln nije bio previše aktivan u prelaznom roku, a videćemo kako će se snaći Karstensen iz Genka.

Frajburg je ostao bez Lige šampiona, ali će opet biti deo Lige Evrope. U prvom kolu gostuju u Sinshajmu gde su pobedili četiri puta na poslednjih pet nastupa, a prošle godine su osvojili bod. Frajburg je doveo Adamua iz Salcburga, ali je uzeo veliki novac od Brentforda za dvojac Šade-Fleken, ukupno 35 miliona. Hof je najviše para dao za Atilu Salaija, 12 miliona, dok je duplo zaradio na prodaji Kristofa Baumgartnera Lajpcigu. U Ligi šampiona debitovaće Union Berlin, a od ove sezone oni su i jedini prestonički tim u eliti. U prvom kolu dočekuju nepredvidivi Majnc koji se pojačao Krausom iz Lajpciga, dok su malo para prihodovali od transfera Fulđinija u francuski Lans i Ingvatsena u Nordsjeland.

Što se ostalih mečeva tiče Ajntraht je favorit u derbiju pokrajine Hesen protiv novajlije Darmštata, mada su Orlovi slabiji za Japanca Kamadu i Đibrila Soua. Za sada je Kolo Muani još tu, a videćemo hoće li i on dići sidro do kraja prelaznog roka. Stigli su Knauf i Kolins iz Dortmunda, Škiri iz Kelna i još sijaset zanimljivih igrača. Opet bi fudbaleri iz grada na Majni trebalo da budu u vrhu. Štutgart i Bohum će se ponovo boriti za opstanak, dok je Augzburg već ispio gorku pilulu u DFB kupu i možda je ovo ona dugo najavljivana sezona kada će se preseliti u Cvajtu. U prvom kolu u Augzburg dolazi Menhengladbah koji je prodao nekoliko važnih igrača, ali je doveo mnogo talentovanih, samo je vreme potrebno Ždrepcima.

Verder – Bajern – GG3+ @ 1.80 u Mozzartbet

Augzburg – Menhengladbah – 2 @ 2.50 u CircusBet

Leverkuzen – Lajpcig – 2 @ 2.70 u MaxBet

Hofenhajm – Frajburg – GG3+ @ 1.92 u Meridianbet

Štutgart – Bohum – 0-2 @ 2.30 u MaxBet

Volfsburg – Hajdenhajm – 1 @ 1.63 u Mozzartbet

Dortmund – Keln – 1,2+ @ 1.59 u Meridianbet

Union Berlin – Majnc – 1 @ 1.97 u CircusBet

Ajntraht – Darmštat – 1,2+ @ 1.73 u MaxBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.