Tip dana: Antverpen – AEK: Grčka tragedija imala je jedan happy end, mogu li Atinjani u Ligu šampiona?

Kvalifikacije za Ligu šampiona ulaze u svoju završnu fazu, a od utorka su na programu prvi mečevi plej-ofa za ulazak u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje.
Ovog puta smo za vas analizirali duel koji će biti odigran na Bosuilu gde će aktuelni šampion Belgije – Antverpen ugostiti AEK, koji je posle velike drame uspeo da eliminiše Dinamo iz Zagreba u trećem kolu kvalifikacija za elitno takmičenje
Iako nas za nedelju dana očekuje i revanš u Atini, svakako da je ulog u ovom prvom duelu ogroman, a početak ovog susreta je zakazan za 21h, kada će između ostalog početi i ostala dva duela plej-ofa, u kojima će snage odmeriti Rendžers i PSV, ali i Rakov i Kopenhagen.

Antverpen: Plasman u Ligu šampiona bi bio šlag na tortu!

Prošla sezona je za ekipu Antverpena bez ikakve sumnje bila najuspešnija u istoriji, pošto je na kraju ovaj klub došao do tri trofeja. Naime, klub koji je osnovan još davne 1880. godine je osvojio belgijsko prvenstvo, Kup, ali i Superkup, a deluje da će se način na koji je tim iz druge najveće luke u Evropi stigao do titule šampiona još dugo prepričavati.
Bila je to nestvarna završnica sezone u Belgiji pošto su se tokom mečeva poslednjeg kola čak tri tima smenjivala na vrhu, a sve to od 89. do 95. minuta.
Sve do 89. minuta prvo mesto na tabeli držao Rojal Sen Žilo, da bi u narednih pet minuta tituli najbliži bio Genk, ali je na kraju do nje stigao Antverpen i to u neverovatnoj završnici!
Naime Sen Žilo je u 46. minutu imao 1:0 protiv Klub Briža, što je u tom trenutku bilo dovoljno za naslov prvaka, međutim, uspeli su da se vrate gosti golom Šiona Home u 89. minutu, a potom i da postignu još dva pogotka u sudijskoj nadoknadi za konačnih 3:1.
Druga utakmica koja je ispostaviće se kasnije rešila šampiona, između Genka i Antverpena završena je rezultatom 2:2, a heroj gostujućeg tima bio je iskusni Tobi Aldervejled koji je postigao izjednačujući pogodak u četvrtom minutu sudijske nadoknade, što je bilo dovoljno za titulu šampiona Belgije, ali i ogromno slavlje navijača gostujuće ekipe.
Ako se još jednom vratimo na to poslednje kolo dolazimo do zaključka da je na kraju najveći tragičar bio Genk, koji je praktično imao titulu šampiona u rukama, a na kraju čak nije izborio učešće ni u kvalifikacijama za Ligu šampiona.
Utisak je da je Mark Van Bomel napravio veliki posao u Antverpenu i to za samo godinu dana, ali ne treba zaboraviti ni sportskog direktora Overmarsa.
Ono što je svakako najbitnije je da je sačuvana okosnica tima iz prošle sezone, i svakako da klub iz druge najveće luke u Evropi ima najviše moguće ciljeve i ove godine.
U ovom trenutku se Antverpen nalazi na petom mestu na tabeli uz tri boda manjka u odnosu na prvoplasirani Klub Briž. Do sada je aktuelni šampion Belgije odigrao četiri meča u najkvalitetnijem rangu belgijskog fudbala i ostvario dva trijumfa, jedan remi, ali i jedan poraz i to na gostovanju kod Anderlehta kada je bilo 1:0.
U prošlom kolu je četa Marka van Bomela samo remizirala na gostovanju kod Leuvena, pošto je taj duel završen rezultatom 1:1.
Jedina dva trijumfa u prvenstvu je osvajač triple krune iz prošle sezone ostvario na svom terenu i to prvo protiv Serkl Briža kada je bilo 1:0, a onda i protiv Kortrijka, što je bila i najbolja partija Antverpena ove sezone, o čemu najbolje svedoči i rezultat tog duela 6:0.
Za kraj, treba napomenuti da su Antverpen i AEK u prijateljskom susretu odmerili snage pre samo mesec i po dana, kada je grčki predstavnik bez većih problema slavio sa 3:0, što je za mnoge bio iznenađujući rezultat.

AEK: Dvomeč sa Dinamom je pokazao veliku snagu ovog tima!

AEK je osnovan 1924. godine, što znači da klub iz Atine sledeće sezone proslavlja stogodišnjicu postojanja. Prošla sezona je bila izuzetno uspešna pošto su žuto-crni došli do naslova prvaka Grčke, ali i do trofeja u Kupu, nakon trijumfa u velikom finalu nad PAOK-om kada je bilo 2:0.
Bila je ovo inače trinaesta titula za AEK koji je pre toga do naslova prvaka stigao 2018. godine što je predstavljalo veliko iznenađenje s obzirom da su tih godina u Grčkoj Olimpijakos i PAOK daleko više ulagali.
Ne treba zaboraviti i najveći uspeh AEK-a u evropskim takmičenjima a to je naravno četvrtfinale Kupa šampiona (Liga šampiona) iz 1967. godine, ali sigurno da treba napomenuti i polufinale Kupa UEFA (Liga Evrope) iz 1977. godine, a sve to nam samo govori da se radi o jednom od najtrofejnijih grčkih klubova.
Utisak je da je preporod ovog kluba i povratak na najvišu scenu započeo u maju prošle godine, kada je na klupu ovog tima seo nekadašnji fudbaler Lacija, Parme i Intera Matias Almejida, koji je pre dolaska u Atinu bio na klupi San Hozea.
AEK je igrao sjajno u prvom delu šampionata, pa otuda ne čudi podatak da mu je uprava žuto-crnih već početkom januara ove godine ponudila novi, poboljšani ugovor do 2028. godine, što je nekadašnji reprezentativac Argentine naravno prihvatio.
Samo nekoliko meseci kasnije je AEK stigao do dva glavna trofeja u Grčkoj, a to je bez ikakve sumnje bio povod za veliko slavlje na ulicama Atine.
Šampionska titula je klubu iz Nove Filadelfije donela plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, a žreb je nažalost bio nemilosrdan, pošto su žuto-crni za protivnika dobili Dinamo iz Zagreba, koji je slovio za jednog od favorita za plasman u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje.
Nažalost, prvi duel je odložen zbog ubistva navijača AEK-a, što je stvorilo veliku netrepeljivost između dva kluba. Prvi meč je ipak odigran u Zagrebu, a ne u Atini kako je prvobitno bilo planirano, i tamo je šampion Grčke priredio iznenađenje i slavio sa 1:2.
U drugom meču na stadionu Aja Sofija gosti iz Zagreba su do prednosti stigli pogotkom Šutala u drugom minutu sudijske nadoknade, a Ljubičić je u 65. minutu povisio na 0:2, i činilo se tada da je prvak Hrvatske na korak od plasmana u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona.
AEK je međutim u sudijskoj nadoknadi stigao ne samo do potogka za produžetak, već i do remija kojim je prošao dalje. Naime, Prvo je Arauho u drugom minutu nadoknade smanjio na 1:2, da bi zatim u osmom minutu nadoknade, nakon dojave iz VAR sobe, norveški sudija Eskas pokazao na belu tačku jer je jedan fudbaler Dinama igrao rukom u šesnaestercu, 
Loptu je na belu tačku namestio Levi Garsija, ali je golman gostiju Livaković fenomenalno reagovao i odbranio jedanaesterac, međutim na loptu je naleteo Domagoj Vida, bivši član Dinama i poslao loptu u mrežu, a svoj bivši klub u plej-of Lige Evrope.

Naš predlog

Koliko AEK može da bude nezgodan na strani najbolje se videlo na meču u Zagrebu kada je ova ekipa savladala Dinamo sa 1:2. Ipak, Antverpen godinama unazad igra zaista sjajno na svom stadionu, a na sve to, utisak je da aktuelni šampion Belgije na papiru bolja ekipa od Atinjana, pa vam zbog svega toga hrabro preporučujemo da odigrate jedinicu za koju je kladionica Meridianbet odredila koeficijent 2.15.

Obično nam mečevi plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona ne donose puno pogodaka, međutim, za očekivati je da domaća ekipa od prvog minuta krene silovito ka golu grčkog šampiona, a deluje da im ni AEK neće ostati dužan, pa se vrlo lako može dogoditi da i jedna i druga ekipa postigne makar po jedan pogodak, uz kvotu 1.75 u Meridianu.

Za kraj, poslednji poraz na svom terenu u svim takmičenjima belgijski tim je doživeo još sredinom marta ove godine, i poprilično smo sigurni da izabranici Marka van Bomela neće doživeti poraz ni na ovom susretu, a na sve to je generalni utisak da nas očekuje jedan meč u kom se oba tima neće previše štedeti, pa deluje da bi moglo da bude i dosta pogodaka, i zbog svega toga vam savetujemo da se opredelite za kombinaciju igara 1X&3+ uz fantastičnu kvotu u Meridianu 2.80.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.