Tip dana: Nordsjeland – Partizan: Valjak uvek dobro gura na severu

U plej-ofu za plasman u grupnu fazu Lige konferencija igraju Nordsjeland i Partizan. Mesta će u grupama imati samo za jednog. Ovo nije prvi put da se sastaju ovaj norveški i ovaj srpski klub u evropskim kvalifikacijama, prethodni okršaj je bio pre tačno pet godina, a tada su beogradski crno-beli bili uspešniji i pobedili u oba meča. Možda je situacija pred ovaj dvomeč sada nešto drugačija, pa vicešampion Norveške ulazi u duel, makar u njegov prvi deo, kao favorit. Utakmica je na programu u četvrtak od 18.30.

Nordsjeland: Lion odveo Nuamu pred prvi meč i učinio uslugu Partizanu

Malo je nedostajalo da se Nordsjeland prošle sezone okiti titulom šampiona u Danskoj. Posle regularnog dela prvenstva bili su na vrhu, iskoristivši činjenicu da nisu igrali Evropu, za razliku od njihovih najvećih konkurenata FC Kopenhagena, Brondbija, Mitjilanda i Silkeborga. Zato se Mitjiland i Silkeborg nisu ni plasirali u plej-of, ali jesu Lavovi iz prestonice, koji su na kraju uspeli da odbrane naslov, a Nordsjeland je ostao na drugom mestu. Ta pozicija donosi samo plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija, u kojima nema mesta za kiks. Tigrovi ga nisu ni imali, pošto su jedinog rivala do plej-ofa, rumunski FCSB izbacili sa 0:0 u Bukureštu i 2:0 u Farumu.

Inače Nordsjeland je osvojio samo jednu šampionsku titulu u Danskoj. Dogodilo se to u sezoni 2011/12, kada su iza sebe ostavili FC Kopenhagen na dva boda zaostatka, a trećeplasirani Mitjiland čak na 20 minusa. Kvalifikovali su se automatski za grupnu fazu Lige šampiona, što je bilo njihovo, do sada, jedino učešće. Nisu se proslavili, u grupi sa Juventusom, Šahtjorom i Čelsijem zauzeli su poslednje mesto, osvojivši samo jedan bod u šest utakmica. Pored te jedne titule ekipa iz predgrađa Kopenhagena bila je i dva puta vicešampion, prvi put odmah nakon osvajanja titule, a drugi put prošle sezone. Recimo još da su dva puta osvajali Kup Danske, ali je od tada prošlo više od decenije.

Ovu sezonu u Super ligi Dansle klub iz Faruma započeo je odlično. U prva četiri kola ostvarili su isto toliko pobeda, a pri tom su bili izuzetno efikasni. Slavili su protiv Viborga, Orhusa, Brondbija i Randersa, postigavši 15 golova na ta četiri meča. Prvi poraz doživeli su prošlog vikenda, malo i neočekivan, na gostovanju kod Silkeborga sa 2:0. Bio je to drugi meč u sezoni na kome nisu dali gol, računajući utakmicu u Bukureštu u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Sa već pet postignutih golova u prvenstvu, listu strelaca predvodi Ernest Nuama, mladi napadač Nordsjelanda iz Gane. Međutim, on će na toj brojci i ostati pošto je pre par dana prodat francuskom Lionu za 25 miliona evra. To može biti veliki problem za trenera Nordsjelanda Johanesa Torupa, pošto je Nuama igrao po strani i činio ubojit tandem sa klasičnim centarforom Markusom Ingvartsenom, doskorašnjim napadačem Majnca, a ranije i Union Berlina i Genka, u koji je otišao baš iz Nordsjelanda, svog matičnog kluba.

Snađni naadač biće i najveća pretnja po golmana Jovanovića, radi se o odličnom igraču koji je sa dva gola protiv FCSB-a prokrčio put Dancima do plej-ofa. Međutim, ne se se potceniti ni odlični Diomande, koji dejstvuje iz drugog plana, ali ni Antman, Svenson i Osman. Uglavnom, radi se o odličnom timu koji igra na gol više, bekovi se često ubacuju, a protivnika napada skoro čitav tim. Na golu je vrlo sigurni Hansen, koji često ispravlja greške svojih, ponekad, sporijih defanzivaca. Dodatni problem za Partizan je i činjenica da Nordsjeland igra na terenu sa veštačkom travom, što crno-beli ne čine baš često.

Partizan: Diplomski ispit za Igora Duljaja, može li Partizan opet da boravi u Evropi makar do zime?

Svašta su navijači crno-belih preturili preko glave prošle sezone. Jedina svetla tačka bila je baš Evropa, pa su u Ligi konferencija stigli do nokaut faze, pritom u grupi dva puta pobedivši nemački Keln. I u baražu za osminu finalu počeli su dobro, pobedili Šerif u Tiraspolju, ali su ubedljivije poraženi u Humskoj i tu je bio kraj njihovog puta. Iapk, ostao je dobar koeficijent, zahvaljujući pomenutim pobedama, pa je Partizan i ovog leta bio nosilac i u poslednjoj rundi. To mu, po opštem mišljenju, nije donelo mnogo benefita jer je u plej-ofu dobio za rivala snažnu dansku ekipu. Ipak, Partizan je uvek dobro prolazio protiv skandinavskih ekipa, pored Nordsjelanda već je uspevao da eliminiše švedske Hamarbi i Đurgarden, kao i norveški Tromze i finski Helsinki.

A sve je moglo da bude potpuno drugačije. Da su ostali na drugom mestu crno-beli bi igrali kvalifikacije za Ligu šampiona, pa i da su ispali iz njih, igrali bi u grupnoj fazi Lige Evrope. Paradoks je da tim, koji je umnogome zaslužan za odličan položaj srpske lige na UEFA listi, ne bude ni drugi baš u sezoni kada to donosi plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Partizan nije bio ni treći, da bi imao obezbeđenu Ligu konferencija, već tek četvrti i posledice toga sada ispaštaju.

U prošloj rundi Partizan je nekako eliminisao azerbejdžanski Sabah, debitanta u evropskim kupovima. Izgubio je u Bakuu sa 2:0, to nadoknadio u Beogradu, pa je prolaz tražio sa bele tačke. Zahvaljujući novom golmanu Aleksandru Jovanoviću, na kraju ga je i pronašao. Nevolja je crveni karton Kristijana Belića, dobijen u produžecima, pa će Duljaj imati mnogo muka kako da nadomesti učinak crno-belog ”terijera”. Hoće li na njegovo mesto iskusni Šćekić, kao logična zamena, ili će još iskusniji Natho otići malo nazad? Upravo je u Partizan stigao još jedan igrač u veznom redu, radi se o bivšem norveškom reprezentativcu Gajasu Zahidu, ali sumnjamo da će on dobiti minute u prvoj utakmici, možda će u revanšu.

Čini se da je napad Partizana proigrao na vreme. Saldanja se pokazao kao pravo pojačanje, Severina je sve bolji, a čeka se i puni doprinos Meniga. Za sada je najmanje od novajlija pokazao Kalulu, ali to ne znači da baš on ne može biti junak nekog sledećeg meča, možda baš ovog u Danskoj. Partizan je zbog ove utakmice pomerio meč sa Kragujevčanima, što govori o važnosti plasmana u grupnu fazu, pre svega finansijski, ali i zbog očuvanja dobrog koeficijenta za neke naredne evropske izlete. Pred prvi meč stigla je i jedna jako neprijatna vest iz UEFA, Partizan je zbog propusta u organizaciji duela sa Sabahom kažnjem novčano, ali i zatvaranjem dela tribina u revanšu sa Nordsjelandom i to dela za 17 hiljada mesta. To može biti ozbiljan hendikep u revanšu, pošto su navijači prepoznali trenutak i pomogli crno-belima u duelu sa Sabahom. Naravno, ostaje i dalje na snazi bojkot Grobara kada Partizan igra u Humskoj.

Naš predlog:

Rekosmo da su Danci favoriti po kladionicama bare za prvi meč. U kladionici MaxBet kvota na domaćina je 1.53, remi se plaća kvotom 4.15, a pobeda Partizana čak 6.00.

Što se našeg prvog predloga tiče, odlučujemo se se za igru gol-gol ili GG za koju je koeficijent u kladionici MaxBet solidnih 1.83.

Možete pokušati i sa dva gola u drugom poluvremenu, a za 2+,dp koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 1.93. Za ljubitelje jakih kvota predlog je kombinacija golova 1+pp,2+,dp sa koeficijentom 3.15 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.