Tip dana košarka: Kanada – Francuska: Sudar dve NBA reprezentacije na startu Mundobasketa

Konačno smo dočekali dugo iščekivano Svjetsko prvenstvo u košarci! Mundobasket, 19. po redu, održaće se u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine, u Japanu, Indoneziji i Filipinima. Odmah na startu prvenstva nas očekuje spektakularan duel i borba za prvo mjesto u grupi. Kanada i Francuska će zatvoriti današnji program a njihov meč u Džakarti počinje u 15:30h.

Kanada: Ozbiljan kandidat za medalju

Nismo navikli od Kanađana da blistaju u ovom sportu, zapravo od 2000. nisu učestvovali na Olimpijskim igrama i ovo im je četvrto učešće na Mundobasketu u ovom vijeku (najbolji plasman 13. mjesto), ali čini se da pred turnir na Filipinima, Indoneziji i Japanu i te kako imaju čemu da se nadaju. Kada je Đorđi Fernandez, nešto ranije, saopštio širi spisak igrača sa kojima raspolaže, mnogi su kao iz topa konstantovali da je Kanada ozbiljan kandidat za jednu od medalja, a neki su otišli toliko daleko pa se zapitali – zašto ne i zlatnu?

Možda bi sve to bilo u redu da par dana pred polazak na Mundobasket nije odijeknula vijest da je prva zvijezda tima i osvajač NBA prstena, Džamal Marej, odlučio da ne igra za reprezentaciju na predstojećem prvenstvu. Marej je odlučio da mu je, poput klupskog kolege Nikole Jokića, potreban dodatan odmor nakon duge sezone u NBA ligi, u kojoj su Denver Nagetsi došli do šampionskog prstena. Međutim, sastav koji je otputovao na Mundobasket i bez Mareja izgleda odlično i sigurno je da nikome neće biti lako kada naiđu na njih.

U timu od 12 igrača koji su se našli na spisku selektora, tu je čak 7 igrača iz NBA lige. Kanađane će na predstojećem prvenstvu predvoditi supertalentovani Šaj Gildžs-Aleksander iz Oklahome. Od poznatijih igrača iz NBA lige vrijedi izdvojiti i ”svima iritantnog” Dilona Bruksa (novi igrač Hjustona), Er Džeja Bereta (Niksi), Dvajta Pauela (Dalas), Kelija Olinika (Juta)… Tu su naravno i igrači iz Evrope, pa je pozvan Melvin Edžam iz Unikahe, Trej Bel-Hajns iz Saragose, tako da ni slučajno nema razloga da se Kanađani potcijenjuju. Nalaze se u grupi sa Letonijom, Libanom i Francuskom, iz koje djeluje da će sigurno imati kvalitet ”da izađu iz grupe”, a ukoliko to bude sa prvog mjesta moglo bi da dođe i do pravog haosa u projektovanom kosturu.

Poslednja izjava selektora pred put u Džakartu jasno je dala do znanja svima da ovaj tim neće prezati ni od koga: ”Sa ovim timom smo okupili grupu igrača za koju verujemo da može da se takmiči sa bilo kojim timom na svetu. Svaki put kada izađemo na teren, znam da će oni sa ponosom predstavljati Kanadu. Iskreno se nadam da će im naši navijači dati podršku, imamo priliku da uradimo nešto posebno za zemlju”, istakao je Đordi Fernandez. Biće ovo 15. učešće Kanade na Svjetskim prvenstvima, a najviši plasman u istoriji za njih je bilo zauzimanje šestog mjesta (1978. i 1982), a duel sa Francuzima u prvom kolu biće idealna prilika da svima pokažu koliko ovaj tim može.

Francuska: Napad na zlatnu medalju

Francuzi su bez dileme jedan od prvih favorita na predstojećem Mundobasketu, a okupili su veoma kvalitetnu i iskusnu ekipu. Selektor Vensan Kole je i prvi presjekao i objavio konačan spisak igrača za predstojeće Svjetsko prvenstvo. Kao što je bilo za očekivati, lider Francuske će i ovo ljeto biti Rudi Gober, NBA zvijezda i centar Minesota Timbervulvsa, kao i još nekolicina NBA igrača. Tu su Evan Furnije iz Njurok Niksa, Nikola Batum iz Los Anđeles Klipersa, kao i Frenk Ntilikina iz Dalas Maveriksa.

Kao što je ranije najavljeno, na spisku nema Viktora Vembanjame, koji je na poslednjem NBA draftu izabran kao prvi pik od strane San Antonio Sparsa, on je odlučio da se što bolje pripremi za prvu sezonu u NBA ligi. Od poznatih evroligaških igrača na spisku su se našla svima nama dobro poznata imena. Jedna od udarnih igli će biti svakako Geršon Jabusele iz Real Madrida, kog smo svi dobro upamtili po onom nesportskom ispadu i divljačkom ponašanju protiv Partizana. Tu je još i Mustafa Fal iz Olimpijakosa, Eli Okobo koji je imao fantastičnu sezonu iza sebe u Monaku. Bivši igrač Partizana Matijas Lesor i novi član Panatinaikosa se čekao do poslednjeg trenutka, mučila ga je manja povreda i bio je neizvjestan za konačni spisak. Međutim iz Saveza je potvrđeno da je Lesor spreman i on se na kraju našao na konačnom spisku.

Zanimljivo je i to da se na spisku našao i Nando De Kolo, igrač Asvela, koji je propustio prošlogodišnji Eurobasket. Ovako respektabilan sastav Francuzima daje za pravo da se nadaju i vjeruju u najveća dostignuća na ovom prvenstvu. Zanimljiv podatak je i to da Francuska, iako spada u red najboljih reprezentacija na svijetu, nikada nije osvajala Svjetsko prvenstvo u košarci. Najveći uspijeh su im treće mjesto, tj. bronzana medalja (2014. i 2019). Prošle godine su dogurali do finala Eurobasketa, bili su favoriti u očima mnogih protiv vremešnih i uvijek sportski namazanih Španaca ali nisu uspijeli. Poraženi su u finalu i morali su da se zadovolje samo srebrnom medaljom, međutim ovo finale i ovaj poraz će sigurno biti dodatni podstrek igračima Francuske na predstojećem takmičenju.

Naš prijedlog:

Francuska je trenutno drugi favorit za osvajanje prvenstva, dok je Kanada na četvrtom mjestu. Jasno je da će ovo biti duel dvije veoma moćne i napadački potentne ekipe, pa će se naš prijedlog bazirati u tom pravcu. Kvote favorizuju Francusku te se s toga njihova pobjeda plaća koeficijentom 1.80 u MaxBet kladionici, dok se pobjeda Kanađana plaća kvotom 2.05, takođe u MaxBet kladionici.

Mi predlažemo da se bazirate na ukupan broj poena na meču, Kanada igra u veoma brzom ritmu, što donosi mnogo brzih i lakih poena, takođe imaju mnogo nedostataka u odbrani koje Francuska može veoma skupo kazniti. Zbog toga smo se odlučili na veći broj poena, granica je na 165.5+, a kvota za (+) je 1.75 u MaxBet kladionici.

Za vas koji više preferirate konačan ishod, naša opklada je pobjeda Francuza po kvoti 1.80 takođe u MaxBet kladionici. Za vas koji ganjate nešto veće kvote, probati sa kombinacijom 2,UP + po kvoti 3.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.