Tip dana košarka: Srbija – Kina: Orlovi do medalje lete preko Manile

Svjetsko prvenstvo u košarci počelo je juče, odigrano je 8 mečeva, a danas svoj prvi meč na šampionatu i put ka medalji započinje reprezentacija Srbije. Meč Srbije i Kine koji se igra u Manili, na programu je danas od 14:00h.

Srbija: Može li ova ekipa da iznenadi?

Za trofej Džejmsa Nejsmita, inače tvorca košarke, boriće se 32 reprezentacije iz 80 zemalja širom svijeta, među kojima je i selekcija Srbije, a takmičenje će trajati narednih 16 dana, do 10. septembra. Prema propozicijama takmičenja, put do četvrtfinala vodi preko dvije grupne faze. Reprezentacije su podjeljene u osam četvoročlanih grupa iz kojih će se dvije najbolje ekipe plasirati u drugu fazu, odakle će osam timova nastaviti borbu za medalje. I to od četvrtfinala (5. septembra), polufinale zakazano je za 8. septembar, a finale za 10, kada ćemo znati da li je Španija zadržala krunu, ili ćemo dobiti novog svjetskog šampiona. Te, za mnoge naše navijače, bolne 2019. godine, “crvena furija” osvojila je zlato u finalu (95:75) protiv “dželata” srpske reprezentacije, Argentine, koja je predvođena legendarnim Luisom Skolom i Fakundom Kampacom prethodno eliminisala “orlove” u četvrtfinalu Mundobasketa (97:87) . Srbija je pod palicom Aleksandra Đorđevića došla u Kinu kao vicešampion svjeta, sa ogromnim ambicijama, naročito zbog činjenice je u timu bio Nikola Jokić, a na kraju je morala da se zadovolji petim mjestom, posle utješnih pobjeda nad Amerikancima i Česima u doigravanju.

Sada, nešto manje od četiri godine kasnije, reprezentacija Srbije izgleda potpuno drugačije. Osim promjene na selektorskoj poziji, nema najboljeg košarkaša današnjice Nikole Jokića, bivšeg MVP igrača Evrolige Vasilija Micića, defanzivnog maga Vladimira Lučića, a od Đorđevićevih imena sa tadašnjeg spiska, Srbiju će na Svjetskom prvenstvu ove godine predstavljati samo Bogdan Bogdanović, Stefan Jović, Nikola Milutinov i Marko Gudurić. Pored njih, za mjesto u timu konkurisali su i Aleksa Avramović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Nikola Jović, Vanja Marinković, Filip Petrušev, Dušan Ristić i Boriša Simanić.

Jedan korektan sastav, bez klasičnog organizatora igre, uz solidan broj bekova, koji mogu da pokriju poziciju plejmejkera. Sa spoljnih pozicija, Srbija će se mahom oslanjati na Bogdanovića i Gudurića. Avramović takođe može da pogodi sa distance, kao i rezervisti Davidovac i Dobrić. Naročito ako dobiju otvorene poglede, a ništa manju potporu “orlovi” neće imati pod obručima gde će glavnu ulogu imati Milutinov, uz podršku Petruševa kao drugog centra. Mnogo se očekuje i od Nikole Jovića, mlade nade Majamija, koji se solidno pokazao u pripremnom periodu, tokom kog je Srbija ostvarila četiri pobjede uz poraz od Italije. Ekipe, sa kojom lako možemo da se sastanemo u drugoj fazi takmičenja, kada slijedi ukrštanje sa Grupom A, gdje se nalaze još i Dominikanska Republika, Filipini i Angola.

Kina: Mogu li sa Đorđevićem do druge faze?

Sudbina je htjela da odmah na startu reprezentacija Kina, na čijoj klupi je Aleksandar Đorđević, ukrsti koplja sa Srbijom. Biće to duel pun emocija za bivšeg selektora Srbije, koji je za vrijeme svog mandata ostvario fantastične rezultate i posle čijeg odlaska reprezentacija ide silaznom putanjom. Mnogo toga promjenilo se u kineskoj košarci za kratko vrijeme. Dolazak Aleksandra Đorđevića na kormilo reprezentacije pošto je njegov prethodnik Du Feng obezbijedio plasman na Mundobasket pokazao je jasnu želju vodećih ljudi tamošnjeg saveza, a prije svega žive košarkaške legende Jao Minga da se podigne kvalitet reprezentativne košarke i u Manili traži prolaz u drugu fazu, na koji se čeka od 2010. godine. Tada je Kina eliminisana od Litvanije u osmini finala, posle čega je uslijedila postepena degradacija sve do razočaravajućeg 24. mjesta na Mundobasketu održanom upravo u najmnogoljudnijoj zemlji.

Uz Đorđevićev angažman, Kina je napravila presedan i naturalizovala Kajla Andersona. Iliti Kajera Lija, kako mu glase kinesko ime i prezime. Krilni košarkaš Minesote Timbervulvsa uspio da prođe relativno stroga pravila kineske košarke o naturalizaciji pošto po pradedi sa majčine strane vuče korijene iz Kine. Njegovoj baki otac je bio Kinez, a majka sa Jamajke. Zanimljivo je da je Kajlova majka insistirala na tome da se uđe u trag njenim korijenima i pronađu rođaci, koji su posle detalje potrage locirani u jednom selu pokraj Šenžena. Iako je jedan od NBA košarkaša prisutnih na Mundobasketu, on nije top klasa, ali daje Kini neophodnu visinu na krilu i mogućnost da sam kreira za sebe i saigrače, po potrebi. Prvobitna ideja o njegovom dovođenju nije naišla na odobravanje tamošnje javnosti, međutim kako Kina nema baš naročito jaku ekipu, proces je uspiješno okončan i za njega je po nekim tvrdnjama izdvojeno okruglo milion dolara, što će pokriti sponzori. Proizvođač sportske opreme Najki je takođe Andersonu odmah ponudio ugovor o sponzorstvu, što samo pokazuje ozbiljnost cijele operacije.

Sastav Kine je za mnoge prava nepoznanica i dosta je promjenjen u odnosu na pre četiri godine. Praktično cio tim, izuzev Andersona, nastupa u tamošnjoj CBA ligi, ali naročitog kvaliteta nema. Žu Ći i Vang Želin su dvojica visokih igrača koji će imati značajne uloge. Košarka u Kini je najpopularniji sport. Uložen je, kroz različite investicije, ogroman novac u razvoj ovog sporta, jedno vreme dovođeni su stranci za basnoslovne sume novca, ali je i pored svega CBA liga nedovoljno napredovala da bi proizvela košarkaše i reprezentativce visokog kvaliteta. Đorđević je najveća nada Kine za prolaz u drugu fazu, što bi bio veliki uspijeh čak i u ovakvoj grupi.

Naš prijedlog

Svima je jasno da je Srbija ovde apsolutni favorit i da koeficijent na njihovu pobjedu praktično i ne postoji. Prema tome naš prijedlog je da pokušate sa igrom – pobjeda uključujući hendikep – H1(17.5) + tj. da će Srbija pobjediti sa razlikom većom od 17 poena, po kvoti 1.70 u Mozzartbet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.