Tip dana košarka: Brazil – Španija: Ko izlazi iz grupe kao pobednik?

U 2. kolu FIBA Svjetskog prvenstva sastaće se Brazil i Španija, obje ekipe su u prvom kolu ubjedljivo savladale svoje protivnike i tako zakoračili u drugu fazu takmičenja. Ovaj meč će nam dati odgovor na to ko će izaći kao pobjednik iz ove grupe. Početak je zakazan za ponedeljak u 15.30 po srednjeevropskom vremenu.

Brazil: Bez najboljeg igrača teško u nastavku

Oduvao je Brazil selekciju Irana na startu Svjetskog prvenstva 100:59, ali je još u prvom poluvremenu doživio veliki peh. Plejmejker Brazila Raul Neto doživio je tešku povredu koljena. On je pri jednom prodoru proklizao, noga mu je završila u neprirodnom položaju, te je sa bolnom grimasom na licu završio na parketu. Na nosilima je iznešen sa terena, pa se odmah pojavila bojazan da je doživio tešku povredu. Dodatni pregledi su utvrdili da je došlo do kidanja ligamenta desnog koljena i Mundobasket je za Neta završen, a pod znakom pitanja mu je i čitava naredna sezona.

Veliki udarac za Brazil, Neto je do povrede igrao odlično (osam poena, bez promašaja, za indeks 18), jedan je od nosioca igre ovog južnoameričkog tima, ali loše vijesti i za Fenerbahče, koji je ovog ljeta vratio 31-godišnjeg plejmejkera u Evropu, posle osam godina u NBA. Za selektora Gustava Kontija, inače debitanta na najvećim takmičenjima, biće to ozbiljan izazov. Bekovska linija sa veteranom Marselinjom Uertasom i prekaljenim Vitorom Beniteom predstavlja ozbiljan zalogaj za gotovo svakog protivnika i nesumnjivo je ovaj dvojac najveća snaga Brazila, sada kada je za Neta prvenstvo završeno. Marselinjo sa nevjerovatnom energijom iako je na putu ka 41. godini, igrač za primjer i apsolutni lider.

Brazil ima ozbiljan potencijal u napadu i odbrana Španije neće imati nimalo lak zadatak kako se to na prvi pogled čini. Australiji je Kontijeva ekipa na pripremama ubacila 16 trojki, Južnom Sudanu 12, uz odlične procente. Spoljne pozicije jesu popunjene i uvijek ima nekog ko može da iskoči, međutim ako se nađe neko da isključi Kabokla, Brazil može da bude u problemu na obje polovine. Brazil je od samog starta ,u prvom kolu prvenstva, dominira i to u svim segmentima što u suštini i ne čudi jer Iran nema ekipu kloja može da parira. Već posle prve dionice Brazil je imao 20 poena prednosti. Išlo je i na preko 30, pa na preko 40. Jedan od najboljih na parketu bio je novi igrač Crvene zvezde, Jago Dos Santos sa 14 poena i šest asistencija.

Španija: Put ka zlatu se nastavlja

I ovoga puta su ljeto Španaca obilježili otkazi. Najprije ih je odjavio naturalizovani Lorenzo Braun, a onda je Riki Rubio odlučio da prekine karijeru kako bi se pozabavio mentalnim zdravljem. Bilo kako bilo, sistem je ipak glavna snaga Crvene furije. Serđio Skariolo je na klupi, poznaje u dušu svih 12 momaka koje je poveo i sa Špancima se niko neće dobro provesti. Štaviše, u odnosu na prethodno ljeto, kada su pokorili Evropu, sada imaju još veći kvalitet u reketu.

Uz najkorisnijeg igrača minule kontinentalne smotre, Vilija Ernagomeza, te njegovog brata koji je bio najbolji u finalu protiv Francuza, Huanča, mladog i snažnog Usmana Garubu, sada je to i košarkaš Memfis Grizlisa – Santi Aldama. Uz kvalitetnu unutrašnju liniju, koju kompletira novi košarkaš Barselone Đoel Para, u spoljnoj leži pobjednički gen ove selekcije, jer tu su veterani Rudi Fernandez i Serhio Ljulj. Dokazali su i u poznim košarkaškim godinama da mogu da budu igrači odluke na najvišem nivou. Bez njih dvojice Real Madrid vjerovatno ne bi prošao ni Partizan u četvrfinalu Evrolige, a onda je Ljulj postigao pobjedonosni koš u finalu protiv Olimpijakosa.

Uz njih je tu da mlađima pomogne i dugogodišnji reprezentativac Viktor Klaver, koji takođe vrlo dobro zna kako se igraju velike utakmice, ali što je još važnije, kako se igraju ovakvi turniri. Svjetski šampioni iz Kine (2019) u odbranu trona krenuli su silovito. Ruku na srce, ništa manje se nije ni očekivalo, pošto za za rivala imali Obalu Slonovače. Slavili su sa ubjedljivih 94:64 (24:17, 29:17, 20:13, 21:17). MVP minulog Evrobasketa, Vili Ernangomez, odlično je počeo i planetarnu smotru, pošto je premijeru protiv Obale Slonovače okončao sa 22 poena i pet skokova, za indeks korisnosti 21. Rutinski se nosio sa centrima rivala, pa je za dva šutirao 9/12, pritom pogodio i četiri od šest izvedenih penala, uhvatio pet skokova. Serđo Skariolo je dao priliku svim igračima, pa su se svi upisali i u listu strijelaca. Vilija su ispratili Usman Garuba sa 12 poena i sedam skokova, kao i brat Huančo Ernangomez sa 11 poena.

Naš prijedlog:

Apsolutni favorit u ovom meču je naravno selekcija Španije, a koeficijent na njihovu pobjedu je 1.20 u Mozzartbet kladionici, dok je kvota na iznenađenje i pobjedu Brazila okruglo 5.00.

Naš prijedlog za ovaj meč je pobjeda Španije uz hendikep od 9.5 poena, odnosno tipujemo da će Španija pobjediti sa 10 ili više razlike, koeficijent za H1 u Mozzartbet kladionici je 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.