Tip dana: Helsinki – Farul: Legendarni Hadži u zemlji sa hiljadu jezera traži prolaz u grupnu fazu Lige konferencija!

U četvrtak nas očekuju revanš mečevi plej-ofa za ulazak u Ligu Evrope i Ligu konferencija, a ovog puta smo za vas pripremili susret između aktuelnih šampiona Finske i Rumunije – Helsinkija i Farula, koji će nam dati odgovor na pitanje koja od ovih dveju ekipa će na kraju izboriti plasman u grupnu fazu trećeg po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja.
Prvi susret u Konstanci završen je pobedom Farula od 2:1, a revanš duel je zakazan za 18 časova.

Helsinki: Može li HJK do istorijskog plasmana u Ligu konferencija?

Sigurno je da velika većina ljubitelja fudbala zna da je HJK ubedljivo najtrofejniji klub u Finskoj, a do sada je ova ekipa čak 32 puta dolazila do naslova prvaka ove zemlje.
To je naravno bio slučaj i prošle sezone, u poprilično uzbudljivom šampionatu u kom je Helsinki na kraju ipak opravdao ulogu favorita i na kraju došao do naslova prvaka uz samo bod viška u odnosu na drugoplasirani Kups, koji godinama unazad predstavlja najozbiljniju konkurenciju HJK-u.
Za razliku od nekoliko prošlih sezona, kada nije bilo previše uzbuđenja, ovog puta je prvenstvo zemlje sa hiljadu jezera rešeno kolo pre kraja, kada je najtrofejniji finski klub slavio na gostovanju kod neugodne Hake, i na taj način pobegao drugoplasiranom Kupsu na četiri boda viška, što je kolo pre kraja bila nenadoknadiva razlika.
Ruku na srce u poslednjem kolu je Kups slavio na gostovanju kod Helsinkija, ali je tada već bilo prekasno da se stvari u prvenstvu promene.
Pored 32 titule prvaka Finske, Helsinki je osvojio i četrnaest trofeja u Kupu, ali i šest u Liga Kupu, uz konstataciju da se to poslednji put dogodilo prošle sezone.
Naslov prvaka Finske je HJK-u doneo učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde je ovaj tim u prvom kolu eliminisao Larne, da bi nakon toga Helsinki tesno eliminisan od Moldea, iako je u prvom kolu finski šampion slavio sa 1:0. Ostaje velika žal zbog tog susreta jer da je najtrofejniji finski klub eliminisao norveškog prvaka, već bi obezbedio plasmana u grupnu fazu Lige konferencija, a ovako će za to dobrano morati da se pomuči protiv Farula iz Konstance, koji je slavio u prvom meču plej-ofa za ulazak u Ligu konferencije sa 2:1.
Naravno i ovog puta je klub iz prestonice glavni favorit za naslov prvaka Finske, a u ovom trenutku se HJK nalazi na prvom mestu na tabeli uz samo bod manjka u odnosu na drugoplasirani Kups, uz konstataciju da su i jedni i drugi odavno obezbedili plasman u plej-of.
U prošlom kolu je lider na tabeli slavio na gostovanju kod Oulua, a taj duel je završen rezultatom 1:3, zbog čega fudbaleri Helsinkija u veoma lepom raspoloženju dočekuju ovaj meč odluke sa Farulom.

Farul: Sve podređeno ovom revanšu u Helsinkiju!

Dosta puta smo pomenuli ovo, ali vredi podsetit. Farul je klub iz Konstance koji se pretprošlog leta fuzionisao sa Vitorulom, timom koji je došao do šampionske titule 2017. godine, nakon čega je Kluž u narednih pet izdanja rumunskog prvenstva stigao do naslova prvaka.
Vlasnik, ali i trener tima iz Konstance je legendarni George Hadži, koji je bez ikakve dileme i najbolji fudbaler u istoriji Rumunije, međutim, nije to jedina legenda u upravi ovog veoma simpatičnog kluba.
Predsednik aktuelnog šampiona Rumunije je takođe legendarni George “Gica” Popesku, dok pored Hadžija koji ima čak 90 odsto akcija u klubu, 10% pripadaju i takođe veoma poznatom Ćiprijanu Mariki, nekadašnjem golgeteru Štutgarta i Šahtjora.
Hadži i Popesku su pred početak prošle sezone najavljivali da je došlo vreme za nešto veliko, i to se i desilo pošto je Farul na kraju završio na prvom mestu na tabeli, došao do šampionske titule, i to uz čak sedam bodova viška u odnosu na drugoplasiranu FCSB.
Da stvari budu još slađe, u poslednjem kolu je ekipa iz Konstance savladala Kluž koji je kao što je dobro poznato pet godina pre toga dominirao rumunskim fudbalom.
Sve to je rumunskom prvaku donelo plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, ali je odmah na startu bilo jasno da će se Hadži i Popesku zadovoljiti i sa plasmanom u grupnu fazu Lige konferencija, a kako sada stvari stoje Farul je veoma blizu tom cilju.
Naime, u prvom susretu plej-ofa za ulazak u treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje, Farul je savladao ekipu Helsinkija sa 2:1, pa sada rumunskom timu preostaje samo da odbrani prednost iz prvog duela, uz konstataciju da više ne važi pravilo gola u gostima.
Zanumljivo je da je Helsinki prvi stigao do vođstva u prvom susretu u Konstanci, ali je u drugom delu igre Hadžijeva četa ipak pokazala karakter i na kraju zasluženo stigla do trijumfa.
Očekivali smo dosta više od ovog tima u ovogodišnjem izdanju rumunske Lige 1 pošto se u ovom trenutku aktuelni šampion nalazi tek na osmom mestu na tabeli.
Ipak, u prošlom kolu je Farul odigrao jedan sjajan meč na svom terenu i bez većih problema savladao drugoplasiranu Krajovu sa 2:0.

Naš predlog

Iako Helsinki možda ima nešto više iskustva kada su u pitanju evropski mečevi, deluje na prvi pogled da je rumunski tim bolja ekipa i smatramo da će izabranici legendarnog Hadžija uspeti da dođu do plasmana u grupnu fazu Lige konferencija, što bi svakako bio sjajan uspeh za rumunskog predstavnika.
Mišljenja smo da klub iz Konstance neće doživeti poraz i na ovom drugom duelu od HJK-a, pa vam hrabro predlažemo da probate sa duplom šansom X2 uz kvotu 1.55 u Meridianu.


Ulog je zaista ogroman, i sigurno je da i jedni i drugi žele da dođu do plasmana u grupnu fazu trećeg po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja, ali ipak u prestonici Finske ne treba očekivati previše pogodaka, pa vam preporučujemo da probate sa igrom 0-2 gola uz kvotu 1.75 u Meridianu.

Za kraj, za one najhrabrije igrače, predlažemo vam da probate sa čistom dvojkom koju kladionica Meridianbet plaća sa fantastičnom kvotom 2.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.