Tip dana košarka: Srbija – Italija: Vreme je za osvetu!

Meč koji otvara drugu rundu Svjetskog prvenstva je upravo ovaj između Srbije i Italije. Stari znanci će svoja koplja ukrstiti u 10:00 h po srednjeevropskom vremenu i sigurno je da ćemo gledati jedan veoma interesantan meč.

Srbija: Naplata nekih starih dugovanja Italiji

Srbija je završila prvu grupnu fazu na Mundobasketu na Filipinima sa savršenim skorom. Orlovi su opravdali ulogu favorita i zabiljeležili sve tri pobjede protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana, pa u drugu fazu prenose maksimalan broj bodova. Tamo se Srbija ukršta sa ekipama koje su prošle iz grupe A, Dominikanskom Republikom i Italijom.

Prvi od ta dva duela je na programu danas, kada će selekcija Srbije pokušati da naplati neka stara dugovanja i zacijeli neke stare rane koje su prouzrokovali upravo porazi od Italije. Srbija će protiv Italije igrati ključni meč za plasman u četvrtfinale. Ako slave, Orlovi sigurno prolaze grupu. Biće to prilika i za revanš Azurima za bolne poraze u Beogradu i Berlinu u prethodne dvije godine koji su ih koštali plasmana na Olimpijske igre i borbe za medalju na Evrobasketu. Italijanima je ovaj meč biti ili ne biti, ako zabiljeleže poraz, praktično gube šanse za prolaz u četvrtfinale.

Iako bi pobjedom nad Italijom zakoračili u četvrtfinale, izabranicima Svetislava Pešića je podjednako važan meč i protiv Dominikanaca u nedelju koji će najvjerovatnije odlučivati o prvom mjestu u grupi. Momci sa Kariba predvođeni NBA zvijezdom Karl Entoni Taunsom su jedno od najprijatnijih iznenađenja Mundobasketa. Prvo mjesto u grupi će biti od ogromne važnosti jer drugoplasirani u četvrtfinalu skoro izvjesno ide na prvog favorita Amerikance. Sa druge strane pobjednik grupe ide u lakši dio kostura i potencijalni rivali u četvrtfinalu bi bili Litvanci, Grci, ili manje vjerovatno, Crnogorci. Dalja projekcija kostura bi u eventualnom polufinalu najverovatnije donijela Slovence, Njemce, Špance ili Kanađane.

U poslednjoj utakmici grupne faze protiv Južnog Sudana vidjeli smo šou tri čovjeka – Bogdan Bogdanović i Nikola Jović raspucali su se i pocijepali mrežicu koša protivnika, dok je Nikola Milutinov podsjetio zašto je sila u reketu. Sjajno popodne u Manili imao je srpski šuterski tandem, i kao da su se takmičili ko će više trojki da pogodi. Na kraju je kapiten bio za jednu bolji sa šest (6/9), dok je supertalentovani košarkaš Majamija pogodio jednu trojku manje, s tim da iz igre nije promašio. Obojica su meč završili sa po 23 poena.

Loše vijesti za Srbiju su došle juče ujutru, nakon utakmice za Južnim Sudanom. Boriša Simanić je zbog povrede završio takmičenje. U duelu ispod koša, pred kraj meča, Simanić je dobio jak udarac laktom u predijelu bubrega, pa je morao biti hitno operisan.

Italija: Namazani Azuri znaju protiv Srbije

Nakon poraza od Dominikanske Republike i pobjede nad Angolom, Italija je protiv domaćina Filipina igrala za prolaz u drugu fazu Mundobasketa. I uspjela je na kraju. Azuri su trijumfom eliminisali domaćina 90:83, ostavili ga bez pobjede u grupi i prošli u narednu rundu gdje ih u grupi čekaju Srbija i Portoriko.

Italija će u drugoj rundi morati da pobjedi oba meča ako želi da zadrži san o četvrtfinalu s obzirom da iz grupe idu sa druge pozicije. To znači da će već biti pod pritiskom protiv Orlova koji će imati savršenu šansu za osvetu. Italijanima čak ni pobjeda protiv Srbije ne bi bila garancija da će proći u četvrtfinale, jedino ako bi bila baš ubedljiva.

Najefikasniji u pobjedničkom timu protiv selekcije Filipina bio je Simone Fontekio sa 18 poena, dok su ga pratili Rići sa 14 i Spisu sa 13 poena. Veterani Nikolo Meli i Luđi Datome su postigli zbirno 15 poena, što je itekako doprinijelo pobjedi njihove selekcije. Dodatna snaga Italijana je svakako lucidni selektor Poceko. Pamti se kako je probudio svoje igrače kada je teatralno zaradio tehničku protiv Srbije u osmini finala Evrobasketa, ali daleko od toga da je Đanmarku Poceku to bio prvi put da burno i dramatično reaguje tokom utakmice – a sigurno nije ni poslednji. Pravio je scene i protiv Dominikanske Republike u meču drugog kola Mundobasketa i to još krajem druge četvrtine. Opet su letjeli sako i kravata, a za njima i energični stručnjak. Zaradio je isključenje, ali ovoga puta je to rival iskoristio kao dodatnu motivaciju, pa su Karl Entoni Tauns i drugovi napravili seriju 38:19 i tu već prelomili meč u svoju korist. Fascinira podatak da je 10. put ostavio pomoćnog trenera na cijedilu zbog isključenja, a da je prethodnih devet mečeva Pocekov asistent uspiješno završio. Ipak, došao je kraj i toj seriji. Oglasili su se i iz Košarkaškog saveza i osudili neumjesno ponašanje selektora njihove reprezentacije.

Italija će imati dva dana pauze, što nije beznačajno pred nastavak Mundobasketa, a Poceko je to jasno i potvrdio: ”Mnogo će nam značiti, mnogo. Moramo da se odmorimo, neki su previše igrali. Takođe moramo da iskoristimo to vrijeme da popravimo neke stvari koje nisu radile kako smo htjeli. Protiv Srbije igraćemo našu normalnu košarku, jer znamo da su oni veliki tim. Malo ćemo se odmoriti, popiti nekoliko piva i onda od sutra misliti o Srbiji”.

Sigurno je da će Italijani izaći maksimalno fokusirani, poučeni prošlim iskustvom u mečevima sa Srbijom, u želji da ponovo osujete namjeru Orlova da doguraju do samog kraja.

Naš prijedlog:

Srbija je očekivano favorit u ovom duelu, kvota za pobjedu Orlova je 1.35 u Mozzartbet kladionici, dok je kvota na pobjedu tradicionalno neugodnih Italijana 3.40.

Mišljenja smo da će reprezentacija Srbije slaviti u ovom meču i da će ta pobjeda biti ostvarena uz minimalno 6 poena razlike. Koeficijent na igru H1(5.5) u Mozzartbet kladionici je 1.80.

Dodaćemo i po jednog košarkaša iz oba tabora kada je broj poena u pitanju. Kod Srbije je pravi hit mladi Nikola Jović. Košarkaš Majamija je na prva tri meča u grupnoj fazi ubacio ukupno 51 poen, a učinak mu je rastao iz meča u meč. Krenuo je sa 9 protiv Kine, ubacio 17 Portoriku, a protiv Južnog Sudana zaustavio se na brojci 25, uz sjajan procenat šuta. Granica za njega je na 11,5 poena u kladionici Mozzartbet, a za (+) poene kvota je 1.90.

Što se Azura tiče, kod njih se nikad ne zna ko može da iskoči i zatrpa koš rivala. Fontekio je bio predvodnik u prvoj fazi, ali su ga pratili i ostali. Za meč sa Srbijom smo izabrali Stefana Tonuta, košarkaša koji je uvek imao dobar učinak protiv Orlova. U prva tri meča, protiv Angole, Dominikane i Filipina ubacio je ukupno 39 poena, 13 prosečno, pa verujemo da će imati dvocifren učinak i u ovom važnom, za Italiju presudnom, meču. Granica je 9,5, a kvota za (+) iznosi 1.90 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.