Tip dana košarka: Srbija – Litvanija: Prvi korak ka medalji i odlučujući za Pariz

Završena je i druga faza Mundobasketa, a sada slijedi ono pravo! Borba za medalju i eliminacione utakmice su ono što smo svi čekali, prvi meč u četvrtfinalu će odigrati reprezentacije Srbije i Litvanije koji je na programu od 10 časova i 45 minuta.

Srbija: Najveći dužnici na putu do medalje

Uspjela je selekcija Srbije da se plasira u četvrtfinale! Povratili su Orlovi samopouzdanje i snagu i počistili Dominikanu posle neprijatnog i bolnog sloma protiv Italije. Srbija je od prvog napada, do poslednjeg zvuka sirene, maksimalno kontrolisala utakmicu i vratila se navikama iz grupne faze, brzoj košarci sa mnogo brzih i jednostavnih riješenja, dobrim rotacijama u odbrani i sa dosta razigranih lica na drugom kraju terena. Za Dominikansku Republiku je ipak Srbija i ovako ranjena klasa – 112:79 (29:15, 27:20, 31:18, 25:26).

Posle nimalo dobre utakmice protiv Italije Bogdan Bogdanović je povratio šutersku rutinu i utakmicu završio bez promašaja – 20 poena (7/7 iz igre, 3/3 za tri), uz pet asistencija. Vanja Marinković je svoje minute odlično iskoristio da se spremi za veću rolu u narednom meču. Raspucao se i razigrao, već u prvoj četvrtini imao 10 poena uz dvije trojke, do kraja je spakovao 16 poena. Dok su dvojica šutera namještali nišan, Nikola Milutinov maltretirao je protivničke centre i lomio obruče na oba koša. Zabilježio je 16 poena i pet skokova. Stefan Jović je definitivno odigrao odličan meč. Igrač koji je ponovo bio “mozak” i kreator lakih poena za Srbiju. Osim toga bespoštedno je radio sve što je trebalo, a da je dobio još koji minut više možda bismo vidjeli i njegov tripl-dabl. Susret je završio sa 12 poena, sedam asistencija i šest skokova. Više minuta konačno smo vidjeli od Filipa Petruševa uz njegovih 13 poena, Ognjen Dobrić je dodao devet, Marko Gudurić 10, a Aleksa Avramović osam poena.

Prst sudbine je udesio da Srbija izbjegne SAD u četvrtfinalu Mundobasketa. Svetislavu Pešiću se neće ponoviti završnica kao u Indijanapolisu, kada je tadašnji ”drim tim” pao ispred čete u plavom. Ovog puta Amerikanci su ”izabrali” da idu na Italiju u četvrtfinalu, čemu se Azuri nimalo neće obradovati, iako su pomislili nakon veleobrta i pobjede nad Srbijom da im se otvorio lakši put do same završnice. Kostur je udesio da će pobjednik duela Srbija – Litvanija igrati u polufinalu sa boljim iz okršaja Kanada – Slovenija. Imaju Slovenci Luku Dončića, ali su Kanadu i prije turnira mnogi vidjeli kao jakog kandidata za medalju. Jesu Kanađani iznenađujuće izgubili od Brazila u grupi, međutim, karakter su pokazali preokretom i pobjedom nad svjetskim prvakom Španijom.

Jeste Italija nanijela najviše bola i patnje ovoj selekciji tokom poslednje tri godine, ali istorijski gledano niko nije ostao veći dužnik od Litvanije! Niti je rivalstvo sa nekom reprezentacijom veće od onog sa ovom baltičkom selekcijom. Posle osam godina čekanja, u utorak od 10.45 imaće reprezentacija Srbije novu priliku da im se konačno revanšira u nokaut meču.

Litvanija: Košarka je, uz votku, najbolji proizvod na Baltiku

Litvanci su za kraj Grupe J ostavili najbolje, odigrali vrhunski meč i Amerikancima nanijeli prvi poraz na Svjetskom prvenstvu – 110:104, i tako se plasirali u četvrtfinale sa prve pozicije, koja im za protivnika donosi reprezentaciju Srbije. Možda i bitnije pokazali su planeti da ni ova američka generacija nije nedodirljiva. Crnogorci su bili u egalu do par minuta prije kraja, a Litvanci su testirali krajnje granice selekcije SAD-a. Radili su to tako kako samo oni umiju – trojkama, trojkama i novim trojkama. Mada nisu prezali ni od tuče pod obručima. Pa ipak, šut sa distance ih je držao – na distanci.

Možda i nije djelovalo toliko ozbiljno kad su posle prvog rafala odmakli na 20:10, ali prednost je samo nastavila da raste. Već početkom druge dionice zakucavanje Ejmantasa Bendzijusa odvelo ih je na 33:12, a tu razliku od dvadesetak poena držali su do kraja poluvremena. Trojkama, naravno, prvih devet je ušlo! Amerikanci jednostavno nisu znali koga da čuvaju. Odakle god da bi odapeli Litvanci bi pogodili, pa su na poluvrijeme otišli sa vođstvom 54:37. Tada se ipak učinilo da bi sve moglo da postane uzaludno, jer se znalo da šut ne može vječno da služi, a i Ameri su riješili da pokažu zube. Početkom drugog poluvremena pokazali su da i te kako umiju da igraju odbranu – kada hoće. Kao bijesni psi, kidisali su na svaku loptu i razlika se polako topila. Za pet minuta serija 15:1, na semaforu 52:56, izgledalo je da su Litvanci ostali bez daha. Ali stara je to košarkaška velesila da bi tek tako odustala. Trojki tada nije bilo, ali Donatas Motiejunas, pa Tadas Sederkeskis počeli su da pogađaju i učinili da Litvanci izađu iz grča. U poslednjem sekundu uz zvuk sirene Mindaugas Kuzminskas za 71:65.

Mada je i dalje izgledalo da se Litvanci jedva drže u igri. Čak ni kada je pet minuta prije kraja odlični Jonas Valančijunas – sjajan posao je radio u reketu – morao napolje zbog faula u napadu i četvrte lične greške. Džejlen Branson je pogodio za 85:89. Mislili su vjerovatni Amerikanci da su se Litvanci prepali, ali – ne, nikako nisu. I kada je Kuzminskas pogodio nevjerovatnu trojku za 95:85 postalo je sasvim jasno da je veliko iznenađenje moguće. Da se, za razliku od mnogih drugih, Litvanci nisu uplašili SAD. Nisu im davali Amerikanci da predahnu do samog kraja meča, i kada je izgledalo da je sve riješeno prijetili su. No, Litvanci su herojskim naporom uspijevali da ostanu na nogama. I zadrže smirenost i hladnu glavnu kada bi ih sudije poslale na liniju za slobodna bacanja.

Čak sedmorica njihovih igrača bila su dvocifrena, a najviše je ubacio Vajdas Kariniauskas – 15 poena. Kuzminskas je stao na 14, 12 uz sedam skokova imao je Valančijunas, po 11 Ignas Brazdejkis, Tomas Dimša i Sedekerskis, koji je dodao i 11 skokova. Bendzijus je ubacio 10 poena, po devet Jokubaitis – uz šest asistencija – i Motiejunas.Bio je ovo jedan vrhunski meč, vrijedan odlaska u četvrtfinale sa prvog mjesta Grupe J. I tamo će kao što smo rekli baš na Srbiju. Biće to duel starih znanaca, pravi evropski klasik.

Naš prijedlog:

Favorita u ovom duelu gotovo i da nema, kvote u skoro svim kladionicama daju podjednake šanse ekipama za pobjedu i prolazak dalje. Kvota za pobjedu Srbije u MozzartBet kladionici je 1.90, dok je kvota na pobjedu reprezentacije Litvanije 2.10.

Naš prijedlog je da pokušate sa igrom – Ukupno poena + (granica 168.5) – po kvoti 1.75 u MozzartBet kladionici.

Pored toga predlažemo vam da pokušate sa poenima igrača, a iz reprezentacije Srbije vam predlažemo Aleksu Avramovića (granica 6.5)+ po kvoti 1.90 u MozzartBetu, dok iz reprezentacije Litvanije predlažemo Valančijunasa (granica 14.5)+ takođe po kvoti 1.90 u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.