Tip dana košarka: Srbija – Kanada: ”Svi za jednog, jedan za SVI!”

Bliži nam se kraj još jednog Mundobasketa, dobili smo 4 najbolje reprezentacije koje će se u narednim danima boriti za prestižnu titulu prvaka svijeta! Prvi polufinalni meč odigraće selekcije Srbije i Kanade, a meč je na programu od 10 časova i 45 minuta po srednjoevropskom vremenu.

Srbija: Orlovi su najbolji kada je najteže

I onda kada niko nije očekivao i vjerovao da ova reprezentacija može do nekog velikog rezultata – DESILO SE. Polufinale i direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu naredne godine, a ovo je izgledalo kao nemoguća misija prije samo 20 dana kada su ovi momci ispraćeni u Manilu.

Pobjede nad relativno slabijim rivalima su uzimane sa rezervom, a nakon poraza od Italije činilo se da su svi već unaprijed digli ruke. Ispostavilo se da nije tako, pošto su nakon te utakmice reprezentativci Srbije ubacili u veću brzinu! Malo je falilo da se Srbija već u četvrtfinalu sastane sa svojim starim rivalom, selekcijom Sjedinjenih Američkih Država, ali se Litvanija pobrinula da taj duel eventualno bude moguć samo u finalu, a do finala ostala je samo jedna stepenica.

U četvrtfinalnom meču protiv Litvanije igrači Srbije su istrčali na parket, ostavili srce na terenu i pobjedili istorijskog rivala koji im je ostao baš dužan i koji nikada ubjedljivije do sada nisu savladali! Zbog polufinala Evrobasketa 2015., zbog izgubljene medalje na Mundobasketu 2010., zbog četvrtfinala Evropskog prvenstva 2003. i igara u Sidneju 2000. godine… Mnogo se dugova nakupilo vremenom i može se reći da ih je Srbija poprilično naplatila. Ne da su samo naplaćeni dugovi, već je reprezentacija Litvanije razmontirana na sitne dijelove – 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13). Kao i u prethodnom meču protiv Dominikanske Republike, kada je meč završio bez promašaja iz igre, kapiten reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović je ponovo pokazao klasu. Bogdan je odigrao u svom prepoznatljivom stilu, sa posljednja dva velika turnira kada je bio prva i glavna udarna igla i kada je on svojim primjerom povukao ekipu, više nije bilo šanse da Orlovi stanu. U prvom poluvremenu je postigao čak 18 poena i tako trasirao put ka polufinalu, da bi u drugom poluvremenu uz sjajnu timsku igru postigao tek 3 pogotka i tako stao na svom prosijeku od 21. poena koliko postiže od početka turnira. Nikola Milutinov koji će biti, po mnogima, glavni takmac u borbi sa Kanadom je odigrao odličnu odbranu nad Valančijunasom i tako opravdao epitet vladara reketa na Svjetskom prvenstvu.

Svaki igrač koji je ušao u igru je dao svoj doprinos fantastičnoj igri Srbije, a tu su se posebno istakli sjajni Aleksa Avramović i Filip Petrušev. Srbija ukoliko želi to finale, moraće da ponovi lavovsku borbu u odbrani i tako limitira odlične igrače Kanade. Orlovi moraju da budu posebno spremni na Dilona Bruksa. Da ne upadaju u vatru na njegovo ponašanje. Naravno, moraće da posebnu pažnju obrati na Gildžusa Aleksandera koji je blistao u četvrtfinalu i potvrdio status najboljeg igrača Kanade. Biće ovo istinski spektakl, pobjednik ulazi u borbu za zlatnu medalju u kojoj više nema favorita i sve je moguće!

Kanada: Istorija je već ispisana

Kanađani su trijumfom nad reprezentacijom Slovenije obezbijedili prvo učešće na Olimpijskima igrama posle 23 godine i ujedno ostvarili najbolji rezultat svih vremena na svjetskim prvenstvima. To svakako nije nešto što pretjerano zadovoljava apetite ovog tima, jer je ljestvica postavljena na najvišu tačku. Kanada želi da se potuče za zlato, ma ko bio na drugoj strani terena.

Mnogi sa one strane Atlantika zamišljaju veliko finale između komšija ali neće Kanada imati lagan posao protiv Srbije. Dolazak do polufinala je bio sasvim očekivan, svi su znali da i bez Mareja i Viginsa ovaj tim može daleko i to se i desilo. Na putu do ovog istorijskog uspijeha ispriječila im se jedna reprezentacija slična selekciji Srbije. Slovenci su se nadali reprizi finala Evropskog prvenstva iz 2017. godine, ali Slovenija se držala sve dok je Luka Dončić mogao da kontroliše emocije i bude koristan za ekipu. Čim je ušao u kontraritam, ekipa Aleksandra Sekulića je izgubila korak i posle je bilo mnogo teško da se napravi podvig jer je Kanada natjerala Sloveniju da igra još brže i to se nije dobro završilo.

Selektor Đordi Fernandez u Manili ima na raspolaganju sedmoricu NBA košarkaša – Šaja Gildžes Aleksandera, Ar Džej Bereta, Dilona Bruksa, Kelija Olinika, Dvajta Pauela, Nikeila Aleksander Vokera i Lugenca Dorta. Kanada ima ozbiljan kvalitet i ovo su godine kada košarka u toj zemlji zaista cvijeta, pa nije ni čudo što su jedni od glavnih favorita za zlatno odličje.

Trener Kanade poznaje srpsku košarku, priznao je i sam da je pratio Svetislava Pešića još kao 20-godišnjak u Barseloni. Bio je član stručnog štaba Majkla Melouna u Denveru i odlično zna koliko Nikola Jokić može na terenu. NBA šampiona nema u Manili, ali je Fernandez svjestan da Srbija sada igra potpuno drugačiju košarku od onoga što je tradicija. Gdje god da je radio u NBA, od Klivlenda, preko Denvera do Sakramenta, svuda je maksimalno poštovan zbog svog košarkaškog znanja. Ipak, ovo mu je prvi ozbiljni samostalni trenerski angažman pošto je u junu zamjenio Nika Nursa, pa treba vidjeti kako će se snaći u ovoj fazi takmičenja.

S obzirom na veliki broj NBA zvijezda, očekivano je da od Kanade gledamo košarku iz tranzicije, što je jasno njen zaštitni znak. Kao neko ko je rođen i odrastao gledajući špansku košarku i zatim se školovao u SAD, Đordi Fernandez je stvari malo začinio tako što je NBA postavu oblikovao da igra tvrdu odbranu, konstantno na ivici faula. Prisustvo Dilona Bruksa i Lugenca Dorta značajno mu je olakšalo da od Kanade napravi tim koji svoje protivnike melje stalnim pritiskom na loptu. Šaj Gildžes Aleksander je klasa za sebe. Protiv Slovenije se najbolje pokazalo da za njega suštinski nema adekvatnog čuvara i da u igri jedan na jedan nema sreće za odbrambenog igrača, već da sve mahom zavisi od prve zvijezde Oklahome i člana idealne petorke NBA lige. Jasno je da će on biti udarna igla i u duelu sa Srbijom a da li će i pored jake odbrane kakvu igra Srbija uspijeti da odvede svoj tim u finale, ostaje da vidimo.

Naš prijedlog:

Favorit u ovom meču je očekivano reprezentacija Kanade, koeficijent na njihovu pobjedu je 1.52 u Maxbet kladionici, dok je koeficijent na pobjedu reprezentacije Srbije 2.95.

Naš prijedlog je da pokušate sa igrom H1 (granica 4.5) tj. da Srbija neće izgubiti sa većom razlikom od 4 poena, kvota za tu igru je 2.05 u Maxbet kladionici.

Pored ove igre, predlažemo da pokušate sa poenima igrača. U reprezentaciji se nameće Nikola Milutinov (granica 12.5) + poena, dok se u Kanadi nameće Beret (granica 15.5) + poena, kvote su 1.90 u Maxbet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.