MEČ DANA: PSŽ – Borusija Dortmund: Sveci traže izlaz iz krize, Borusija vreba prve bodove u grupi!

U okviru prvog kola grupe F grupne faze Lige šampiona, sastaće se šampion Francuske PSŽ i vicešampion Njemačke ekipa Borusije iz Dortmunda. Ove dvije ekipe su se sastale u nokaut fazi ovog takmičenja prije 3 godine, kada je tim iz Pariza bio uspiješniji. Meč je na programu od 21 čas.

PSŽ: Meč koji mora da se dobije zarad mira u kući

Mogli bismo reći da je jedna epoha u Parizu završena a primarni cilj i osvajanje Lige šampiona nije ostvaren. Već na startu nove sezone PSŽ je počeo neočekivano da “štuca” pošto su u uvodnih 5 kola osvojili 8 bodova, što ih trenutno pozicionira na 5. mjesto na tabeli. U prva dva kola su zabilježili 2 remija i to protiv ekipa Lorijena i Tuluza. Prva pobjeda u novoj sezoni je došla tek u trećem kolu protiv ekipa Lansa. Pobjeda protiv Liona u gostima (1:4) je anulirana već u prošlom kolu kada su Sveci zabilježili svoj prvi poraz u sezoni, pošto su poraženi od ekipe Nice rezultatom 2:3. U novoj sezoni Lige šampiona su u jednoj od najjačih grupa, koju pored Borusije čine još i Milan i Njukasl. Aktuelnog šampiona Francuske su ljetos napustili Leo Mesi, Nejmar, Serhio Ramos, Marko Verati a vredi pomenuti i da je Mauro Ikardi, nekada veoma popularan napadač iz brojnih razloga, sada i zvanično postao fudbaler Galatasaraja (prošle sezone bio tamo na pozajmici). Otišli su u Ćavi Simons (RB Lajpcig), El Šadail Bitšijabu i Žunior Dina Embimbe (Ajntraht Frankfurt), koji svakako nisu u rangu Mesija i Ramosa. Pari Sen Žermen, koji je ubedljivo najbogatiji i najmoćniji klub poslednjih godina u Francuskoj ali i u Evropi, tokom ljeta nije uspio da privuče u svoje redove nekoga od prvoklasnih fudbalera. Najskuplji novajlija Parižana Manuel Ugarte, za kojeg je Sportingu iz Lisabona plaćeno vrtoglavih 60.000.000 evra, još uvijek je mlad igrač (22 godine), nedokazan i mnogo dobrih partija mu je potrebno da bi izašao iz sijenki daleko poznatijih igrača. Lukas Ernandez, ubjedljivo najzvučnije pojačanje PSŽ-a ovog ljeta, došao je u Francusku više da oporavi karijeru. Veliko je pitanje da li bi prihvatio poziv da na Mundijalu u Kataru nije pokidao ukrštene ligamente zbog kojih je pauzirao čitavu sezonu. I prije toga je već počeo da gubi tu bitnu ulogu u Bajernu, tako da su Bavarci sigurno prezadovoljni što su uzeli 45.000.000 evra na 27-godišnjem defanzivcu. Novi trener Parižana Luis Enrike dobio je i dva pojačanja po svom ukusu, iz Real Madrida je došao Marko Asensio, a iz Intera Milan Škrinjar, plus tu su Ugo Ekitike iz Remsa i Kang In Li iz Majorke. Vjerovatno dovoljno da se odbrani tron u Ligi 1, ali pitanje je koliko PSŽ može sa ovim pojačanjima u Ligi šampiona. Pobjeda u prvom kolu bi svakako bar na kratko stišala buru u klubu.

Borusija Dortmund: Da li je vrijeme za prvu pobjedu u Parizu?

Impresivna je statistika koja govori da je ekipa Borusije iz Dortmunda neporažena na poslednja 22 meča. Trener Terzić očigledno radi dobar posao i da uprava ima povjerenja u njega i posle prošlogodišnjeg katastrofalnog kiksa u poslednjem kolu kada su ostali bez već viđene titule. U novu sezonu su ušli sa dvije pobjede i dva remija (protiv znatno slabijeg Hajdenhajma i Bohuma), pa su sa ukupno 8 osvojenih bodova na 7. mjestu Bundeslige. Milioneri su za razliku od prethodnih sezona naučili da pobjeđuju u “malim” utakmicama. Jeste im pomisao da će biti šampioni u poslednjem kolu zavezala noge protiv Majnca, ali ukoliko Borusija i ove sezone bude rutinski riješavala okršaje sa nižom i srednjom klasom njemačkog fudbala, mogla bi da drži korak sa Bajernom. Za publiku nikada i nije morala da brine. Navijači sa kupljenih 55.000 sezonskih ulaznica i prosječnom posjetom od 80.000 po meču – najvijerniji u Evropi. Pitanje je kako će Borusija trčati šampionsku trku posle dva ogromna udarca koja su je zadesila ovog ljeta. Džud Belingem i Rafael Gereiro bili su gotovo pola tima, a opet malo je klubova koji poput Borusije tako uspiješno znaju da zamjene zvijezde i popune rupe, najčešće talentima. Milioneri vjeruju da je Feliks Nmeča dostojna zamjena za reprezentatica Engleske, mada je iza bivšeg igrača Volfsburga samo jedna sezona na vrhunskom nivou. On je zapravo došao u Bundesligu kao prikolica koju je za sobom vukao talentovaniji Lukas, ali je neočekivano ipak on katapultiran u redove velikana. Za razliku od prošle sezone, Sebastijan Ale iza kojeg je borba sa rakom testisa, igraće od početka do kraja, a ne samo polusezonu, a od razbijača odbrana iz Obale Slonovače očekuje se blistava godina u punom sjaju. Uz Alea, za golove u Borusiji biće zadužen i Karim Adejemi, svoju šansu čekaće i oscilacijama skloni Jusufa Mukoko, a odlazak Entonija Modesta, velikan iz Dortmunda pokušava da nadomjesti angažovanje Žana Filipa Matete iz Kristal Palasa. Problemi Borusije mogli bi da se jave u defanzivnoj liniji koja je prethodnih godina poslovično bila slaba tačka. Mats Humels i Niko Šloterbek su skloni povredama, a tu je i Niklas Zile, ali bez jasne predstave ko će biti zacementiran u štoperskom tandemu. Glavni cilj Borusije će u ovom meču svakako biti da se neporaženi vrate sa teškog gostovanja.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je ekipa PSŽa, kvota na pobjedu domaćina je 1.75 u MaxBetu, dok je kvota na goste 4.10.

Mi vam kao glavni tip predlažemo igru GG3+ po kvoti 1.80 u MaxBet kladionici. Za vas koji jurite veće kvote predlažemo igru 1Xi4+ po kvoti 2.70 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.