DERBI DANA: Bajern Minhen – Mančester Junajted: Borba velikana za prvo mesto već na startu!

U okviru grupne faze Lige šampiona u prvom kolu grupe A, Bajern iz Minhena će na svojoj Alijanc Areni dočekati Mančester Junajted. Ovo će ujedno biti i svojevrsni derbi dana, a u ovoj grupi se pored ova dva tima nalaze još Galatasaraj i Kopenhagen. Početak ove utakmice je zakazan za 21 čas.

Bajern Minhen: Tuhel više nema prava na kiks

Bajern mjesecima ne liči na Bajern. Odluka da u martu, usred sezone, smjene Julijana Nagelsmana čiji je stil igre sigurno i samouvjereno donosio rezultate u Ligi šampiona ali i u Bundesligi, koštala je najmoćniji klub Njemačke glatke eliminacije od Mančester Sitija i umalo izgubljene titule u Bunedsligi. Nagelsman je najuren zvanično zbog odlaska na skijanje usred sezone umjesto da punim fokusom priprema dolazeći derbi sa Borusijom, a nezvanično jer se vjerovalo da su zbog njegove djevojke, inače tadašnje novinarke Bilda, informacije iz svlačionice Bavaraca prečesto curile. Trenerska palica našla se u rukama Tomasa Tuhela i od tada Bajern više nije sinonim za čvrstinu, postojanost i disciplinu. Mančester Siti ga je izmaltretirao u Ligi šampiona, a poraz u derbiju sa Lajpcigom u pretposlednjem kolu otvorio je Borusiji stepenište do njemačkog trona. Pa i u poslednjoj odlučujućoj rundi, Bajern je jedva pobjedio Keln i zadržao status šampiona. Ciljevi kod Bajerna su uvijek isti – dominantno osvajanje domaće titule i najviši dometi u Ligi šampiona. A posle Superkupa Njemačke u kojem je Tuhelov tim izgledao kao prevaziđeni model nekog tima, pitanje je ima li osvajač Lige šampiona sa Čelsijem trenerskih kapaciteta za odolijevanje pritisku koji Bajernova veličina i moć nose. Na jednom velikom testu Tuhel je već pao. I pitanje je – a vrijeme će pokazati – ima li nazad. Uručen mu je poklon od 100.000.000 evra u vidu legitimnog naslednika Roberta Levandovskog – Harija Kejna. Ali Njemac je svoj autoritet izgubio ili bar debelo okrunio u trenutku kada je nakon poraza od Lajpciga počeo da se izvinjava Hariju Kejnu za poraz. Stavio je novopridošlicu iznad kluba i pitanje je kako će svlačionica gledati na presedan do skoro nezamisliv za Bajern. U novoj sezoni Bundeslige osvojili su 10 bodova u uvodna 4 kola, a ispuštena pobjeda protiv Leverkuzena u poslednjem kolu, ponovo je uzburkala duhove u svlačionici tima. Jasno je da će ovo biti veliki ispit za Tuhela, poraz ne bi smio da se razmatra ni u kojem slučaju, a pobjeda je u neku ruku čak i imperativ.

Mančester Junajted: Kako će se sačuvati od Bajerna kad nisu mogli od Brajtona?

Punih deset godina je prošlo otkad je Mančester Junajted poslednji put osvojio Premijer ligu, ali i dalje je najtrofejniji engleski klub. Premijerna sezona sa Erikom Ten Hagom na klupi Crvenih đavola spada pod neku solidnu ocijenu. Osvojen je Liga kup Engleske, zauzeto je treće mjesto u Premijer ligi i igraće se ove sezone Liga šampiona. Dovoljno da navijači sa optimizmom gledaju na predstojeće izazove, reklo bi se. Međutim trostruki šampion Evrope započeo je novu sezonu veoma neubjedljivo pošto su nakon uvodne pobjede nad Vulverhemptonom (1:0) zabilježili čak 3 poraza i samo jednu pobjedu i to nakon preokreta nad Notingemom (3:2). Skalp su im redom uzimali Totenhem (2:0), Arsenal (3:1) i prije par dana Brajton koji će izgleda postao rak rana za klub iz Mančestera. Neubjedljiva igra i nezainteresovanost pojedinih igrača su nedopustivi za tako veliki klub kakav je Mančester Junajted. Očekivanja su bila velika pogotovo zbog toga jer su se Đavoli pojačali bogovski ovog ljeta. Doduše i platili su papreno trojicu novajlija, na Rasmusa Hojlunda, Mejsona Maunta i Andrea Onanu potrošili su zbirno 191.700.000 evra. Tu je i povratnik Džoni Evans, s tim da je veteran došao bez obeštećenja. Ipak, zna se šta su njima dobili, sve su to trofejni fudbaleri. Golman Onana je tri puta bio šampion Holandije sa Ajaksom, prošle sezone je osvojio Kup Italije sa Interom i bez obzira na to što je tokom priprema primio neke bizarne golove trebalo bi da predstavlja dostojnu zamjenu za Davida de Heu. Svakako, Ten Hag, sa kojim je sarađivao u Ajaksu, ima ogromno poverenje u njega. Mejson Maunt sa svoje 24 godine predstavlja odličan zalog za budućnost, međutim ovaj fudbaler je već u neku ruku dokazan, pošto je sa Čelsijem osvojio Ligu šampiona 2021. godine, a 2022. godine i Klupsko svjetsko prvenstvo. Najviše novca Junajted je potrošio na Hojlunda, a samim tim i najveću nadu polaže u njega. Ovaj 20-godišnji napadač je bio deo Kopenhagenovog šampionskog tima u sezoni 2021/2022, tima sa kojim će se ponovo susresti u grupi, a na Old Trafordu se nadaju da su u ovom Dancu dobili svog Erlinga Halanda.

Naš prijedlog

Očekivano ili ne, izraziti favorit u ovom meču je Bajern za čiju pobjedu se plaća kvotom 1.53 u Mozzzartbet kladionici, dok je kvota na pobjedu gostiju iz Mančestera čak 6.20!

Obje ekipe su u maloj krizi, pa ćemo se shodno tome fokusirati na golove, naš prijedlog je igra GG po kvoti 1.65 u Mozzartbet kladionici. Za vas koji jurite veće kvote, predlažemo igru 1GG (oba tima postižu gol u prvom poluvremenu) po kvoti 3.45 u Mozzartbet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.