MEČ DANA: Hajduk – Dinamo Zagreb: Borba za prvo mesto na prepunom Poljudu!

Najveći hrvatski derbi odigraće se u nedelju od 18 časova na Poljudu, a ulozi na ovoj utakmici su itekako veliki. Hajduk će dočekati oktobar kao prvoplasirana ekipa HNL-a, sa dva boda prednosti, ali i utakmicom više od Dinama. Ove sezone Dinamo i Hajduk odigrali su već dvije utakmice. Prva je bila u Superkupu, kog je Dinamo osvojio, dok je Hajduk došao do tri boda u 1. kolu HNL-a na Maksimiru.

Hajduk: Poljud glavna pokretačka snaga

Tanka je granica od euforije do agonije i hvatanja za glavu, naročito u Splitu, a čini se da se ta priča ponavlja svake sezone iznova. Koliko je razloga bilo za optimizam posle pobjede na Maksimiru i u Jadranskom derbiju nad Rijekom, toliko je do skoro bilo i brige. Slabo igra Hajduk, sve slabije kako sezona odmiče, a nakon dva vezana poraza od Istre i Gorice, strasti su se malo stišale nakon pobjede nad Lokomotivom kod kuće (1:0). Od toga da Hajduk povlači konce i kontroliše na kom će odstojanju držati Dinamo došao je do toga da više nije taj koji se pita. Sa dva poraza je vratio Zagrepčane u igru i sada su na dva boda zaostatka, uz utakmicu manje. Dakle, prednosti gotovo da ni nema. Bili su uprskali sve što su gradili u derbi susretima. Posrnuli velikan sa Poljuda nema rezultate deceniju i kusur, ali je njegov hajdučki kodeks ostao vjeran idealima, pa iz Hajduka mogu da se pohvale kako na današnji dan imaju čak 100.310 navijača sa plaćenom članarinom u ovoj godini. Igla nije imala gdje da padne protiv PAOK-a u evropskim kvalifikacijama, niti u Jadranskom derbiju sa Rijekom. Neće imati gdje da padne ni u nedelju kada gost bude arhineprijatelj – Dinamo iz Zagreba. Šest dana prije odigravanja najvećeg hrvatskog derbija ulaznica više nije bilo, sve su planule. Naknadno je pušten mali kontigent, no ni njega više nema.
Biće to treća utakmica od početka sezone za koju su Bili rasprodali stadion. Cijene pojedinačnih karata za derbi sa Modrima bile su: sjever i jug 15, istok 20, a zapad 30 evra. Hajduk je do sada odigrao 8 mečeva, a upisali su 6 pobjeda i 2 poraza, ali je ovo do sada za njih sigurno najbitnija utakmica, koja bi im u slučaju pobjede donijela +5 u odnosu na najvećeg rivala. Uprkos puno boljoj formi, Dinamo je tek blagi favorit u derbiju. Hajduk će imati prednost domaćeg terena i podršku od 30.000 ljudi, a to izjednačava snage u ovako važnim utakmicama. Livaja će sigurno predstavljati najveću opasnost po gol Dinama, a trenutno je najbolji strelac sa 4 postignuta gola i upisane dvije asistencije.

Dinamo Zagreb: Modri ne znaju za pobjedu na Poljudu već 3 godine

‘Modri’ su u vrlo dobroj formi u susret derbiju, Dinamo je pobjedio svaku od pet odigranih utakmica u septembru uz sjajnu gol razliku od 20 postignutih i samo 4 primljena gola, dok u HNL nisu ispustili bodove od remija sa Goricom 5. avgusta, kada je na klupi još bio Igor Bišćan koji je nešto kasnije smijenjen. Zagrepčani su posljednju pobjedu u Splitu upisali u septembru 2020. godine. Na klupi ‘modrih’ bio je Zoran Mamić, a zabili su Kastrati i Oršić. I onda je krenuo Dinamov niz od pet utakmica bez pobjede na Poljudu koji i dalje traje. Dinamo u nedjelju po drugi put u 2023. godini dolazi na Poljud. Dinamo je pod vodstvom Igora Bišćana u aprilu remizirao (0-0) na Poljudu, tim bodom je i službeno osvojio još jedan naslov prvaka. Dinamo je danas potpuno drugačiji nego u aprilu, pa čak i dosta različit u odnosu na početak ove sezone kad su se “modri” dva puta (ali sa Bišćanom na klupi) na Maksimiru suočili sa Splićanima. Hrvatski prvak je sezonu otvorio osvajanjem Superkupa (1-0, Baturina), no poslije tog dvoboja za Zagrepčane je krenula prava drama. Dinamo je odmah poražen od Hajduka u uvodu nove sezone, “modri” su dva puta ispali iz kvalifikacija za neko takmičenje (AEK i Sparta Prag), a Bišćan je postao bivši odmah poslije revenaša sa Grcima. I tada je krenula avantura Sergeja Jakirovića. Novi trener Dinama i dalje čeka prvi derbi sa Hajdukom, a on ge čeka već u nedelju. Na Jakiroviću je ipak određeni pritisak, Dinamo je krenuo u pozitivnom smjeru, nižu su pobjede, a trijumf u Splitu ovu bi ekipu dodatno napunio samopouzdanjem. Čak četiri njegova prethodnika nisu uspjela u derbijima slaviti na Poljudu, tu su priliku propustili Damir Krznar, Željko Kopić, Ante Čačić i poslednji Igor Bišćan. Najbolji strelac Dinama je Bruno Petković sa 5 postignutih golova i dvije asistencije.

Naš prijedlog

Iako je Dinamo u boljoj formi, tek su blagi favoriti u meču a kvota na njihovu pobjedu je 2.50 u SuperBet kladionici. Pobjeda Hajduka se plaća kvotom 2.90 takođe u SuperBetu.

Veoma je teško prognozirati pobjednika ovog meča, kao i u svakom derbiju, pa vam prema tome preporučujemo igru GG po kvoti 1.70 u SuperBet kladionici. Za vas koji ganjate veće kvote predlažemo igru 1Xi2-3 po kvoti 3.10 u SuperBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.