Tip dana košarka: Partizan – Barselona: Krcata Arena kao glavni adut crno-belih!

Ekipa Partizana će u okviru 3. kola Evrolige u prepunoj Štark Areni ugostiti Barselonu. Ovo će Partizanu biti prvi meč pred domaćim navijačima u novoj sezoni Evrolige, pa će to sigurno biti motiv više za igrače Željka Obradovića. Meč je na programu od 18 časova i 30 minuta.

Partizan: Ozbiljan ispit u prvoj utakmici pred domaćim navijačima

Započeo je Partizan novu sezone Evrolige veoma razočaravajuće pošto su razbijeni u prvom kolu od ekipe Makabija u Izraelu pa je tako odmah na početku produbljena sumnja da Partizan nema kvalitet kao prošle sezone. Ali ako su svi bili razočarani izdanjem crno-bijelih u prvom kolu Evrolige, sada je već to palo u zaborav posle izdanja u Francuskoj u drugom kolu Evrolige. Igra Partizana protiv Asvela je izgledala skoro pa perfektno. Gledali smo zaista dobro izdanje ekipe Željka Obradovića koja je upisala prvu pobjedu ove sezone u elitnom takmičenju tako što su na gostujućem terenu u jednom momentu vodili čak 30 poena razlike protiv Asvela koji je izgledao kao da je došao na meč da gleda čas košarke šampiona ABA lige. Na kraju pobjeda crno-bijelih rezultatom 88:62.
Trajao je taj čas oko 30 minuta kada je žestoka odbrana lomila protivnika, a sve to je otvaralo prostor za sjajne i efikasne kontre. Prvu dvocifrenu razliku su crno-bijeli stekli u drugoj dionici, ali treća dionica je bila ta koja je riješila pitanje pobjednika.
Ekipa trenera Obradovića je u tim momentima igrala svemirsku košarku koja je donijela ogromnih 30 poena. Asvel je izgledao potpuno pogubljeno, a da situacija dobije i komičnu notu pobrinuli su se navijači. Naime, sve je izgledalo kao da Partizan igra u Beogradu. Čuli su se simpatizeri crno-bijelih, dok su Francuzi zbunjeno gledali, pomalo tribine, a pomalo parket. Sve u svemu, gdje god da su gledali, crno-bijeli su dominirali. Zbog toga su vjerovatno i počastili svoje košarkaše zvižducima.
U tom meču su se svi upisali u listu strelaca. Prednjačio je na kraju Džejms Naneli sa 17 poena, Zek Ledej je dodao 13 uz sedam skokova. Alen Smailagić je imao 12, a Kevin Panter 11 poena.
Partizan je za vikend odigrao i meč protiv Cibone. Očekivalo se da će biti lako, ali bilo je sve samo ne to za ekipu Partizana u trećem kolu ABA lige. Gosti iz Zagreba su u tokom prvog poluvremena imali čak 15 poena prednosti, ali se ekipa Željka Obradovića uozbiljila u pravom trenutku i na kraju preko serije poene Džejmsa Nanelija i Balše Koprivice došla do prednosti, a na kraju i do trijumfa rezultatom 96:67.
Barselona je jedan od timova koji je započeo perfektno sezonu sa dva trijumfa na startu Evrolige, pa se u ovom momentu čini da su sve promjene, od trenera do igrača prijale gigantu iz Katalonije, te da Partizanu neće nimalo biti lako protiv ekipe koja ih je prošle sezone porazila u oba evroligaška duela.
Jedno je sigurno, a to je da će Štark Arena biti ispunjena do poslednjeg mjesta i da će tim Partizana imati prepoznatljivu podršku na domaćem terenu.

Barselona: Posle Pireja još jedno teško gostovanje

Velike rezove je tokom ljeta doživjela ekipa Barselone, a prije svega se tu misli na odluku da se uruči otkaz treneru Šarunasu Jasikevičijusu, Nikoli Mirotiću i Koriju Higinsu što je klub koštalo više od 25.000.000 evra, kao i nikad veći minus na računu. Naravno, to je i dalje novac koji je mnogo veći od onog kojim raspolaže većina drugih klubova u elitnom takmičenju, jer kako bi drugačije Barsa ljetos dovela nimalo jeftine NBA igrače poput Džabarija Parkera i Vilija Ernangomesa. Istina, budžet je prevashodno rasterećen odlaskom Nikole Mirotića, najplaćenijeg igrača Evrope prethodnih godina.
Vruć krompir dat je u ruke Rođera Grimaua, igračke legende kluba, ali velike trenerske nepoznanice. Jeste da je bar na papiru Barsa manje moćna kada se pogleda zvučnost imena u rosteru, ali bi možda baš to mogao da bude iznenađujuć faktor. Ipak, nisu poremetili ambicije Barselone koja i u novu eru ulazi kao vrlo ozbiljan kandidat ne samo za Fajnal for, već i evrotitulu. Barselona Rožera Grimaua je nakon prvaka Evrope iz 2021. i 2022. Anadolu Efesa, koji je savladala rezultatom 91:74, uzela skalp i vicešampiona Evrolige iz 2023. godine. Posle Efesa u Blaugrani, pao je i desetkovani Olimpijakos u Pireju – 77:68.
Dug je put pred nekadašnjim asom katalonskog velikana da od Barselone napravi tim po svom ukusu, ali prvi znaci i te kako obećavaju. Ne može da se kaže da je Barsa drastično slabija ili uopšte toliko daleko u odnosu na prošlu godinu kada se vidi koga je sve dovela tokom ljeta, ali sve je i dalje sviježe. Novi trener, novi tim, nova filozofija. Barselona i pored toga u novu evropsku avanturu ulazi sa perfektnim učinkom.
Nije ni Barsa odigrala sjajno u svim elementima u prethodnom meču i vjerovatno će Grimau posebnu pažnju pred gostovanje Partizanu morati da obrati na broj izgubljenih lopti. Čak 18 je previše za ovakvu utakmicu, pa je sreća za Katalonce što su na drugoj strani imali energetski iscrpljenog protivnika i uz to što su procenti šuta bila impresivni – 57,7 odsto za tri (15/26), uz još 12/23 za dva. Laprovitola je meč završio sa 17 poena i sedam skokova, Abrines je ubacio poen manje. Dvocifren je bio još Rokas Jokubaitis sa 10 poena, uz četiri asistencije. Nikola Kalinić je odigrao svestranu rolu sa osam poena, šest skokova, jednom asistencijom, tri ukradene i dvije izgubljene lopte za 27 minuta.
Barselona je u usponu, igra osjetno bolje u prethodnih desetak dana nego što je to bio slučaj na početku sezone kada je izgubila od Real Madrida bitku za trofej Superkupa, a zatim i prvenstveni El Klasiko. To su ujedno i jedini porazi Rođera Grimaua otkako je došao na klupu Katalonaca.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je ekipa Partizana čija pobjeda se plaća kvotom 1.90 u MaxBet kladionici, dok se pobjeda gostiju plaća kvotom 2.10.

Naš prijedlog se odnosi na ukupan broj poena, te vam predlažemo + (granica 162,5) po kvoti 1.70 u MaxBet kladionici. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1iUP + (granica 162,5) po kvoti 3.10 u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.