Tip dana košarka: Partizan – Crvena zvezda: Ko hvata pojas za spasavanje?

Prvi okršaj između Partizana i Crvene zvezde igra se u okviru 5. kola Evrolige, a već naredni je krozčetiri dana u regionalnom košarkaškom takmičenju. Ubeđeni smo da su i jedni i drugi očekivali da prvi sudar sačekaju u mnogo boljem raspoloženju i sa mnogo više dobrih rezultata nego što su ih na početku sezone ostvarili. Šta je tu je, vremena za popravak ima, a pobednik ovog meča biće u mnogo boljoj poziciji da pronađe izlaz iz lavirinta. ”Večiti” otvaraju 5. kolo Evrolige, a meč u beogradskoj Areni igra se u četvrtak u 18.30.

Partizan: Mega ogolila slabosti Obradovićevog tima, da li je bilo vremena za zapušavanje svih rupa?

Postoje porazi i ”porazi”. Partizanov iz Pireja je častan, odigrali su crno-beli, posebno drugo poluvreme, sjajno i da nije bilo čudnog sudijskog kriterijuma, blago rečeno, vratili bi se sa bodovima. Međutim, poraz od Mege samo četiri dana kasnije ne može se opravdati ni umorom ni nedostatkom sreće, mada je na kraju rešen jednom više nego bizarnim košem. Uroš Trifunović je postigao autokoš u poslednjoj desetinki meča i tako je Partizan upisao prvi ovosezonski poraz u ABA ligi.

Što se Evrolige tiče crno-beli su u prva četiri kola odigrali dva odlična poluvremena u dva meča, u Vilerbanu i Atini. Jedan su dobili i jedan izgubili, a na preostala dva meča poraženi su od Makabija u Tel Avivu i Barselone u Beogradu. I površnim poznavaocima košarke jasno je gde su slabosti ovog tima Partizana. Nedostatak klasičnog organizatora igre više je nego primetan. Aleksa Avramović i Ognjen Jaramaz su reprezentativci Srbije, ali ni jedan ni drugi nisu plejmejkeri u pravom smislu reči. Namera Obradovića da napad organizuju Ponitka, Panter i Doužer u startu je propala, prvo povredom Poljaka a onda i lošom formom kapitena koji se iscrpljuje prenosom lopte i zato mu je štu očajan na startu. Što se novajlije iz NBA lige tiče, on je dobar igrač ali ne može da bude plejmejker ni u snu.

Drugi problem je pod košem, i to uglavnom u defanzivnom skoku. U Evroligi su svi nadskakali Partizan i imali više ofanzivnih skokova nego Partizan defanzivnih. Bilo je tako i protiv Makabija i protiv Barselone i Olimpijakosa, pa čak i protiv Asvela, ali to Francuzima nije bilo dovoljno ni da priprete Beograđanima. Prosto rečeno, Partizanu fali ”meso” u reketu. Odlazak Matijasa Lesora nije nadomešten angažovanjem Frenka Kaminskog, koji je odličan košarkaš, ali nema karakteristike koje je imao snažni Francuz. Pojačanja su neophodna ma koliko Obradović govorio da o tome ne razmišlja. Odlazak Lesora, Madara, Egzuma i Papapterua ne da nije nadomešten, već je Partizan, svima je to jasno, igrački slabiji sa ovakvim rosterom, a da ne govorimo o tome da ima nedovoljan broj košarkaša za igranje dve ili tri utakmice sedmično na visokom nivou, i da non-stop putuje.

Utakmica, odnosno utakmice sa Zvezdom, mogle bi sve da preokrenu, kao što se to dogodilo prošle sezone kada je Partizan slavio u hali ”Aleksandar Nikolić” protiv Zvzede u Evroligi i kada je krenula ona furiozna serija Parnog valjka. Koliko je dobro što će Partizan igrati pred svojim navijačima, to može biti i mač sa dve oštrice. Pritisak će, sasvim sigurno, postojati, i crno-beli su svesni da ne smeju dozvoliti kiks, ni u Evroligi a ni u ABA ligi, pošto bi to verovatno bio oproštaj od prvog mesta na kraju regularnog dela sezone. Na 13 košarkaša je Obradović računao od starta sezone, ne računajući mladog Drezgića, a to je malo za ovakve napore. Protiv Zvezde, a ni u narednih barem mesec dana, u timu neće biti Mateuša Ponitke, pa Obradović nema šta da bira, u sastav idu svi ostali zdravi igrači.

Crvena zvezda: Ivanović je otišao, da li su sa njim nestali i problemi?

Malo ko je očekivao ovoliko nevolja za Crvenu zvezdu na početku sezone u kojoj igraju, po priznanju Nebojše Čovića, sa najjačim timom u istoriji. Nije ta tvrdnja daleko od istine, nikada neki klub sa ovih prostora nije doveo toliki broj kvalitetnih igrača, ali Čović zaboravlja da samo dobrih igrači ne čine i nužno dobar tim. Bitan je i trener, svakako, a još bitnija je atmosfera u ekipi, a u Zvezdi je, do sada, nije bilo.

Da li je krivac bio crnogorski trener sa ogromnim egom ili novajlije poput Teodosića, Bjelice i još nekih, sa ništa manjim. Ceh je platio Ivanović, posle poraza od Virtusa je smenjen i zaboravljeno je sve ono što je doneo Zvezdi na početku svog mandata prošle godine, mada nije uspeo u onom najbitnijem, nije osvojio ABA ligu i nije uveo tim u Top 8 u Evroligi. Par sati od vesti da Ivanović odlazi, stigla je informacija da će novi trener crveno-belih biti Grk Janis Sferopulos, nekada na klupi Makabija i Olimpijakosa, sa kojim je igrao i dva finala Evrolige. Vatreno krštenje Grk je imao u meču sa FMP-om, ali to nikako nije utakmica koja je mogla da mu pomogne u proceni mogućnosti njegovih novih pulena. Zvezda protiv FMP-a uvek pobeđuje, nekada lako, nekada malo teže kao u ponedeljak, i sada ima 37 uzastopnih pobeda protiv tima iz Železnika.

Prvi pravi ispit imaće protiv Partizana i Željka Obradovića. To može biti i dobro, kad morate da progutate žabu, prvo progutajte najveću, ako možete. Problem je što Zvezda ima samo jednu pobedu u prva četiri kola Evrolige a ne može se reći da je imala neki izuzetno težak raspored. Jesu deklasirali Asvel u prvom kolu pred svojim navijačima i ta utakmica, koliko god bila dobra, donela je možda i pomalo lažnu sliku o snazi tima u ovom trenutku. Nije bilo loše ni u Kaunasu, barem do par minuta pre kraja, ali su se crveno-beli vratili još jednom bez pobede iz Litvanije. Prve pukotine pojavile su se u meču sa Monakom u Beogradu. Prošle sezone su Kneževe pobedili ubedljivo na svom terenu a sada su Majk Džejms i društvo slavili pobedu i pored izostanka nekih važnih igrača. Najlošiji meč Zvezda je odigrala u Bolonji, greške su se nnizale kao na traci i prosto je neverovatno da profesionalni igrači naprave onoliku količinu grešaka u samo jednom meču, a da opet imaju šansu za pobedu zahvaljujući tome što su i domaćini bili smeteni.

U ABA ligi je Zvezda maksimalna ali nije bila toliko ubedljiva u utakmicama sa Borcem u Čačku, pa čak ni protiv FMP-a pre nekoliko dana. Ostavićemo regionalno takmičenj po strani u ovom momentu, pošto je za Zvezdu, kojoj je plasman u plej-of Evrolige glavna preokupacija. Čini se da je na startu sezone najviče pokazao Rokas Gedraitis, Litvanac koji je bio izričita želja bivšeg trenera Ivanovića. Odlične nastupe u nekoliko utakmica imao je Džoel Bolomboj i drugi centar Marko Simonović. Od Šabaza Nejpira se očekivalo više, mada je on po pravilu najbolji strelac tima, ali uz vrlo problematične procente šuta, kao i odluke na terenu. Miloš Teodosić igra toplo-hladno, prvo magija u dodavanju pa onda nerezonski šut. Za sada su najmanje pokazali brazilski plejmejker Jago i slovenački reprezentativac Majk Tobi, čija je partija protiv FMP možda nagoveštaj boljih dana.

Janis Sferopulos neće moći da računa na kapitena Branka Lazića koji se povredio u finišu meča sa Panterima u Železniku. Povređen je i Nemanja Nedović u Bolonji i, najverovatnije, ni njega neće biti u sastavu, barem u prvom okršaju crno i crveno-belih. I bez njih dvojice Zvezda ima dovoljno košarkaša za pun roster i da još neko ostane na tribinama. Verovatno će to biti neko od visokih igrača s obzirom da su povređena dvojica bekova. Da li je to biti Ognjen Kuzmić, Dalibor Ilić ili Stefan Lazarević, s obzirom da neće igrati ni Nemanja Bjelica, čiji status u klubu i dalje misterija.

Naš predlog:

Kladionice daju veće šanse Partizanu valjda poučene iskustvom iz finalne serije ABA lige iz prošle godine kada je u pet utakmica uvek slavio domaći tim. Međutim, u Evroligi je Zvezda pobedila u Areni a Partizan u Pioniru. Malo je i do kriterijuma suđenja u ova dva takmičenja, pa se ne bismo složili sa predlogom kladionica. U kladionici Meridianbet kvota za pobedu Partizana u regularnih 40 minuta je 1.52, dok je dvojka procenjena koeficijentom 2.43.

Naš prvi predlog je igra na broj koševa ukupno. Granica je na 163,5 a smatramo da će ovo biti meč sa manje poena od toga. Za (-) poene ukupno dobija se kvota 1.90 u kladionici Meridianbet.

Izabrali smo i po jednog košarkaša iz oba tima za predlog poena. Kod Partizana biramo Zeka Ledeja koji je bio fantastičan u Pireju a protiv Mege je dobio poštedu i malo igrao. Protiv Zvezde će igrati mnogo, on pravu zamenu nema, pa očekujemo da prebaci granicu od 11,5 poena. Koeficijent za (+) poene na Ledeja je 1.93 u kladionici Meridianbet. Kod Crvene zvezde smatramo da će Šabaz Nejpir ubaciti više od 15,5 poena, kolka je granica, jer znajući njega neće prestati da šutira čak i da mu ne krene dobro. Za (+) koševe na Nejpira kvota u kladionici Meridianbet iznosi 2.05.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.