Tip dana košarka: Baskonija – Partizan: Crno-bele u Vitoriji dočekuje dobro poznato lice!

Ekipa Baskonije će u okviru 6. kola Evrolige na domaćem terenu ugostiti ekipu Partizana. Doskorašnji trener Crvene zvezde Duško Ivanović će svoj četvrti mandat na klupi kluba iz Vitorije započeti upravo protiv Partizana. Meč je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Baskonija: Šok terapija trebala bi da urodi plodom

Borila se Baskonija prošle sezone do samog kraja za plasman u plej-of, ali ju je lošiji finiš koštao mjesta među osam najboljih u Evroligi. Bila je to prva godina na klupi za Đoana Penjaroju, a ukazano mu je povjerenje da i u predstojećem periodu predvodi ekipu iz Vitorije, međutim nakon serije loših rezultata sve je slutilo na to da će Đoan postati bivši i da će na klupu Baskonije doći novi trener. Nisu Baski još od 2016. igrali na Fajnal foru Evrolige, a od 2019. u plej-ofu. Čini se da su iz godine u godinu sve dalje od velikog rezultata.
Odlaske veoma važnih Rokasa Giedraitisa i Darijusa Tompsona pokušaće da nadomjeste dva pojačanja iz turske lige Kodi Miler Mekintajer i Nikos Rogavopulos. Grk je prethodne sezone bio pravo osvježenje, jer je prosječno davao oko 16 poena po utakmici za Merkezefendi. Baskonija i dalje u timu ima jednog od najboljih evroligaških košgetera Markusa Hauarda, a od njegove konstantnosti prilično će zavisiti rezultati. Vanja Marinković bi osokoljen dobrim partijama i srebrnom medaljom sa Mundobasketa mogao da preuzme jednu od vodećih uloga u ekipi.
Kap koja je prelila čašu bio je poraz za vikend od ekipe Andore u domaćem prvenstvu, bio je to peti uzastopni poraz Baskonije u svim takmičenjima. Ono što će još više da boli jeste povreda Markusa Hauarda. Američki strelac povrijedio se već u četvrtom minutu utakmice. Izašao je sa terena, ali se posle nekog vremena ipak vratio, ali je odigrao samo sedam minuta i djelovalo je da je daleko od optimalnog nivoa, čak je jedno vrijeme i šepao.
Ono što se očekivalo danima je dobilo i zvaničnu potvrdu. Duško Ivanović se vratio u Baskoniju da pokuša da razdrma ekipu koja je u žestokim problemima. Đoan Penaroja je u ponedeljak dobio otkaz pošto se vratio sa puta gdje je doživio poraz u Atini protiv Panatinaikosa, a onda i u Andori protiv istoimenog tima. Duško Ivanović tako nije dugo čekao angažman pošto se razišao sa Crvenom zvezdom pred meč sa Partizanom u Evroligi. Ipak, on će debitovati baš protiv Željka Obradovića i crno-bijelih večeras kada Partizan bude stigao u Vitoriju na meč šestog kola Evrolige. Kako je saopšteno na zvaničnom klupskom sajtu, Ivanović je dogovorio saradnju do kraja sezone.
Glavni problem Baskonije u ovom momentu, pored niza poraza, su i povrede. Još od ranije nedostajali Nikos Rogavopulos, Kalifa Diop i Dani Dijez, a na tom spisku je i Niko Manion, a pod velikim znakom pitanja za meč sa Partizanom biće i najbolji košarkaš cijelog tima, Markus Hauard. On se, baš kao i Čima Moneke, povrijedio u jučerašnjem porazu od Andore. Obojica su igrali pošto su se povrijedili, ali se vidjelo da nisu na optimalnom nivou.

Partizan: Nastaviti sa dobrim partijama

Upao je Partizan u malu krizu rezultata i činilo se da neće biti lako izaći iz te krize. Porazi od Barselone i Olimpijakosa u tijesnim završnicama, a potom i poraz Mege u okviru ABA lige su dodatno zakomplikovali put crno-bijelih u novoj sezoni. Međutim onda je stigao dvostruki okršaj sa Crvenom zvezdom i dvije najznačajnije pobjede ove sezone.
U prvom evroligaškom derbiju Partizan je posle nevjerovatnog preokreta i izvanredne partije Alekse Avramovića uspio da slavio, dok je četiri dana kasnije u ABA ligi na dosta lakši način došao do pobjede i tako upisao 4. trijumf u regionalnom takmičenju.
Pokazalo se još jednom da Željko Obradović zna kako da iskoristi Amerikance i usmjeri ih u pravu stranu, tako da zablistaju i pomognu ekipi. Dovoljno je samo da se pogleda kako je prošle sezone Dantea Egzuma oživio koji je iz Humske čekirao povratak u NBA. Sada su Frenk i Pi Džej dva američka asa koji polako, ali sigurno sve više blistaju u crno-bijelom dresu, a na svojoj koži su to najbolje osjetili igrači Crvene zvezde u ponedeljak uveče.
Odigrao je u ponedeljak uveče Kaminski ubedljivo najbolju partiju od kako je stigao u Humsku. Statistika kaže da je na parketu bio nešto manje od 22 minuta, ali za to vrijeme je ubacio 22 poena (5/6 za dva, 1/1 za tri, 9/10 sa linije za slobodna bacanja), uhvatio tri skoka, iznudio čak sedam faulova i sve to za indeks 27 što je sasvim dovoljno za titulu MVP-a utakmice.
Izmjenjao je sve moguće čuvare Janis Sferopulos na Kaminskom, ali je rezultat uvijek bio isti. Koš za Partizan.
Međutim, nije samo Kaminski taj koji zaslužuje pohvale. Izdanja Pi Džej Doužera su definitivno vrijedna pomena. Momak je ljetos stigao sa nezahvalnim zadatkom da popuni prazninu koju je ostavio Dante Egzum. Na dva derbija protiv Zvezde je pokazao da nije nerealno što se to od njega zahtjeva. Možda nema karakteristične prodore Australijanca kada se zaleti i surva ka reketu protivnika, a onda bude ili koš ili faul. No, nije ovde riječ o Egzumu, već o Doužeru koji je pokazao izuzetan nivo kvaliteta. Sjajna odbrana, svestrana igra, pokrivanje kompletnog parketa, pa na kraju i organizacija napada što se posebno vidjelo na derbiju kada je imao osam asistencija. Od kojih su neke bile fantastične. Uz to je dodao četiri skoka i 12 poena.
Sada kada Partizan igra na pogon dva NBA Amerikanca, izostatank Kevina Pantera i Mateuša Ponitke može mnogo lakše da se prevaziđe, a prilika da pokažu da bljesak protiv Zvezde nije nikakva slučajnost imaće već večeras u Vitoriji protiv Baskonije i Duška Ivanovića u Evroligi. Znali su svi da ih treba sačekati i vrijedilo je. Čekanje je polako počelo da se isplaćuje. I tek će, jer Kaminski i Doužer su i dalje u nekoj fazi privikavanja na evropsku košarku i mogu još bolje od ovoga.

Naš prijedlog

Prema kladionicama u ovom meču nema izrazitog favorita, timovi imaju podjednake šanse za pobjedu. Mi vam shodno svih povredama i igrama u prethodnom periodu predlažemo dvojku na Partizan po kvoti 2.05 u MozzartBet kladionici.

Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo vam i igru 2iUP- (granica 168,5) po kvoti 3.45 u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.