Meč dana tenis: Novak Đoković – Grigor Dimitrov: ”Balkanska braća” u bici za Pariz

U finalu poslednjeg mastersa u sezoni, koji se igra u pariskoj dvorani Bersi, sastaće se Novak Đoković i Grigor Dimitrov. To je epilog dva neverovatna i maratonska polufinala u subotu u kojima je Dimitrov pobedio Cicipasa a Đoković Rubljova. Eventualnim trijumfom srpski as bi stigao nadomak ostajanja na prvom mestu ATP liste na kraju godine, što bi mu bilo po osmi put u karijeri. Meč za titulu počinje u 15 časova.

Novak Đoković: Pobedom bi pariski masters postao najuspešniji za Novaka

Šest puta je Đoković pobeđivao na mastersu u glavnom gradu Francuske, počeo je 2009. godine kada je u finalu bio bolji od Gaela Monfisa, da bi onda imao pauzu do 2013. godine, posle koje je vezao tri uzastopna trijumfa u Bersiju. Najbolji je još bio 2019. i 2021. a dva puta je gubio finala, 2018. od Karena Hačanova i prošle godine od Danca Holgera Runea. Zanimljivo je da je tada Đoković dobio prvi set, ali je mladi Danac uspeo da preokrene i dođe do svoje, za sada, najveće titule.

Rune se, na neki način, revanširao u četvrtfinalu ove sezone, ali je i to bio jako naporan i neizvestan meč, koji je Srbin dobio na svoje izuzetno iskustvo. Inače ceo turnir Đoković se mučio sa rivalima ali i, po njegovom priznanju, sa stomačnim virusom. U prvom kolu je bio slobodan, a u drugoj je dobio jedini meč u dva seta. Pobeđen je Argentinac Ečeveri, a posle nejga Holanđanin Grikspor i to posle preokreta. Znalo se da će sa Runeom biti probelema, Danac je prevazišao krizu koju je imao i kada nikog nije uspevao da dobije, pa je protiv Novaka opet bio blizu pobede, pošto ga je posle Pariza prošle godine, pobedio i ove na mastersu u Rimu. Nije dozvolio Đoković nadolazećoj zvezdi da se šepuri pozitivnim skorom protiv najboljeg na svetu i poravnao je na 2:2 u pobedama.

Polufinale je teško opisati u par rečenica. Uglavnom, Rubljov je odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri ali ni to nije bilo dovoljno. Vodio je Rus sa 1:0 u setovima, igrao taj brejk u drugom, ali je na kraju, uz lomljavu reketa i poruku ”gotovo, više ne igram tenis”, morao da pruži ruku Đokoviću. Ono što nije dobro po srpskog tenisera je činjenica da je meč trajao preko tri sata i da će do početka finala imati za oporavak manje od 19 sati. Ipak, nije to prvi puta da se Novaku dešava nešto slično, ali je prvi put da mu se to dešava kada ima preko 36 godina.

Ove sezone je Đoković igrao samo tamo gde je mislio da treba. Osovojio je tri Grend slema, Melburn, Rolan Garos i US open, a izgubio u finalu Vimbldona. To je neverovatan uspeh i prava je šteta što ga je ponovo samo jedan meč delio od ”kalendarskog slema”, kao i pre dve godine. Na kraju se ispostavilo da je izgubio u Londonu, na vimbldonskoj travi, na turniru za koji su svi mislili da će ga najlakše osvojiti. Što se mastersa tiče osvojio je samo Sinsinati, i moće će Pariz, ali je tu već rekorder i teško će ga ko stići. Ima još jedan pehar u 2023. godini, bio je najbolji na turniru u Adelajdu, koji je u januaru igrao samo kao pripremu za Australijen open.

Grigor Dimitrov: Skoro šest godina Bugarin čeka na pehar sa nekog turnira!?

Da, tačan je podatak iz naslova. Grigor Dimitrov nije osvojio nijedan turnir još od 2017. godine kada je bio najbolji na Završnom mastersu, koji se tada još igrao u Londonu. Bila je to njegova najbolja sezona u karijeri, osvojio je Brizbejn i Sofiju, a stigao do pehara i na svom prvom, i do sada jedinom, mastersu u Sinsinatiju. Trijumf na Završnom turniru ”osmorice” došao je kao šlag na tortu, a Bugarin je godinu završio na 3. mestu na ATP listi, pto do danas nije uspeo da nadmaši. Naprotiv, od tog trenutka kao da se zadovoljio svojom karijerom i, ne da je stagnirao, nego je krenuo unazad, pa je postojala mogućnost da prkine sa profesionalnim igranjem tenisa.

Ovo je sezona njegovog velikog povratka, pre dolaska u Pariz bio je na 17. mestu, a od ponedeljka će, čak i da izgubi, skočiti na 14. mesto, dok bi mu trijumf nad Đokovićem doneo 11. mesto. I pored odličnih igara i rezultata ove godine Dimitrov neće igrati na Završnom mastersu u Torinu. Postoji mogućnost da bude rezerva, ali isključivo ako pobedi u Parizu i osvoji turnir u svojoj Sofiji, ali i da neki teniseri ispred njega ne osvoje nove bodove. Tako će u Torinu igrati Đoković, Alkazar, Medvedev, Siner, Rubljov, Cicipas, Zverev i Rune, ako neko naknadno ne odustane. Za sada su rezerve Hurkač i fric, a po osvojenim bodovima slede Rud, De Minor i Pol, pa tek onda Dimitrov.

Pre dolaska u Pariz Dimitrov je igrao u Beču gde je zabeležio samo jednu pobedu, ali je pre toga bio u polufinalu mastersa u Šangaju u kome je poražen od Rubljova. Na Grend slemovima se nije proveo najbolje, na dva je igrao u 4. kolu a na dva je takmičenje okončao u trećem. U Australiji ga je izbacio Đoković u 3. kolu, na Rolan Garosu je izgubio od Zvereva u 4. a u Vimbldonu takođe u četvrtom kolu, kada je poražen od Runea. Na US openu je stigao samo do treće runde i tu ga je zaustavio ponovo Aleksandar Zverev.

Do finala je igrao sjajno, pobedio je u prvom kolu Muzetija u tri seta, u drugom je napravio veliko iznenađenje i izbacio 3. tenisera sveta Danila Medvedeva, pobedivši ga sa 2:1. Slede pobede nad Bublikom u dva i Hubertom Hurkačom u tri seta. Rival u polufinalu bio je Grk Stefanos Cicipas, a to je bio još jedan fantastičan meč. Dimitrov je dobio prvi set sa 6:3, a onda su odigrana dva taj brejka, prvi je pripao Grku a drugi Bugarinu, koji je tako otišao u veliko finale.

Naš predlog:

Čak 12. puta su se sastajali u zvaničnim mečevima Grigor Dimitrov i Novak Đoković. Srbin je pobedio 11 puta, a jedini trijumf Bugarina dogodio se na mastersu u Madridu pre više od 10 godina. Obojica su već veterani, Novak je stariji četiri godine, ali i dalje igraju kao mladići. Ostaje da vidimo ko je lakše ”preboleo” napore u polufinalu.

Po kvotama je Đoković ogroman favorit. U kladionici SuperBet kvota na pobedu Srbina je 1.28 a na trijumf Bugarina čak 3.90. Ipak, mora se uzeti u obzir činjenica da je Dimitrov nešto odmorniji, a da se Đoković još bori s virusom.

Zato je naš prvi predlog Dimitrov uzima makar jedan set. Za tu igru koeficijent u kladionici SuperBet je 1.90.

Drugi predlog je igra na tačan broj setova, a mislimo da će ih biti tri. Za S3 kvota je 2.60 u kladionici SuperBet. Probajte i tačan rezultat 2:1 za Đokovića, a za taj tip koeficijent u kladionici SuperBet iznosi 3.70.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.