Tip dana košarka: Anadolu Efes – Partizan: Crno-beli u Istanbulu priželjkuju reprizu iz prošle sezone!

Partizan će u okviru 10. kola Evrolige odigrati meč u Istanbulu protiv ekipe Anadolu Efesa. Obje ekipe imaju identičan skor nakon 9 odigranih utakmica (4 pobjede, 5 poraza), pa će ovaj meč biti veoma važan i predstavljati moguću prekretnicu sezone za oba tima. Meč je na programu od 18 časova i 30 minuta.

Anadolu Efes: Partizan je prošle godine bio koban!

Nije više Efes ona ekipa koja je dvije sezone u nizu osvajala Evropu. Nema više trenera Ergina Atamana, nema ni Vasilija Micića. Došla je nova era u timu sa Erdemom Džanom na klupi.
Nije realno očekivati u prvoj sezoni nekadašnjeg asistenta Željka Obradovića da napravi čudo i napadne titulu, ali svakako treba biti oprezan sa Efes koji i dalje ima nekoliko izrazito kvalitetnih košarkaša na čelu sa Šejnom Larkinom i Vilom Klajburnom koji au lideri ovog tima i košarkaši sa najviše poena u rukama.
Larkin je protekle sedmice povrijedio šaku, ali ne na šuterskoj ruci. Nije igrao za vikend u pobjedi protiv Merkezfendija u turskom prvenstvu, kada se istakao Derek Vilis sa 22 poena. Podsjetimo da je Larkin prošlog ljeta, posle Evrobasketa, imao problema sa šuterskom šakom, pa je proveo i nekoliko mjeseci van stroja.
Plejmejker koji od 2018. brani boje Anadolu Efesa ove sezone igra veoma dobro i bilježi 14,4 poena, uz 5,7 asistencija, pa je sa prosječnim indeksom 16,3 jedan od najkorisnijih igrača Evrolige, te je jasno da će u ovom veoma teškom meču biti itekako ogromno pojačanje za Efes.
Pored Micića, Efes više ne računa na Doguša Balbaja, Brajanta Danstona i Krisa Singltona. Svi oni su imali veliku ulogu u svim uspijesima tokom prethodnih godina.
Novi trener je sa sobom povukao i nekoliko igrača iz Turk Telekoma, na čelu sa Tajrikom Džonsom, tu je i mladi Džastis Holc, ali kada se sve uzme u obzir, nekako se na papiru čini da Efes nije jak kao prethodnih godina i da će imati velikih poteškoća da se nadmeće sa najjačim timovima elitnog takmičenja, što se do sada i potvrdilo.
Efes je u dosadašnjem dijelu sezone samo jednom poražen kod kuće i to prilično ubjedljivo od Real Madrida (80:103). Nakon toga su slavili na domaćem terenu protiv Asvela, Valensije i Žalgirisa nakon produžetaka. Na gostujućem terenu su međutim od 5 odigranih utakmica slavili samo u jednoj, na gostovanju kod ekipe Monaka (82:89). U poslednjem kolu su poraženi od ekipe Armanija u Milanu sa 92:76 pa su sa skorom 4-5 na 13. mjestu na tabeli.
U Turskom prvenstvu su na liderskoj poziciji zajedno sa Fenerbahčeom i imaju skor od 7 pobjeda i jednog poraza.

Partizan: Kriza evidentna!

Putuje Partizan u Istanbul u veoma nezavidnom trenutku po čitav tim. Nije nikakva tajna da je Partizan tokom minulog jleta oformio ekipu sa jednim ciljem – napad na titule. Ipak, za sada sezona ne teče onako kako je zamišljeno. Posle svega osam odigranih mečeva u ABA ligi, aktuelni šampion već ima tri poraza koja ga šalju čak na peto mjesto na tabeli. Ako uzmemo u obzir kako su se kretale prethodne dvije sezone, klub iz Humske je porazom u Ljubljani sebi skoro pa zatvorio vrata prvog mjesta na tabeli koje donosi prednost domaćeg terena tokom čitavog plej ofa regionalnog takmičenja.
Agonija Partizana u Ljubljani je produbljena u ponedeljak uveče kada su izabranici Željka Obradovića ponovo prokockali priliku da dođu do pobjede u neizvesnoj završnici (više im se ni zna ni broj ove sezone). Jaka Blažić je sa 29 poena izgledao kao u najboljim danima i crno-bijeli su morali da se pomire sa novim porazom (šestim uzastopnim u glavnom gradu Slovenije). Da stvar bude posebno mučna, crno-bijeli su ove sezone do sada gubili mečeve koje ne bi smjeli. Prvo od Mege pa onda i od Igokee. U oba navrata su bili u minusu od 20 poena, vraćali se na korak do preokreta i uvijek ostajali kratki. Zato je sada Partizan u potpuno neočekivanoj situaciji da ima pobjedu protiv Zvezde, ali da crveno-bijeli suvereno vladaju tabelom regionalnog takmičenja.
Kada je riječ o rezultatima u Evroligi, moglo bi se reći da su bolji nego oni u ABA ligi, ali ni onu nisu sjajni. Naime Partizan igra veoma promjenljivo, pa nikako da upiše dvije-tri vezane pobjede i tako se dokopa gornjeg dijela tabele. Posle tijesnog poraza od Bajerna u Minhenu, u prethodnom kolu su na domaćem terenu savladali najlošiji tim u Evroligi – Albu iz Berlina sa 89:74 i tako upisali ukupno 4. pobjedu ove sezone, te su sa skoro 4-5 na 11. mjestu na tabeli.
Kako je Željko Obradović potvrdio, crno-bijeli su otputovali za Istanbul bez Alekse Avramovića koji je polomio nos u Ljubljani protiv Cedevite Olimpije, a još uvijek nije spreman za povratak Kevin Panter koji ostaje u Beogradu.
Avramović će morati da pauzira barem nedelju dana, a potom neko vrijeme će igrati sa zaštitnom maskom što za njega nije ništa novo s obzirom da je prije dve sezone imao sličnu povredu. Što se Kevina Pantera tiče, kapiten jednostavno još uvijek nije spreman da igra utakmice, ali dobra vijest je da je počeo sa timskim treninzima.
Zanimljiv je i podatak koji kaže da je u tom periodu povrede kapitena, Partizan upisao čak četiri poraza. Od Baskonije, Igokee, Bajerna i Cedevite Olimpije.
Utakmica sa Efesom u Štark Areni prošle godine i trojka Nanelija za pobjedu su bili prekretnica za tim Partizana, a nakon te utakmice su počeli da igraju nevjerovatnu košarku i ređaju pobjede u serijama. Treba napomenuti da je Partizan prošle godine slavio i u Istanbulu protiv Efesa, što znači da su neporaženi u duelima ovom ekipom od povratka u Evroligu.

Naš prijedlog

Anadolu Efes u ovaj meč ulazi kao favorit, pa je kvota na njihovu pobjedu 1.65 u MozzartBet kladionici, dok je kvota na Partizan 2.35.

Obradović je prije ovog meča izjavio da je odbrana ključ u ovom meču, pa smo mišljenja da će tako i biti te da na meču nećemo vidjeti veliki broj poena. Prema tome predlažemo igru UP – (granica 165.5) po kvoti 2.00 u MozzartBet kladionici. Za vas koji jurite veće kvote predlažemo igru 2&UP – (granica 166.5) po kvoti 4.10 u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.