TIP DANA: Galatasaraj – Mančester Junajted: Može li nekadašnji šampion Evrope da preživi pakao Istanbula?

U sredu se nastavljaju mečevi petog kola lige šampiona, a za vas smo ovog puta analizirali susret između Galatasaraja i Mančester Junajteda. Pre ovog kola se turski predstavnik nalazi na trećem mestu na tabeli uz isti broj bodova kao i drugoplasirani Kopenhagen, ali i uz bod viška u odnosu na Mančester Junajted koji se blago rečeno nije proslavio u dosadašnjem toku Lige šampiona, i ukoliko izgubi u Istanbulu sva je prilika da engleskog velikana nećemo gledati u nokaut fazi najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja.
Početak susreta između ove dve ekipe je zakazan za 18 časova i 45 minuta.

Galatasaraj: Remi u prvom kolu protiv Kopenhagena bi mogao skupo da košta Galatu!

Galatasaraj je najtrofejniji turski klub, a do sada je ova ekipa čak 23 puta osvajala titulu prvaka ove zemlje, uz konstataciju da je poslednji put to bio slučaj prošle sezone, kada je tim iz Istanbula na kraju imao čak osam bodova viška u odnosu na drugoplasirani Fenerbahče.
Inače, pored 23 naslova prvaka Turske, Galatasaraj je osamnaest puta osvajao i Kup, a šesnaest puta Superkup ove zemlje. Od evropskih uspeha prvo treba izdvojiti osvajanje Kupa UEFA 2000. godine, ali i Superkupa Evrope iste godine nakon trijumfa nad favorizovanim Realom iz Madrida. Bila je to jedna sjajna generacija, čiji je deo bio i sadašnji trener Okan Buruk, a pored njega su još bili i Hadži, Žardel, Tafarel i Popesku, dok je na klupi sedeo legendarni Mirčea Lučesku.
Pored dva međunarodna trofeja, svakako da treba izdvojiti i polufinale Kupa šampiona iz 1989. godine kada je rumunska Steaua u dvomeču ipak bila bolja.
U letnjem prelaznom roku je odrađen strašan posao, pošto je pre svega klub otkupio Ikardija, ali i doveo igrače poput Ziješa, Zahe i Anhelinja, pa je sigurno da je Galata i ovog puta glavni favorit za osvajanje turskog šampionata. Ipak, kako sada stvari stoje to neće biti nimalo lak zadatak pošto se u ovom trenutku klub iz Istanbula nalazi na deobi prvog mesta na tabeli uz isti broj bodova kao i Fenerbahče, što je znak da nas očekuje izuzetno uzbudljiva trka za naslov prvaka Turske.
U prošlom kolu prvenstva Mauro Ikardi i drugari su bez većih problema na svom terenu savladali ekipu Alanije, a taj duel je završen rezultatom 4:0, što je svakako sjajna uvertira pred meč u Ligi šampiona protiv Mančester Junajteda.
Inače, na poslednjih pet mečeva u prvenstvu, turski velikan je ostvario četiri trijumfa uz jedan poraz i to na gostovanju kod Hataja kada je bilo 2:1.
Na domaćem terenu je na šest odigranih mečeva u prvenstvu Galatasaraj ostvario isto toliko trijumfa, dok je u Ligi šampiona ovaj tim na dva odigrana susreta jednom remizirao i jednom poražen.
Kada smo već kod najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja treba konstatovati da se klub iz Istanbula trenutno nalazi na deobi drugog mesta na tabeli uz četiri osvojena boda koliko ima i Kopenhagen, dok tim sa Old Traforda ima bod manje, što znači da bi Galata eventualnim trijumfom protiv engleskog velikana sebi širom otvorila vrata šesnaestine finala elitnog takmičenja, pogotovu ako uzmemo u obzir da Kopenhagen u ovom kolu gostuje kod Bajerna i sve osim poraza danskog predstavnika bi bila prava senzacija.
U prošlom kolu Lige šampiona izabranici Okana Buruka su upravo poraženi na gostovanju kod Bavaraca, uz konstataciju da se ovaj tim nimalo nije obrukao u dvomeču protiv šestostrukog šampiona Evrope.
Za kraj, trener Galatasaraja za ovaj verovatno i odlučujući meč po pitanju plasmana u narednu fazu neće moći da računa samo na Sančeza.

Mančester Junajted: Meč biti ili ne biti za nekadašnjeg šampiona Evrope!

O Mančester Junajtedu ne treba trošiti previše reči pošto se radi o jednom od najtrofejnijih evropskih klubova, međutim, ovaj klub je u velikoj krizi od kako je klupu pre nekoliko godina napustio legendarni Aleks Ferguson.
Ruku na srce, prošla sezona za tim sa Old Traforda i nije bila toliko loša, pošto je ostvaren primarni cilj a to je naravno plasman u Ligu šampiona, čime je trener Erik Ten Hag dobio prelaznu ocenu.
Pred početak šampionata su u klubu najavljivali napad na titulu šampiona Engleske, ali je veliko pitanje koliko je to u ovom trenutku realno, iako su nakon tri vezana trijumfa u najkvalitetnijem rangu engleskog fudbala ponovo svima dobrano porasli apetiti.
Naime, u ovom trenutku se Mančester Junajted nalazi na šestom mestu na tabeli uz šest bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Arsenal.
Nije na najbolji mogući način tim koji predvodi Ten Hag krenuo u ovogodišnjem izdanju Premijer lige, međutim, nema se šta zameriti Junajtedu za partije u poslednja tri meča, iako treba biti realan pa reći da je engleski velikan imao relativno lak raspored.
Sve je krenulo od trijuma na gostovanju kod Fulama (0:1), koji ni blizu ne igra tako dobro kao što je to bio slučaj prošle sezone. Pobedonosni pogodak delo je Fernandeša u prvom minutu sudijske nadoknade.
Nakon toga je tim sa Old Traforda na svom terenu uspeo da Luton, takođe sa minimalnim rezultatom, a ovog puta je junak bio Lindelof.
Najzad, u prošlom kolu je Mančester Junajted odigrao svoju možda i najbolju partiju od početka sezone, pošto su Đavolovi slavili na teškom gostovanju kod Evertona kada je bilo čak 0:3, a susret je obeležio spektakularan pogodak Garnaća.
Nažalost, Junajted se do sada nije proslavio u Ligi šampiona, pošto se nakon četiri odigrana kola nekadašnji šampion Evrope mimo svih očekivanja nalazi na poslednjem mestu na tabeli i to uz samo tri osvojena boda, što je trenutno za jedan manje od Kopenhagena i Galatasaraja, koji dele drugu poziciju.
Na četiri odigrana susreta engleski predstavnik je ostvario samo jedan trijumf i doživeo čak četiri poraza, a sve je krenulo od poraza u prvom kolu na gostovanju kod Bajerna kada je bilo 4:3.
Nakon toga su izabranici Ten Haga poraženi na svom stadionu od Galatasaraja, a taj duel je završen rezultatom 2:3. U trećem kolu smo konačno videli prvi trijumf Mančester Junajteda u ovogodišnjem izdanju elitnog takmičenja pošto je savladan Kopenhagen sa 1:0, iako su gostim u poslednjim trenucima susreta propustili da realizuju jedanaesterac.
Najzad, u prošlom kolu je isti rival naneo poraz engleskom velikanu na svom terenu u jednom sjajnom meču koji je završen pobedom Kopenhagena rezultatom 4:3, pa dolazimo do zaključka da je Junajted do sada primio čak jedanaest golova, što je svakako previše.
Za kraj, trener gostiju ima ogromnih kadrovskih problema pred ovaj duel, pošto neće moći da računa na Kasemira, Eriksena, Malasiju, Martineza, Maunta, Rašforda, Sanča, Evansa i Dijaloa, dok je Antoni pod znakom pitanja.

Naš predlog

Iako je Mančester Junajted u poslednje vreme vezao nekoliko dosta dobrih partija u engleskom prvenstvu, mišljenja smo da tim koji sa klupe predvodi Ten Hag nema previše šansi na jednom od najtežih gostovanja u Evropi, a na sve to engleskog predstavnika dočekuje silno motivisan protivnik, koji mu je već naneo poraz na sred Old Traforda, pa vam zbog svega toga hrabro preporučujemo da odigrate jedinicu koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 2.60.

Poprilično dobra varijanta za ovaj susret između Galatasaraja i Mančester Junajteda je i dupla šansa 1X za koju je Meridianbet odredio kvotu 1.52.

Za kraj, sva je prilika da će i jedan i drugi tim postići makar po jedan pogodak, pa toplo preporučujemo da se fokusirate na igru GG, a sve to uz kvotu 1.53 u Meridianu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.