Tip dana košarka: Crvena zvezda – Anadolu Efes: Meč koji može da preokrene sezonu, navijači sanjaju reprizu prošlogodišnjeg duela!

Ekipa Crvene zvezde će u okviru 11. kola Evrolige, pred skoro 20 hiljada navijača, ugostiti ekipu Anadolu Efesa. Zvezda je za sada na samo 3 pobjede iz 10 utakmica, dok su gosti iz Turse na skoru od 5 pobjeda i 5 poraza. Meč je na programu od 20 časova.

Crvena zvezda: Pobjeda je imeprativ!

Trijumf u ABA ligi je ublažio bol i brigu navijača, mada pobjeda nad Krkom, pa nek je i sa 23 razlike, može samo da ublaži tu bol posle teškog poraza od Olimpije kod kuće u prethodnom kolu Evrolige. Za potpuni oporavak potreban je evroligaški skalp, a bar bi tu ovaj meč sa Krkom mogao da ukaže ako ništa drugo, a ono na smijer u kome bi Crvena zvezda mogla da razmišlja uoči okršaja sa Anadolu Efesom večeras.
Jer ako je nešto bilo dobro protiv Krke – a ima i nečega što je bilo veoma loše (Šabaz Nejpir) – to je onda Zvezdina centarska linija. Konačno je, protiv istina nedoraslog rivala, dobila priliku da se razmaše, mada još jednom: daleko je ova provjera od evoligaškog nivoa. No, valja naglasiti da je Majk Tobi odigrao 24,40 minuta, da su Luka Mitrović i Džoel Bolomboj bili među najzaslužnijima za stečenu komfornu prednost, a i Marko Simonović je dobio solidnu minutažu.
Štaviše, utisak je da se i insistiralo na igri za visoke igrače, pa su Bolomboj, Tobi, Mitrović i Marko Simonović skupa postigli 50 poena i podijelili 10 asistencija. Dakle, učestvovali su u više od dvije trećine poena. Luka se praktično poigravao sa rivalima u reketu, ali nije bilo preke potrebe da se umara, pa je stao na devet poena, ali je ubilježio i čak sedam asistencija. Mahom za Bolomboja, koji je najviše poena sakupio na startu treće dionice (ukupno 13). Njih dvojica već imaju dobru hemiju, zasada su se pokazali kao najbolje Zvezdine opcije u reketu, pa će im sigurno i lagana pobjyeda nad Krkom značiti na učvršćivanju konekcije i održavanju visokog nivoa – sve to bez prevelike potrošnje.
Jer čini se da bi baš protiv Anadolu Efesa centarska linija Zvezde mogla najviše da pogura. Ne zbog nedostatka kvaliteta u rosteru Erdema Džana, već zbog činjenice da su mu povrede ozbiljno smanjile opcije u unutrašnjoj liniji. Tibor Plajs još nije počeo da trenira sa timom, a povrijedio se i Ante Žižić na mjesec dana. Prilično je izvjesno da ni Njemac neće igrati u petak u Beogradu, što Džana ostavlja sa Tajrikom Džonsom i Erdžanom Osmanijem na centarskim pozicijama. Čak se i Derek Vilis povrijedio na oko mjesec i po dana tokom meča sa Partizanom, pa neće moći da pomogne ni na mjestu krilnog centra. Uz dužno poštovanje Džonsu, koji je prošle sezone bio MVP turskog prvenstva, Zvezda će u 11. kolu Evrolige imati prednost u reketu. I to mora da iskoristi.

Anadolu Efes: Bez trijumfa u Beogradu pune 3 godine!

Anadolu Efes je stigao u glavni grad Srbije ali nije dolazak u Beograd uslijedio u idealnom trenutku usled velikih problema sa povredama. Naime, posle Dereka Vilisa, povrijedio se i Ante Žižić, a od ranije su van tima Tibor Plajs i Elajdža Brajant.
Derek Vilis se povrijedio na meču protiv Partizana i čeka ga pauza od nekoliko nedelja zbog preloma šake, a prema informacijama koje stižu iz Turske, duža pauza čeka i hrvatskog centra Žižića. Nije ga bilo u sastavu Efesa u ubjedljivom izdanju i pobedi nad Manisom u prvenstvu (99:79), ali gostovanje Crvenoj zvezdi biće mnogo veći i ozbiljniji zalogaj i izazov.
Baš iz tog razloga Efes je morao da pogleda na tržište i pronađe pojačanje koje je vrlo brzo stiglo u klub. Istanbulski tim je, dva dana pred okršaj sa Crvenom zvezdom, objelodanio da je potpisao ugovor na godinu plus godinu dana sa 28-godišnjim Majkom Daumom iliti “Dauminatorom” kako ga već zovu zbog “nadimka” po društvenim mrežama.
Amerikanac visok 206 centimetara na Bosfor stiže iz italijanskog kluba Dertona Basket u kojem je u proseku bilježio 14,1 poen, 7,1 skok i 1,2 asistencije u devet utakmica italijanske Serije A ove sezone. U Ligi šampiona je davao 12 poena po utakmici, uz 6,7 skokova i dve asistencije.
Sigurno je ovo d sada najveći izazov u karijeri ovog igrača. Derek Vilis je u subotu operisan i neće ga biti na terenu između šest i osam nedelja, pa je šef stručnog štaba Erdem Džan dobio još jednu opciju u rotaciji.
U pobjedi nad Manisom za vikend, najefikasniji je bio Rodrig Bobua sa 13 poena (5/7 iz igre, 3/5 za tri), dok je Erten Gazi imao poen manje.
Ipak, glavno pitanje kada se priča o Efesu je stanje Šejna Larkina. On je ove sezone prva violina tima. Pored sebe više nema Vasilija Micića, a u prosijeku igra čak 32 minuta. Najbolji je strijelac tima sa 14,4 poena, ali posebno treba obratiti pažnju na Dariusa Tompsona i Vila Klajburna koji takođe imaju izuzetno bitne role u Efesu.
Ekipa Anadolu Efesa je trenutno na skoru od 5 pobjeda i 5 poraza, a ovaj će im meč zasigurno biti veoma bitan, kao i Zvezdi sa druge strane.
U prvenstvu Turske su na skoru od 8 pobjeda i jednog poraza, pa zajedno sa Fenerbahčeom zauzimaju lidersku poziciju, jedini poraz im ne nanio Galatasaraj prije nešto više od mjesec dana. Treba napomenuti i to da je Efes poslednji put slavio na gostovanju kod Crvene zvezde prije pune 3 godine.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je Crvena zvezda i za njihovu pobjedu se plaća kvotom 1.67 u MeridianBet kladionici, pobjeda gostiju se plaća kvotom 2.30.

Jasno da će Zvezda morati odigrati maksimalno fokusirano kako bi stigla do vrlo bitne pobjede, pa je prema tome naš glavni prijedlog pobjeda domaćina po kvoti 1.67 u MeridianBet kladionici. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru H1 (granica 5.5) po kvoti 2.65 u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.