Tip dana košarka: Žalgiris – Partizan: Desetkovani crno-beli u Kaunasu jure tek drugu pobedu u gostima ove sezone!

Ekipa Partizana će u okviru 14. kola Evrolige gostovati ekipi Žalgirisa u Kaunasu, koja u poslednje vrijeme bilježi dosta slabe rezultate. Crno-bijeli su prethodne sezone oba puta slavili, a večeras bi glavni problem mogle da predstavljaju povrede ključnih igrača. Meč je na programu od 19 časova.

Žalgiris: Kriza evidentna!

Najpoznatiji sportski kolektiv u Litvaniji i sigurno najveći sportski brend u državi je Žalgiris. Tim iz Kaunasa je u prethodnoj sezoni dugo vremena jurio mjesto u TOP 8 jer je završni dio turnira igran upravo u njihovom gradu. To su na kraju i uspijeli ali su sve njihove želje i nadanja da se nađu na fajnal-for turniru vrlo brzo ugašene. Barselona je počistila Žalgiris i sa ukupnim rezultatom 3:0 otišla među četiri najbolja tima u Evropi.
Dosta se muči Žalgiris u ovoj sezoni i imali su zaista neke nepredviđene poraze na domaćem terenu, koji je do skoro važio za rijetko osvojivu tvrđavu. Do sada su odigrali 5 utakmica na domaćem terenu i izgubili su čak 3 i to u mečevima u kojima su bili apsolutni favoriti. Nakon pobjede nad Crvenom zvezdom upisali su dva vezana poraza, prvo od Valensije kada su izgubili sa čak 15 razlike, a potom i od slabašnog ASVEL-a. Tu seriju su prekinuli tijesnom pobjedom protiv Bajerna sa samo jedan razlike, da bi potom u poslednjem kolu ponovo upisali poraz na domaćem terenu i to od ekipe Monaka.
Ritam u kom igraju timovi iz Evrolige zaista ne prašta. Povrede se ređaju kao na traci, a nova žrva gustog kalendara je Žalgiris. Nakon što je angažovao bivšeg NBA igrača Edmonda Samnera, kao zamjenu za Naza Mitru Longa koji se preselio u Olimpijakos, moraće izgleda ponovo na tržište jer se na duži period povrijedio Arnas Butkevičijus.
Tačnije, litvanski reprezentativac će van stroja provesti dva do tri mjeseca, kako je saopštio klub iz Žalgirio Arene. On je povrijedio stopalo u pobjedi nad Olimpijom Milano u pretposlednjem kolu Evrolige, a posle dodatnih testova Kazis Maksvitis i njegov stručni štab su dobili jednu dobru i jednu lošu vijest. Dobra je da Butkevičijus neće morati na operacioni sto, a loša je da će biti potrebno nekoliko mjeseci da povreda zacijeli.
Sa skorom od 5 pobjeda i 8 poraza trenutno su na 14. mjestu na tabeli i sigurno je da je ovaj meč veoma značajan za njih, jer bi novim porazom znatno sebi zakoplikovali posao u borbi za mjesto koje vode u doigravanje.
Angažovali su nekadašnjeg igrača Crvene zvezde Ostina Holinsa. Američki bek je zvanično postao član Žalgirisa, objavio je litvanski klub koji je istakao da je saradnja potpisana na probni period i da će se eventualni ugovor do kraja sezone razmatrati posle tri nedelje.
Podsjetimo, Žaligiris je na mjesec dana ostao i bez Brejdija Maneka, pa će tako desetkovan na megdan Partizanu koji takođe ima dosta problema sa povrijeđenim igračima.

Partizan: Iskoristiti dobar momentum!

Loše je Partizan ušao u novu sezonu i dugo su se tražili crno-bijeli, a onda su uslijedile povrede nekih ključnih igrača i bilo je potrebno naći odgovarajući motiv ali i odgovarajućeg igrača koji će da povuče ekipu naprijed. Činilo se kao da će za tako nešto biti kasno ali se onda iz povrede vratio Kevin Panter i započeo svoju dominaciju, koja je nastavljena i u poslednjem meču protiv Olimpije iz Milana.
Partizan je seriji od 3 trijumfa i to kakva! Sva 3 su došla nakon debelog rezultatskog zaostatka i prosto je nevjerovatno kako je Partizan uspio uz pomoć navijača da se trgne i na kraju ostvari trijumf.
Takođe bitno je naglasiti i značaj Bruna Kabokla koji je čini se u potpunosti preokrenuo sezonu crno-bijelih.
Posle šest utakmica Evrolige pokazalo se da su Partizan i Bruno Kaboklo odličan spoj! Teško je iz glave izvući kada je neko imao tako jak efekat na podizanje kvaliteta ekipe u datim okolnostima, bez odrađenih priprema, takmičarske košarke i vremena za postepenu adaptaciju, zato ni klub ni šampion Njemačke sa Ulmom ne mogu da traže više posle tačno mjesec dana zajedničkog rada.
Za vikend je Partizan odigrao utakmicu u okviru ABA lige i tu je pitanje pobjednika riješio još u prvom poluvremenu. Kada otvorite utakmicu serijom 12-0 onda i ne čudi što sve već bude gotovo i riješeno u prvom dijelu meča. Baš tako je Partizan krenuo protiv Studentskog centra, velikog dužnika za crno-bijele. Protivnik koji je umio žestoko da ih namuči. Sada ekipa Željka Obradovića nije stigla ni pošteno da se oznoji, a gosti iz Podgorice su već bili spremni da se da odu na tuširanje jer nisu bili u stanju da zaustave veliki nalet Partizana koji je na kraju slavio sa i više nego ubedljivih 99:76. Ipak, više se pričalo o povredi Ognjena Jaramaza koji je nezgodno pao u trećoj četvrtini posle čega se više nije vraćao na teren.
Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Zek Ledej sa 19 poena, a samo jedna manje postigao je Alen Smailagić, a podijelili su zvanje igrača utakmice sa po 20 indeksnih poena. Balša Koprivica je takođe odradio dobar posao sa 13 poena i pet skokova, dok je identičan poenterski učinak ostvario i Bruno Kaboklo.
Podsjetimo da crno-bijeli tim čitave sezone ima velikih problema sa povredama. Sada je najveći problem u povredi Alekse Avramovića koji je oporavlja od preloma noge, van stroja je Uroš Trifunović, njima se pridružio i Ognjen Jaramaz, dok je blizu povratka Frenk Kaminski, ali i on je pod velikim znakom pitanja za meč protiv Žalgirisa. Sada ostaje da se vidi šta će biti sa Ledejem i Nanelijem.
Željko je nakon trijumfa nad Olimpijom u Beogradu izjavio da ukoliko žele nešto više u ovoj sezoni, da jednostavno moraju početi dobijati utakmice na gostujućem terenu. Samo jedan trijumf na 6 utakmica i sigurno je da će večerašnji meč biti veoma značajan za izabranike Željka Obradovića.

Naš prijedlog

Izrazitog fvorita u ovom meču nema, pa je kvota na pobjedu oba tima identična – 1.91 u MaxBet kladionici.

Ni jedna ni druga ekipa se nisu proslavile sa branjenjem svog koša u ovoj sezoni, pa smo mišljenja da nas i večeras očekuje jedan efikasan meč. Prema tome predlažemo igru UP + (granica 160.5) po kvoti 1.90 u MaxBet kladionici, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&UP + (granica 160.5) po kvoti 3.95 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.