Tip dana košarka: Fenerbahče – Monako: Debi Jasikevičijusa na klupi Fenera u veoma bitnom duelu!

U okviru 14. kola Evrolige, ekipa Fenerbahčea će predvođena novim trenerom dočekati sastav Monaka. Istanbulski velikan je u seriji loših rezultata, dok je ekipa koju predvodi Saša Obradović u dosta boljoj situaciji. Meč je na programu od 18 časova i 45 minuta.

Fenerbahče: Prekinuti negativnu seriju!

Ušao je velikan iz Istanbula u novu sezonu sa velikim ambicijama ali izgleda da će ponovo na teži način morati da se izbore za sami vrh. Ono što se nametalo kao logičan slijed okolnosti je smjena trenera i otkaz Itudisu.
Sa Itudisom Fenerbahče nije osvojio nijedan trofej za godinu i kusur dana zajedničkog rada, a posle 13 utakmica u ovogodišnjem izdanju Evrolige skor je 6-7. Fener je u seriji od četiri poraza u svim takmičenjima, u ponedeljak je poražen od gradskog rivala Efesa u prvenstvu i sada zaostaje dvije pobjede na vrhu tabele.
Šampion Evrope iz 2017. godine se od ljetos muči sa brojnim povredama koje su uticale da igre tima ne budu na željenom nivou. Posle svega je ipak odlučeno da se sporazumno raziđu, godinu dana prije isteka ugovora. Sa Fenerom je u Evroligi zabilježio skor 27-25 u ovih godinu i po dana rada. Prošle sezone se u poslednjem trenutku provukao među osam najboljih, igrao petu utakmicu četvrtfinala sa Olimpijakosom, ali više od toga nije bilo realno. Iako je prvobitno Andrea Trinkijeri bio najbliži da ga naslijedi, na kraju je izbor pao na Šarunasa Jasikevičijusa koji je parafirao saradnju sa klubom do kraja sezone 2025/26. Kako su pisali evropski mediji, Šaras je najprije odbio mogućnost da preuzme Fenerbahče, pa se onda pojavila priča oko Trinkijerija, samo da bi se Litvanac predomislio. Navodno ga je na kraju ubjedio predsednik istanbulskog kluba Ali Kodž. Jasikevičijus se tako vraća u Evroligu, nakon što se ljetos rastao sa Barselonom posle tri godine. Osvojio je na klupi katalonskog tima dvije titule u Španiji i dva Kupa kralja, a učestvovao je i na tri Fajnal fora Evrolige.
Sada preuzima vruć krompir od Itudisa, ekipu koja u Evroligi ima učinak 6-7, a u turskom prvenstvu 8-3, ali je vezala dva poraza, ukupno četiri u oba takmičenja.
Ostaje da se vidi hoće li Jasikevičijus predvoditi novi tim u ovom meču ali prema svim prognozama trebalo bi tako da bude.

Monako: Prošle godine poraženi oba puta!

Nije Monako dobro otvorio novu sezonu ali se čini da su sada na pravom putu da se ponovo nađu među 4 najbolje ekipe u Evropi. Tim Saše Obradovića posjeduje ogroman kvalitet i dolazak Kembe Vokera koji se još uvijek adaptira na Evroligu, jasan je znak da tim iz Kneževine ima za cilj da pokori Evropu.
Sudijska ekspertiza pokazala je da ogorčenje u redovima Monaka posle poraza od Beogradu od Partizana nije bilo opravdano, ali je Saša Obradović bijes francuskog šampiona uspio kanališe u nešto pozitivno.
Monako nije mogao da pokori Beogradsku arenu, ali je uspio da u prethodnom kolu pokori Žalgirio arenu u Kaunasu koja godinama važi za jedno od onih mjesta gdje samo “zaslužni“, odnosno rijetki pobjeđuju. Za cijelu prošlu godinu u Evroligi ekipa Kazisa Maksvitisa dozvolila je samo četiri poraza kod kuće (Barselona, Olimpijakos, Partizan, Efes), ove je već posle šest utakmica pretrpjela četiri neuspijeha.
Ne može se reći da je bilo lako, daleko od toga jer su se Kneževi dobro preznojili, ali su nošeni Majkom Džejmsom ipak uspijeli da stignu do osme pobjede u elitnom takmičenju.
Potrdilo se još jednom na dijelu koliko je Majk Džejms važan za Monako i koliko bi ovaj tim patio bez plejmejkera iz Portlanda. Nijanse dijele Kevina Pantera, Markusa Haarda, Šejna Larkina, Toka Šengeliju, Ševona Šildsa, Čima Monekea i još neke igrače koji su obilježili dosadašnji tok sezone, ali Majk Džejms je među njima bio dosad možda i najveći faktor kada govorimo o učinku pojedinca na igru tima.
Još jednu fantastičnu rolu odigrao je nekadašnji košarkaš Bruklina, ubacio 25 poena (9/17 iz igre, 3/6 za tri), uz osam skokova i indeks 26! Tom partiom probio se na treće mjesto viječne liste strelaca Evrolige sa 4.153 poena, čime je pretekao Huana Karlosa Navara. Sada ispred njega ostaju Nando de Kolo sa 4.363 poena i Vasilis Spanulis koji je i dalje neprikosnoven sa 4.455 poena. Džejms definitivno igra u MVP ritmu i iz utakmice u utakmicu jasno ističe kandidaturu za najveće individualno priznanje.
Za vikend su u okviru nacionalnog šampionata trijumfovali na gostovanju kod Portela rezultatom 67:74, pa su sada sa skorom 14-1 daleko iza sabe ostavili konkurente Pariz i Asvel.

Naš prijedlog

Iako je u nešto lošijoj formi ekipa Fenerbahčea u ovaj susret ulazi kao favorit, kvota na njihovu pobjedu je 1.74 u MeridianBet kladionici, dok je kvota na pobjedu gostiju 2.15.

Mišljenja smo da ćemo gledati jedan veoma efikasan meč pa vam predlažemo igru UP + (granica 159.5) po kvoti 1.85 u MeridianBet kladionici. Takođe, mišljenja smo da Monako neće izgubiti sa većom razlikom od 5 poena, pa vam predlažemo igru H2 (granica 5.5) po kvoti 1.65. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP + (granica 159.5) po kvoti 3.25 u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.