DERBI DANA: Sporting – Porto: Na talonu prvo mesto u Primeiri!

U ponedeljak je po tradiciji nešto slabija ponuda za klađenje nego što je to bio slučaj za vikend, ali nam ovaj dan donosi jedan od najvećih derbija portugalskog fudbala, pošto će snage na stadionu Žoze Alvalade odmeriti Sporting i Porto.
Početak ovog susreta je zakazan za 21:15h.

Sporting: Punih sedam godina bez trijumfa nad Portom u prvenstvu!

Svakako da smo od Sportinga očekivali daleko više od prošle sezone, pošto je portugalski velikan posle dosta vremena ostao bez plasmana u Ligu šampiona, i to jer je tim sa stadiona Žoze Alvalade na kraju završio tek na četvrtom mestu na tabeli, iza gradskog rivala Benfike koja je osvojila titulu, Porta, ali i Brage, za koju je u prethodnih nekoliko sezona bila rezervisana pozicija broj četiri.
Popularni Lavovi su morali da se zadovolje sa plasmanom u Ligu Evrope, a kada smo se već dotakli ovog takmičenja, treba reći da je portugalski predstavnik ostavio dobar utisak u drugom po kvalitetu evropskom klupskom takmičenju.
Naime, izabranici Rubena Amorima su izborili plasman u nokaut fazu, preciznije u šesnaestinu finala, pošto su na kraju završili na drugom mestu u grupi iza Atalante koja je imala tri boda više, ali treba napomenuti da su Lavovi imali čak sedam bodova viška u odnosu na trećeplasirani Šturm iz Graca, koji je upravo i savladan u poslednjem kolu grupne faze, rezultatom 3:0.
Deluje da svi navijači Sportinga mogu da budu prezadovoljni i sa načinom na koji njihova omiljena ekipa igra u Primeiri, pošto su se izabranici Rubena Amorima koji generalno radi sjajan posao na klubi ovog tima, pre ovog kola nalazili na deobi prvog mesta na tabeli, uz isti broj bodova kao i Porto, koji između ostalog i dolazi večeras u goste Sportingu, u jednom od najvećih derbija portugalskog fudbala.
Do sada je tim iz prestonice odigrao trinaest mečeva u prvenstvu i ostvario deset trijumfa, jedan remi, ali i dva poraza. Ono što nikako nije dobro je da je nekadašnji šampion Portugala ta dva poraza doživeo u poslednja tri kola, i to prvo na gostovanju kod gradskog rivala Benfike (2:1), a potom i u prošlom kolu kod Gimaraiša, u jednom sjajnom susretu na kom smo videli čak pet pogodaka, a krajnji rezultat je bio 3:2.
Ipak, ne možemo a da ne napomenemo fenomenalne partije Sportinga na domaćem terenu gde je ova ekipa na sedam odigranih mečeva ostvarila isto toliko trijumfa što tim iz Lisabona trenutno čini najboljom domaćom ekipom u Primeiri.
Za kraj, jedan neslavan podatak. Naime, poslednji trijumf u najkvalitetnijem rangu portugalskog fudbala, ekipa Sportinga je ostvarila protiv Porta još davne 2016. godine kada je bilo 2:1 za Lavove, čime dolazimo do toga da Sporting više od sedam godina nije uspeo da savlada Porto u prvenstvu, i postavlja se pitanje, da li je konačno došao trenutak za tako nešto, pogotovu ako uzmemo u obzir da izabranici Rubena Amorima kao što smo već napomenuli igraju fenomenalno na domaćem terenu.

Porto: Zmajevi u sjajnoj formi!

Porto nažalost prošle sezone nije uspeo da odbrani naslov prvaka Portugala, pošto su popularni Zmajevi na kraju završili na drugom mestu na tabeli, ruku na srce uz samo dva boda manjka u odnosu na Benfiku.
Ipak, sveukupna ocena o prošloj sezoni mora da bude dosta visoka, pošto je tim sa Dragaa došao do trofeja u Kupu i to posle trijumfa nad Bragom, koja je igrala odlično prošle sezone, a sigurno da ne treba zaboraviti ni plasman u nokaut fazu Lige šampiona, što je bez ikakve sumnje i ovog puta jedan od primarnih ciljeva, makar kada se radi o prvom delu sezone.
Kada smo već kod elitnog takmičenja treba napomenuti da je portugalski predstavnik drugu godinu zaredom uspeo da dođe do plasmana u osminu finala, i to pošto su popularni Zmajevi na kraju završili na drugom mestu na tabeli, uz isti broj bodova kao i prvoplasirana Barselona.
Ipak, Katalonci su bili bolji u dvomeču, pošto su Robert Levandovski i drugari trijumfovali u oba meča, ali to ne umanjuje utisak da je portugalskom predstavniku zamalo izmaklo prvo mesto i potencijalno nešto lakši rival u osmini finala, mada veliko je pitanje da li uopšte i ima lakih rivala u završnici najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja.
U odlučujućem meču za prolaz dalje, Porto je bez većih problema na svom stadionu savladao ekipu Šahtjora, a na tom susretu smo videli čak osam pogodaka, pošto je na kraju bilo 5:3.
Kada je u pitanju ovogodišnje izdanje portugalske Primeire, pre ovog kola se aktuelni vicešampion Portugala nalazio na deobi prvog mesta na tabeli uz isti broj bodova kao i Sporting, kod koga će Porto i gostovati ovog puta, a treba napomenuti da je to gostovanje jedno od najomiljenijih za ovu ekipu, koja je na tri poslednja međusobna duela protiv Lavova u svim takmičenjima ostvarila isto toliko trijumfa.
Inače, tim koji sa klupe predvodi Seržo Konseisao nije na najbolji mogući način startovao u prvenstvu, međutim, kako vreme prolazi tako stvari polako ali sigurno idu na bolje, a to se najbolje videlo i u prošlom kolu kada su Zmajevi slavili na svom stadionu protiv Kasa Pije sa 3:1.
Na gostovanjima je nekadašnji šampion Evrope do sada odigrao sedam mečeva i ostvario šest trijumfa uz jedan poraz, što Porto čini najboljom gostujućom ekipom i Primeiri, pa ćemo ovog puta prisustvovati duelu između najboljeg domaćina i najboljeg gosta u ligi, i nema nikakve sumnje da nas očekuje pravi spektakl u Lisabonu.

Naš predlog

Sva je prilika da nas očekuje jedan vrhunski meč u prestonici Portugala. Pomenuli smo već da Sporting u prvenstvu nije slavio protiv Porta više od sedam godina, ali tradicije i postoje zato da bi se rušile. Sa druge strane deluje da ovaj meč za popularne Zmajeve dolazi u najboljem mogućem trenutku, pošto tim koji sa klupe predvodi Seržo Konseisao igra sjajno u poslednje vreme.
Najrealnije je da i jedni i drugi postignu makar po jedan pogodak zbog čega vam savetujemo da se fokusirate na igru GG uz kvotu 1.83 u Meridianu.


Iako je ulog zaista ogroman, ovaj duel bi po tradiciji mogao da nam donese i dosta pogodaka, pa vam hrabro preporučujemo da se oprobate sa igrom 3+ koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 2.00.

Za kraj, pominjali smo već da Sporting u Primeiri nije savladao Porto više od sedam godina, a ako uzmemo u obzir da popularni Lavovi ove sezone blistaju na svom terenu u prvenstvu, deluje da su izabranici Rubena Amorima ipak favoriti na ovom duelu, pa vam savetujemo da odigrate jedinicu, a sve to uz kvotu 2.20 u Meridianu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.