TIP DANA: Fluminense – Al Ahli: Prvak Južne Amerike protiv prvaka Afrike, ulog je finale!

U prvom polufinalu Klupskog svjetskog prvenstva sastaće se prvak Južne Amrike Fluminense i prvak Afrike Al Ahli. Fluminense kao favorit ulazi u ovaj meč ali nema sumnje da će Al Ahli imati ogromnu podršku svojih navijača. Meč je na programu od 19 časova.

Fluminense: Opravdati ulogu favorita!

U spektakularnom finalu najvećeg klupskog takmičenja Južne Amerike, na krcatoj Marakani u Rio de Žaneiru jedan od četiri najveća kluba ovog grada osvojio je svoju prvu titulu kontinentalnog šampiona pred više od 70.000 svojih pristalica, odbranio svoju kuću i na koljena bacio veliku Boku Juniors!
Fluminense je konačno uspio, krunisan je za šampiona Južne Amerike, na istom mjestu gde je 2008. godine poražen od LDU Kita posle jedanaesteraca.
Fluminense je 26. različiti šampion Kopa Libertadores i 11. brazilski klub sa titulom kontinentalnog prvaka u svojim vitrinama.
Svi su tada pričalo i golovima Hermana Kana i Džona Kenedija koji su oborili slavnu Boku Juniors na pleća, a ono što je malo ko vidio jeste da je Fluminense do najvećeg klupskog podviga stigao sa grupom “penzionera“. Golman Fabio ima 43 godine, Felipe Melo 40, Marselo 35, Herman Kano 35, Ganso 34, Keno 34… Pola startne postave u meču za titulu rođeno je tokom osamdesetih godina prošlog vijeka i odavno su prošli svoj fudbalski zenit.
Ljudi vole da u ovakvim situacijama upotrebe onu staru, da bez starca nema udarca. I to se u ovom slučaju pokazalo kao apsolutno tačno. Kano je svojim 13. pogotkom načeo Boku i završio Kopa Libertadores kao najbolji strelac, Fabio je minijaturama na golu opčinio napadače argentinskog velikana i jedino ništa nije mogao da uradi kod praćke Luisa Advinkule, dok su Marselo i Felipe Melo svojim iskustvom držali poslednju liniju Fluminensea, iako će neko vjerovatno ovom prvo da spočita to što nije bolje reagovao kod izjednačujućeg pogotka.
U ogromnoj borbi za najvažniji trofej koji su na kraju i osvojili, zapostavili su domaće prvenstvo u kom su vrlo brzo ispali iz trke ali su pred sam kraj uspijeli da sapletu neke od najvećih rivala u borbi za titulu. Prvenstvo su završili sa dva vezana poraza koja nisu imala neki rezultatski značaj, pošto su osvajanjem Libertadoresa obezbijedili učešće u narednom u kom će braniti titulu. Sa 56 osvojenih bodova završili su na 7. mjestu na tabeli.
Ova dva tima se nikada ranije nisu sastala i biće zanimljivo vidjeti kako će se igrači Fluminensea snaći u uzavreloj atmosferi u Džedi u kojoj se očekuje sigurno barem 45 hiljada navijača Al Ahlija, mada ako su na nešto navikli onda je to vatrena atmosfera.

Al Ahli: Važno je doći do finala!

Al Ahli je daleko redovniji učesnik, ovo mu je četvrti uzastopni svjetski turnir. Osvojili su Egipćani 2020. i 2021. godine bronze, pobjedama nad Palmeirasom (posle penala) i saudijskim Al Hilalom. Prošle sezone su međutim bili „tek“ četvrti, savladao ih je Flamengo sa 4:2, a prije toga je u polufinalu bio bolji i Real Madrid.
Zanimljivo, u Kairu su taj rezultat proglasili totalnim neuspijehom, čak se većalo da li da se otpusti švajcarski trener Marsel Koler. Na kraju je bivši selektor Austrije zadržao posao, odveo Al Ahli do nove, 11. titule u Ligi šampiona Afrike. Koler je i dalje na toj funkciji, ovog puta je Švajcarac vjerovatno svijesniji koliko je Egipćanima važno da na Klupskom svjetskom prvenstvu konačno naprave iskorak i dođu do finala.
Al Ahli, uz sav trud rukovodstva da privuče neko veliko ime u klub, ipak nema takve zvezde kao što ih ostali učesnici ovog takmičenja imaju. Najbolji igrači su im Persi Tau, Kahraba, Ali Malul, Mohamed Hani, golman Mohamed El Šenavi.
Najveća snaga Crvenih đavola leži u uigranosti te ekipe. Godinama već je tim na okupu, u Africi bolju ekipu nećete naći, ali pitanje je da li je to zaista dovoljno za pobjedu protiv prvaka Južne Amerike.
Čuvena je priča po kojoj navijači Al Ahlija nazivaju Real Madrid najvećim klubom na svijetu, a svoj najvećim u univerzumu. Uzeći u obzir euforiju više od 50.000 gledalaca na stadionu Kralja Abdulaha u Džedi i način na koji su igrači iz Kaira smrvili rivala na njegovom stadionu, ta teza u meču sa Al-Itihadom bila je i te kako potkrepljena.
Sve se crvenilo na tribinama od dresova afričkog šampiona, a Ali Malul, Husein El Šahat i Emam Ašur redom su pogađali za istinsku ekstazu na Bliskom istoku. Vidjela sa na licima Karima Benzeme, Engola Kantea, Fabinja i saigrača nevjerica, a unezvijereno je sve posmatrao strateg Marselo Galjardo, čovjek koji je dotakao nebesa osvajanjem Libertadoresa sa River Plejtom. Prošle sezone je se Al Ahli lijepo potukao sa Realom i Palmeirasom, oba meča je izgubio samo na neiskustvo. Sada je žrijeb lijepo poslužio Egipćane, ako pobjede Fluminense u potencijalnom finalu će igrati protiv vjerovatno Mančester Sitija (svakako bolja opcija nego da su ih dobili u polufinalu). Teško da su mogli da se nadaju lakšem putu do finala.

Naš prijedlog

Fluminense je favorit u ovom meču i kvota na njihovu pobjedu je 1.91 u MeridianBet kladionici, dok je kvota na Al Ahli 4.20.

Shodno važnosti meča za obje ekipe, mišljenja smo da nećemo gledati neki pretjerano efikasan meč, te vam s toga predlažemo igru 0-2 gola po kvoti 1.68 u MeridianBet kladionici. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru X po kvoti 3.35 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.