Tip dana košarka: Crvene zvezda – Real Madrid: Kampaco u dobro poznatom okruženju, ostaje li kralj bez krune u Beogradu?

Crvena zvezda će u okviru 15. kola Evrolige u prepunoj Areni dočekati Real Madrid, sa željom da uz pomoć publike porazi kraljevski klub. Meč je na programu od 19 časova.

Crvena zvezda: Odličan momenat za test sa najboljima timom Evrope!

Ubjedljiva je bila Zvezda za vikend u 12. kolu ABA lige i čini se da im mnogo bolje ide na Jadranu nego u Evropi.
Znao je Studentski centar mnogima da pomrsi račune otkako je u ABA ligi, pa je bilo jasno da Crvenu zvezdu u Podgorici, gdje je samo jednom poražen ove sezone, ne čeka tako lak zadatak. Punih 30 minuta izabranici Janisa Sferopulosa nisu uspijevali da slome protivnika, a onda su na scenu stupili Miloš Teodosić i Luka Mitrović. I problem je kao rukom odnesen.
Dva napada kao preslikana – pik en rol, Luka se otvara iz bloka, dobija pas od Miloša i lagano poentira dva puta (56:73). A onda nova majstorija valjevskog virtuoza – teledirigovan pas ka Dejanu Davidovcu za otvorenu trojku i 67:76. Vratio se domaćin na minus pet, a onda je ponovo Mitrović iz kratkog otvaranja došao do poena, ovoga puta na asistenciju Nejpira (71:78). Uslijedio je Milošev pas ka Davidovcu od kojeg su svi u dvorani, a i kraj TV ekrana, ostali bez daha. Provukao je loptu kroz reket i poslao je pravo u ruke saigraču, koji je zicerom povosio na 71:80. A onda opet kombinacija Teodosić – Mitrović, da bi tačku stavio Nejpir perciznim hicem sa distance (74:85 na tri minuta do kraja). Luka se potom sa još dva polaganja postarao i da pobjeda bude ubedljiva.
I dok su Miloš i Luka, uz Nemanju Nedovića, kičma Zvezdine ofanzive, jasno je da im je za kontinuitet na najvećoj pozornici potrebna i pomoć. Dobra stvar je što je Rokas Giedraitis počeo da se budi, ubiljeležio dvije odlične partije u Evroligi (24 i 19 poena), dok je protiv Studentskog centra pokazao da je šuterski i dalje u dobrom ritmu (2/3 za tri, 11 poena). Vratio se i Adam Hanga u stroj, što je još jedna velika vijest, a optimizam među pristalicama kluba sa Malog Kalemegdana je definitivno porastao posle još jednog Nejpirovog izdanja koje pokazuje da vidi svijetlo na kraju tunela. Protiv Studentskog centra nije srljao, ubilježio je nekoliko dobrih poteza u prvom poluvremenu, a onda u završnici odigrao bitnu ulogu i uz Teodosića i Mitrovića bio najzaslužniji što se Zvezda na vrijeme odlepila i slavila.
Sve navedeno ukazuje na još bolje dane na Malom Kalemegdanu i daje navijačima nadu da bi ekipa mogla da preokrene sezonu i u Evroligi, a tu je i Fredi Gilespi. Doduše, moraće da sačeka na debi kao košarkaš Zvezde na evro-sceni do 18. kola (gostovanje Fenerbahčeu), ali stigao je u Beograd, odradio ljekarske preglede i počeće da radi sa timom.
Prvi utisak je da će igrač njegovog tima olakšati posao najprije Mitroviću, a mogao bi i Majku Tobiju pod uslovom da ostane u klubu, ali i rasteretiti Džoela Bolomboja sa kojim dijeli slične kvalitete. U pitanju je košarkaš koji će najprije pomoći na defanzivnom planu. Krase ga izuzetne fizičke predispozicije, najprije raspon ruku od 226 centimetara. Eksplozivan je, snažan, atletiski dobar za svoju poziciju, pa će doprinjeti i u defanzivnoj, ali i ofanzivnoj tranziciji.
Slijede okršaji sa Real Madridom i Makabijem iz Tel Aviva (četvrtak, 20.05). Oba u Beogradu i oba veoma bitna. Prvi u vjerovatno krcatoj Štark Areni, drugi pred praznim tribinama dvorane Aleksnadar Nikolić. Gilespi neće moći da pomogne, ali odlične su vijesti da se Hanga vratio u stroj, da Giedraitis i Nejpir igraju bolje, a Teodosić i Mitrović su se postarali da crveno-bijeli naprave i dobru uvertiru u novo duplo kolo Evrolige.

Real Madrid: Kvalitet je na njihovoj strani!

Dominacija se nastavlja, kako na evropskoj tako i na domaćoj sceni. Pa i kada nema Fakunda Kampaca. Ćus Mateo je iskoristio sudar sa Obradoirom da odmori Argentinca pred gostovanje kod Crvene zvezde u Beogradu, pa su se u njegovom odsustvu isprsili Džanan Musa i Mario Hezonja i Kraljevski klub je bez bilo kakvih problema stigao do pobjede od 85:74 u njihovoj poslednoj utakmici koju su odigrali poretklog vikenda.
Time je i 15. godinu uzastopce Real obezbijedio status nosioca na Kupu kralja, pošto je poslednji put van prva četiri u Španiji bio u sezoni 2008/2009. No, to se negdje i podrazumijeva. Posebno u sezoni u kojoj izgleda nikad superiornije, pa i u ACB ligi ima učinak identičan onom iz Evrolige – 13 pobjeda uz samo jedan poraz.
Oscilirao je Real prošle sezone, prve u samostalnom mandatu Ćusa Matea na klupi. Dugogodišnji asistenta Pabla Lasa je nastavio koracima učitelja, ali nije sve išlo tako glatko. Ipak, pobjednički gen je ostao u ekipi i to je na kraju isplivalo na površinu. Vratio se Kraljevski klub iz mrtvih tokom plej-of serije sa Partizanom, a onda pokorio Evropu – 11. put u istoriji. Zato je najveći – nikada se ne predaje i najbolji je kada je pritjeran uza zid.
Nakon epske završnice elitnog takmičenja i povratka na kontinentalni tron, preko ljeta je veliki broj igrača napustio klub, a stigao samo jedan – Fakundo Kampaco. Više nego dovoljno, reklo bi se po rezultatima Blankosa u sezoni 2023/24. Jer Real je izgubio samo dvije od 30 zvaničnih utakmica od početka takmičarske godine. Dobio pritom i Dalas Maverikse u revijalnom okršaju.
Nakon ostvarivanja najvećeg cilja, nekada je teško zadržati motivaciju na najvišem nivou, biti ponovo jednako gladan. A pritom svako želi da vam uzme skalp. U takvim uslovima je gotovo nemoguće napraviti iskorak, ali Mateu i njegovoj ekipi je to pošlo za rukom. Bez famoznih pojačanja.
Sa učinkom 13-1 u Evroligi, Kraljevi su se ozbiljno učvrstili na vrhu tabele, a nije prošao ni prvi dio sezone. Sada će u Beogradu odmjeriti snage sa sastavom Janisa Sferopulosa, koji posle duže vremena može da računa na sve igrače, pa tako i Adama Hangu koji je minulog ljeta podigao najsjajniji evropski pehar sa Realom. Matea ne zavarava činjenica da su crveno-bijeli dosad upisali osam trijumfa manje, te će biti veoma zanimljivo kako će proteći starih znanaca u novim ulogama.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je svakako trenutno šampion Evrope te je kvota na pobjedu gostiju iz Madirda 1.37 u MozzartBet kladionici, dok je kvota na pobjedu domaćina 3.20.

Mišljenja smo da ćemo gledati jedan efikasan meč, pa vam prema tome preporučujemo igru UP + (granica 161.5) po kvoti 1.75 u MozzartBet kladionici, a za vas koji jurite nešto veće kvote preporučujemo igru 2&UP + (granica 161.5) po kvoti 2.65 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.