DERBI DANA: Fenerbahče – Galatasaraj: Spektakl u Istanbulu! Ko će do trijumfa?

U nedelju nas očekuje nekoliko veoma intereasntnih mečeva širom Evrope, a derbi dana se bez ikakve sumnje igra u Istanbulu, gde će snage odmeriti Fenerbahče i Galatasaraj. Ujedno, ovo će biti duel i između dva tima koja trenutno dele prvo mesto na tabeli, pa nema zaista nikakve sumnje da nas očekuje jedan spektakularan meč.
Početak susreta između dva najtrofejnija turska kluba je zakazan za 17 časova.

Fenerbahče: Da li će Džeko biti spreman za meč?

Fenerbahče spada u red najtrofejnijih turskih klubova, a do sada je ovaj tim osvojio devetnaest naslova prvaka uz konstataciju da je to poslednji put bio slučaj još davne 2014. godine, što je svakako poražavajući podatak.
Pored toga je tim iz Istanbula sedam puta osvajao turski Kup, a to se poslednji put dogodilo prošle sezone kada je ova ekipa u velikom finalu bila bolja od Bašakšehira, a taj susret je završen rezultatom 2:0. Na sve to treba istaći i devet trofeja u Superkupu Turske, ali ono što je veliki problem, kao što smo već napomenuli, je da Fener skoro deset godina nije došao do naslova prvaka Turske.
Prošlu sezonu je turski velikan završio na drugom mestu na tabeli uz osam bodova manjka u odnosu na Galatasaraj, koji je dosta lakše nego što se očekivalo stigao do šampionske titule.
Ovog puta je bilo dosta promena u igračkom kadru, pa su tako novi fudbaleri Fenera tokom leta postali Edin Džeko i Dušan Tadić, čime je znatno ojačan napadački deo tima, a ne treba zaboraviti ni na angažovanje Freda iz Mančester Junajteda, što samo po sebi govori da tim iz Istanbula ima najveće moguće ciljeve ove sezone.
U ovom trenutku se izabranici Ismaila Kartala nalaze na deobi prvog mesta na tabeli uz isti broj bodova kao i Galatasaraj, a oba tima su do sada ostvarila četrnaest trijumfa, jedan remi i jedan poraz.
U prošlom kolu je Fenerbahče bio akter jednog fenomenalnog meča, pošto je ova ekipa slavila na gostovanju kod Kajserija, u duelu koji nam je doneo čak sedam pogodaka, pošto je na kraju bilo 3:4.
Tri gola na tom susretu je postigao Bašuaji, jednom se u listu strelaca upisao Čengiz Under, a ono što nikako nije dobro je da je crveni karton na tom meču dobio Fred zbog kog će propustiti veliki derbi protiv Galatasaraja, i svakako da će to biti ogroman hendikep za domaćina.
Međutim, to nije sve. Po poslednjim informacijama koje stižu iz Istanbula, trener Kartal za najveći derbi turskog fudbala neće moći da računa ni na Džeka koji se nedavno povredio.
Podsećamo vas da Fener ove sezone igra i u Ligi konferencije, gde je turski predstavnik u jednoj izuzetno teškoj grupi došao do prvog mesta na tabeli i direktnog plasmana u osminu finala.
Pored Džeka i Freda, Ismail Kartal ovog puta neće moći da računa ni na Jandaša, dok su pod znakom pitanja Kent, Zajc, Linkoln, Luan Peres i Rodrigo Bekao.

Galatasaraj: Može li Galata do novog naslova prvaka Turske?

Prošle sezone je Galata dosta lakše nego što se to očekivalo stigla do svoje 23. titule šampiona Turske, pošto je na kraju tim iz Istanbula imao osam bodova viška u odnosu na Fenerbahče.
Inače, Galatasaraj je najtrofejniji turski klub a pored 23 naslova prvaka ove zemlje, ovaj klub je osamnaest puta osvajao turski Kup, šesnaest puta Superkup ove zemlje, a od evropskih dostignuća treba napomenuti trofej u Ligi Evrope (tadašnji Kup UEFA), i to 2000. godine nakon trijumfa nad favorizovanim Arsenalom, a valja napomenuti da je to bila jedna sjajna generacija Galate u kojoj je glavna zvezda bio George Hadži, verovatno najbolji fudbaler Rumunije svih vremena, a pored njega su tu još bili i Tafarel, Popesku, Šukur, ali i Okan Buruk, sadašnji trener turske ekipe.
Galatasaraj je sa najvišim mogućim ambicijama ušao u ovu sezonu, a primarni cilj će kao i prošle sezone biti naslov prvaka Turske, iako se i najljući rival Fenerbahče ozbiljno pojačao pred početak ove sezone, o čemu smo već pričali.
Kada smo već kod turskog šampionata, treba napomenuti da se u ovom trenutku klub iz Istanbula nalazi na deobi prvog mesta na tabeli uz isti broj bodova kao i Fener, pa već sada deluje da će ova dva kluba voditi veliku borbu za šampionsku titulu.
Inače, uprava Galatasaraja je dosta investirala u tim tokom proteklog leta, pa su tako u klub stigli igrači poput Ziješa, Anhelinja, Zahe, Bakambua, Tetea, a na sve to je otkupljen Mauro Ikardi, koji godinama unazad predstavlja udarnu iglu tima iz Istanbula.
U prošlom kolu šampionata Galatasaraj je nekako uspeo da slavi na svom stadionu protiv Karagumruka, a taj duel je završen rezultatom 1:0, što je bila četvrta vezana pobeda u prvenstvu za aktuelnog šampiona Turske.
Naravno, ne treba zaboraviti da je tim iz Istanbula predstavljao Tursku u Ligi šampiona, ali nažalost, Galatasaraj nije uspeo da dođe do plasmana u nokaut fazu, iako je to u jednom trenutku izgledalo poprilično realno. U ključnom meču je turski predstavnik poražen na gostovanju kod Kopenhagena, pa će izabranici Galate svoju evropsku avanturu nastaviti u šesnaestini finala Liga Evrope.
Za kraj, trener Galatasaraja ima dosta manje kadrovskih problema za ovaj susret za razliku od svog kolege na suprotnoj strani, pošto Okan Buruk ovog puta neće moći da računa na Oliveiru i Sančeza.

Naš predlog

Iako je ulog prvo mesto na tabeli, sva je prilika da nas očekuje jedan izuzetno efikasan duel, pa je naša primarna prognoza za najveći derbi turskog fudbala igra 3+ koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.62.

Takođe, deluje da će i jedni i drugi postići makar po jedan pogodak na ovom meču u Istanbulu, pošto je i jednoj i drugoj ekipi napad najbolji deo tima, pa vam savetujemo da se fokusirate na igru GG uz kvotu 1.54 u Meridianu.

Za kraj, po poslednjim informacijama koje stižu iz Turske, Edin Džeko neće biti spreman za ovaj duel, čime drastično rastu šanse Galatasaraju, ali i bez toga deluje da aktuelni šampion Turske neće doživeti poraz na ovom meču pa vam preporučujemo da odigraet duplu šansu X2 uz kvotu 1.60 u Meridianu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.