Tip dana košarka: Monako – Barselona: Kneževi jure prvu pobedu protiv Katalonaca u regularnom delu sezone!

Ekipa Monaka će u okviru 17. kola Evrolige dočekati tim Barselone u namjeri da im nanese prvi poraz u regularnom dijelu ovog takmičenja od kako igraju u njemu. Na prethodna 4 meča u regularnom dijelu su poraženi svaki put, a jedinu pobjedu nad Barselonom su ostvarili prošlog proljeća kada su ih savladali u borbi za 3. mjesto Evrolige. Meč je na programu od 21 čas.

Monako: Kneževi izuzetni na svom terenu!

Na pobjednički put vratio se Monako posle dva uzastopna poraza i moglo bi se reći nevjerovatnog meča u pretposlednjem kolu u kom su izgubili od Panatinaikosa, o kom ćemo nešto kasnije. Ovog puta Francuzi su slavili usred Njemačke, pošto su bili bolji od Bajerna sa – 91:80.
Samo što u Minhenu nije bilo rezultatske klackalice ni na početku ni na kraju. Monako je otvorio meč sa 11:2 i prednost do poluvremena uvećavao do 15 poena nakon 20 minuta igre (46:31). Iako je razlika u trećem dijelu išla i do 20 poena, desio se veliki pad u igri francuskog tima, koji je Bajern iskoristio da smanji zaostatak na samo „minus pet“ (65:60).
Predah pred početak poslednje dionice je dobro došao Saši Obradoviću i njegovim pulenima, odbijen je napad Bajerna i Monako je lagano priveo utakmicu kraju.
Naravno, Majk Džejms je bio ponovo najefikasniji u sastavu Monaka sa 28 poena.
U poslednjem meču na domaćem terenu u Evroligi, Monako je na pomalo nevjerovatan način poražen od ekipe Panatinaikosa iako je imao sve u svojim rukama.
Samo zbog propusta Okoboa ekipa Saše Obradovića je izgubila kod kuće, iako je baš Okobo mogao da bude junak. Dvije i po sekunde prije kraja je pogodio težak šut pod faulom, donio Kneževima plus dva i trebalo je samo sa linije penala, u vidu dodatnog bacanja, da „ovjeri“ trijumf u 15. kolu Evrolige. U najmanju ruku bi osigurao produžetak, a ovako je krivac što je grčki velikan trijumfovao 91:90. Upravo zato što je Okobo zaboravio košarkaško pravilo po kome lopta upućena sa linije slobodnih bacanja mora da makar dira obruč. A Eli ju je onako bezveze, bez ikakvog smisla, bacio na tablu. Sudije su mu svirale „prestup“, loptu dodijelile Atinjanima i ekipa Ergina Atamana je nenadano dobila šansu da se spase.
Ozbiljan klub to ne trpi. Mada, Monako je trpio i dalje trpi svojeglavog Majka Džejmsa, ali on bar često riješava utakmice a Okobo ne baš.
U domaćem prvenstvu su neprikosnoveni vladari sa čak 16 pobjeda i samo jednim porazom, za vikend su slavili na gostovanju kod ekipe Levaloa rezultatom 77:85, a najefikasniji igrači su bili Strazel i upravo Okobo koji je postigao 18 poena i tako se koliko toliko iskupio za glupost iz pretposlednjeg kola.

Barselona: Pobjeda bi mnogo značila!

Dugo je Barselona bila za petama najvećem rivalu iz Madrida ali su s vremenom posustali i sada je pitanje da li će zadržati i drugu poziciju do kraja regularnog dijela Evrolige. Seriju od dva poraza, koja su bila prilično neočekivana, pošto su izgubili mečeve od ekipa iz donjeg dijela tabele (Milano, Alba), prekinuli su u prethodnom kolu kada su slavili na vrućem gostovanju u Kaunasu protiv ekipe Žalgirisa.
Veoma neizvjesnu utakmicu u Kaunasu odigrali su Žalgiris i Barselona, gdje je sve izgledalo kao jurnjava dva tima na rekreativnom terminu, šutevi bez izgrađenih pozicija, napadi koji su završeni iscurelim vremenom, promašaji zicera ispod koša. U takvom neredu od košarke Barselona se bolje snašla i napravila preokret za pobjedu u Litvaniji – 80:85. Ovaj trijumf mogao bi da trgne Katalonce, kojima je malo nedostajalo da vežu treći poraz od ekipa iz donjeg dijela tabele.
Rezultatska klackalica trajala je tokom cijele utakmice, do poslednja četiri minuta. Sekvence vođstva imala je Barselona, pa Žalgiris, pa u krug. Samo što nijedna ekipa nije stekla veću prednost od sedam minuta. Ta četiri poslednja minuta prošla su u znaku Jana Veselog, koji je dominirao ispod oba koša, hvatao skokove u napadu, zatvarao reket.
Kakva se košarka igrala kada se lomio meč govori podatak da od 2:20 prije kraja nije postignut ni poen sve do 37 sekundi prije kraja, kada je Laprovitola ubacio dva bacanja. Svega i svačega je bilo u ta završna dva minuta osim valjane košarke, ali to neće smetati igračima Barselone da proslave pobjedu posle dva vezana poraza u Evroligi.
Međutim nakon tog trijumfa, Barselona je za vikend poražena u ACB ligi od nevjerovatne Unikahe. Ekipa iz Malage nanizala 12 pobjeda u prvenstvu Španije. Srušen je Real u gostima, a onda i Barselona na domaćem terenu sa ogromnih 20 poena razlike – 91:71.
Dobila je Barselona prvu četvrtinu 26:19, ali je od sredine druge krenuo pad gostiju. Kako se kraj bližio, razlika je rasla, da bi u poslednjim trenucima meča dostigla maksimum. Bio je ovo treći poraz Barselone u poslednje četiri utakmice domaćeg prvenstva. Trenutno dijeli treće mjesto sa istim učinkom kao Valensija (10-5), ali i prilično zaostaje za vodećim Realom (14-1), a sada i dvije pobede za zahuktalim Andalužanima.
U španskom prvenstvu sada slijedi pauza, a priliku da popravi utisak kod svojih navijača Barselonini košarkaši imaće u Evroligi upravo večeras protiv Monaka, zatim kao uvod u 2024. godinu slijedi veliki derbi sa Realom 3. januara u Barseloni, pa još jedan susret španskih predstavnika, dva dana kasnije sa Baskonijom, takođe u katalonskoj prestonici.

Naš prijedlog

Tim iz Kneževine je favorit u ovom meču, a kvota na pobjedu domaćina je 1.61 u MeridianBet kladionici. Kvota na pobjedu gostiju iz Barselone je 2.45.

Mišljenja smo da ćemo gledati jedan veoma efikasan meč, pa vam predlažemo igru UP + (granica 160.5) po kvoti 1.75 u MeridianBet kladionici. Takođe mišljenja smo da će domaći tim postići preko 82 poena, pa vam predlažemo igru D+ (granica 82.5) po kvoti 1.85, a za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa igrom 1&UP + (granica 160.5) po kvoti 2.95 u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.