Tip dana košarka: Fenerbahče – Crvena zvezda: Crveno-beli jure brejk protiv preporođenog velikana iz Istanbula!

Ekipa Fenerbahčea će u okviru 18. kola Evrolige ugositi Crvenu zvezdu. Dolazak Jasikevičijusa na klupu je preporodio tim iz Istanbula, dok Zvezda i dalje muku muči na gostujućim terenima. Napominjemo da su kvote bile aktuelne u momentu pisanja.

Fenerbahče: Juri se peta vezana pobeda!

Fenerbahče se preporodio od dolaska Šarunasa Jasikevičijusa. Niže pobjede jednu za drugom, a u prethodnom kolu je bacio na koljena i gradskog rivala, aktulenog šampiona Turske – Anadolu Efes. Razliku u uzbudljivom istanbulskom derbiju je napravio grčki tandem, pošto su Jorgos Papajanis i Nik Kalates ubacili ključne poene u završnici i gostujućoj ekipi tako otvorili vrata ka pobjedi – 82:89.
Ušlo se u neizvjesnu završnicu. Efesov novajlija Danijel Oturu je poravnao rezultat na tri minuta do kraja, ali je onda uslijedila serija promašaja na obje strane, da bi na 78 sekundi do isteka vremena Papajanis pogodio pod faulom, ali nije uspio da realizije i dodatno bacanje. Ipak, Rodrig Bobua je na drugoj strani bio neprecizan, pa je Kalates trojkom na 29 sekundi do kraja odlijepio Kanarince, trasirao put ka trijumfu i na najbolji način krunisao još jednu dobru partiju od promjene na klupi. Iskusni grčki plejmejker je susret okončao sa 17 poena i osam asistencije, pa je sa indeksom 24 bio drugi najkorisniji igrač pobjedničke ekipe. MVP je na kraju bio Najdžel Hejs Dejvis sa 24 poena i šest skokova, a ispratio ih je Papajanis sa 12 poena i pet uhvaćenih lopti. Fenerbahčeu je ovo bila šesta vezana pobjeda u oba takmičenja od dolaska Jasikevičijusa, dok je Efes upravo od trijumfa nad Fenerbahčeom u prvenstvu, kojim je i potpisao otkaz Dimitrisu Itudisu, nanizao četiri poraza u Evroligi. Naslijedio je Šaras na klupi Fenerbahčea Dimitrisa Itudisa i već nanizao šest trijumfa. Šok terapija uprave turskog kluba dala je efekat, a utisak je i da se Jasikevčijus uželio posla. Barselonu je predvodio na 268 mečeva u svim takmičenjima, dobio čak 204. Igrom sudbine, u Fenerbahčeu je dobio priliku da predvodi trojicu igrača sa kojima je sarađivao i u Blaugrani. Kako Litvanac nije krio nezadovoljstvo zbog načina na koji se rastao sa Barselonom, tako svojevremeno ni Nik Kalates nije krio da mu nisu prijale određene stvari u radu sa Jasikevičijusom. Sada ponovo sarađuju ali Kalatesove zamjerke da se osjećao kao da ga neko ograničava i da mu je kod Jasikevičijusa bilo potrebno više slobode, nisu pogodile novog trenera Fenerbahčea.
Sa skorom od 10 pobjeda i 7 poraza nalaze se na 6. mjestu na tabeli, dok su u domaćem prvenstvu na drugom mjestu sa jednom pobjedom manje od vodećeg Efesa.

Crvena zvezda: Biće teško!

Došlo je vrijeme da se i na Malom Kalemegdanu arhivira 2023. godina. Dodala je Crvena zvezda u proteklih 365 dana dva trofeja u vitrine, izjednačila rekord po broju pobjeda u Evroligi, ostvarila neke trijumfe za pamćenje, ali nije uspijela da osvoji titulu u ABA ligi minulog ljeta. Zato je novu sezonu u regionalnom takmičenju otvorila odlično i prvi krug ligaškog dijela okončala usamljena na vrhu tabele sa učinkom 12-1, a u poslednjem meču 2023. su dodatno učvrsti lidersku poziciju pobjedom protiv Igokee.
Bio je to 78. meč u kalendarskoj godini, tokom koje su crveno-bijeli ubilježili 51 pobjedu, promjenili veliki broj igrača još u julu, trenera u oktobru. Nedavno je došlo do novih promjena, otišli su Ognjen Kuzmić i Šabaz Nejpir, debitovao je novajlija iz minhenskog Bajerna Fredi Gilespi, a u susretu sa Igokeom je ponovo crveno-bijeli dres obukao i Nikola Topić.
Potpuno je jasno, neće Nikola više dobijati priliku samo kako bi sakupio iskustvo, već će biti važan faktor u ekipi Janisa Sferopulosa. Rekao je grčki stručnjak da je insistirao na Topićevom povratku, što dovoljno govori o njegovim planovima za mladog plejmejkera. Vratio se da bude zamjena za igrača koji je letos projektovan u lidera Zvezde, ali je spletom raznih okolnosti totalno podbacio i onda u nesvakidašnjem razvoju događaja napustio klub, da bi se vratio u Olimpiju Milano. Ne očekuje se od 18-godišnjeg srpskog košarkaša da preuzme Nejpirovo breme, već da sa Milošem Teodosićem i Jagom dos Santosom raspodijeli teret, ali s ozbirom na sve što je dosad prikazao mogao bi da bude idealno osveženje za spoljnu liniju srpskog šampiona. U dresu Mege je pokazao da već sada može da diktira tempo i komanduje igrom jednog tima na nivou ABA lige, da ne preza od odgovornosti, ali i da ga pritisak ne dotiče. Da ima mirnu glavu, da je nevjerovatno zreo za svoje godine, ali i da ima neophodan pobjednički mentalitet za nadmetanje na najvećoj pozornici.
A koliko je Topićev povratak bio bitan navijačima, najbolje pokazuje podatak da su svaki njegov dodir sa loptom pozdravili aplauzima, nerijetko i ovacijama sa tribina dvorane Aleksandar Nikolić.
Košarkašima Crvene zvezde rutinski je pripao derbi kola i njihov poslednji meč u 2023. godini. Sa 32 razlike dobili su Igokeu i tako na najbolji mogući način podigli samopouzdanje pred večerašnje gostovanje Fenerbahčeu i zatim viječiti derbi sa Partizanom.
Trener Janis Sferopulos rekao je da je ekipa pokazala pravu reakciju posle poraza od Panatinaikosa u Atini.
Zvezda je sa skorom od 6 pobjeda i 11 poraza na 15. mjestu na tabeli, a ove sezone su samo jednom slavili na gostujućem terenu.

Naš prijedlog:

Jasno je da će Fenerbahče u ovaj meč ući kao apsolutni favorit, kvota na pobjedu domaćina je 1.30, dok je kvota na pobjedu gostiju iz Beograda 3.80 u MeridianBet kladionici.

Mišljenja smo da ćemo gledati jednu uzbudljivu i efikasnu utakmicu sa velikim brojem poena, pa vam predlažemo igru UP + (granica 161.5) po kvoti 1.80 u MeridianBet kladionici. Igra G + (granica 77.5) po kvoti 1.90 čini se veoma primamljivo, a za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP + (granica 161.5) po kvoti 2.50 u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.