Tip dana košarka: Crvena zvezda – Partizan: Večiti derbi – treći čin!

Crvena zvezda će u okviru 19. kola Evrolige dočekati najvećeg rivala – ekipu Partizana. Biće ovo treći vječiti derbi u ovoj sezoni, a u prethodna sva su slavili izabranici Željka Obradovića. Ovo će sigurno biti dodatni motiv za crveno-bijele, a pobjeda na gostovanju protiv Fenerbahčea u prethodnom kolu sigurno je ulila neophodno samopouzdanje izabranicima Janisa Sferopulosa. Utakmica je na programu od 20 časova.

Crvena zvezda: Trijumf koji bi mnogo značio!

Košarkaši Crvene zvezde su posle velike pobjede u Istanbulu protiv Fenerbahčea u prethodnom kolu, juče u ranim popodnevnim časovima stigli u Beograd i odmah istrčali na parket Štark Arene, kako bi počeli sa pripremama za predstojeći večiti derbi u 19. kolu Evrolige protiv Partizana.
Upisan je važan i veliki trijumf u Ulker Sports Areni, o kojem dovoljno govori podatak da su crveno-bijeli nanijeli prvi poraz turskom timu kod kuće ove sezone i prekinuli mu niz od sedam vezanih trijumfa u oba takmičenja. Ipak, to je sada već prošlost, jer je pred ekipom Janisa Sferopulosa možda i najvažniji meč u dosadašnjem toku sezone – večiti derbi sa Partizanom.
Bila je to partija Sferopulosove Zvezde. Odigrala je onako kako ju je on zamislio kada je dolazio na klupu i uhvatio se vrućeg krompira pred dva vezana derbija, prije svega u odbrani – borbeno i čvrsto. Bilo je oscilacija, uspona i padova, ali crveno-bijeli su bili najbolji kada je bilo najteže i ubilježili najveću pobjedu u dosadašnjem toku sezone. Upisali su i prvi trijumf van granica Srbije u Evroligi ove sezone, i to u dvorani koja je bila neosvojiva za prethodnih sedam protivnika. Fenerbahče je čak i Realu uspio da nanese jedini ovosezonski poraz pred svojim navijačima, a na sve to – vezao je sedam pobjeda pod vođstvom novog trenera Šarunasa Jasikevičijusa. Dijeluje da stvari dolaze na svoje, a srpski šampion je popravio bilans na 7-11 i upisao veliku pobjedu pred drugi derbi protiv Partizana na evro-sceni ove takmičarske godine i odjednom značajno uvećao šanse da se dokopa jedne od prvih 10 pozicija, jer je slavio na jednom od najtežih gostovanja u Evropi.
Jasno je koliko bi dobar rezultat u susretu sa gradskim rivalom bio značajan i za stanje na tabeli elitnog takmičenja i hvatanje priključka u borbi za plej-of.
Zvezda je u Istanbulu uspijela da slavi i bez jednog od najboljih igrača ove sezone, Luke Mitrovića. Povrijedio se u susretu sa Panatinaikosom, počeo je da radi, ali je njegov nastup u derbiju još pod znakom pitanja.
Odbrana je bila ključ u sudaru sa ekipom Šarunasa Jasikevičijusa, a jasno je da sada to treba ponoviti i u susretu sa Partizanom. Otvorila je Crvena zvezda 2024. na idealan način, ali sada je čeka paklen raspored do kraja mjeseca i ne može previše da gleda unaprijed. Tako će i eventualna pojačanja morati da sačekaju, iako je klub pred prvi meč u kalendarskoj godini odlučio da pošalje Marka Simonovića na pozajmicu u Bešiktaš.
U Turskoj je prvi evroligaški nastup po povratku na Mali Kalemegdan ubilježio i Nikola Topić, pa je tako došao i do prvih poena na evro-sceni, a susret je okončao sa po četiri poena i asistencije, ostavio sasvim dobar utisak.

Partizan: Bitna utakmica za nastavak sezone!

Ušao je Partizan veoma ambiciozno u novu sezonu i za sada im dobro ide u Evroligi, dok u ABA ligi imaju dosta neočekivanih poraza. Međutim, kada je na redu derbi onda se sve zaboravlja.
U prethodnom kolu prije dva dana, igrači Željka Obradovića deklasirali su Asvel i pokazali da su spremni da dođu i do treće pobjede protiv ljutog rivala sa Malog Kalemegdana. Glavno oružje kluba iz Humske biće šut za dva poena koji je na istorijskom nivou.
Naime, posle trijumfa nad predstavnikom Francuske, osvanula je informacija da Partizan ove sezone za dva poena šutira izvanrednih 60,6% posle 18 odigranih mečeva. Da se u ovom treutku završi sezona to bi bio najbolji procenat u istoriji Evrolige čime bi bio srušen rekord Olimpijakosa od prošle sezone.
Pomenuta brojka je čak pala posle Asvela s obzirom da su igrači Partizana protiv poslednjeplasirane ekipe Evrolige šutirali 57% za dva poena.
Crno-bijeli generalno važe za jednu od najboljih ofanzivnih ekipa u čitavom elitnom takmičenju, a sve zbog izuzetno preciznog šuta za dva poena gdje se brojni igrači ističu velikom preciznošću.
Zvuči nevjerovatno, ali Partizan ima čak desetoricu igrača sa procentom preko 60% kada su u pitanju šutevi unutar linije 6,75. Prednjači Balša Koprivica sa pomalo nestvarnih 82,4%. Naravno, mladi Balša nema veliku minutažu u elitnom takmičenju, ali zato Bruno Kaboklo igra u prosijeku 20 minuta i trenutno pogađa 75,6 odsto šuteva za dva, a da stvar bude još luđa… Za tri gađa 56,5.
Pored dva pomenuta člana crno-bijelog tima, tu su još Mateuš Ponitka (70,6%), Alen Smailagić (69%), Džejlin Smit (66,7%), doduše sa samo jednom utakmicom, potom slijedi Aleksa Avramović (63,8%), Frenk Kaminski (62,7%), Uroš Trifunović (62,5%), Pi Džej Doužer (61,8%) i za kraj tu je Džejms Naneli (60,7%).
Dan pred vječiti derbi, ekipa Partizana je u večernjim časovima spremala poslednji plan za meč protiv Crvene zvezde u okviru 19. kola Evrolige bez vrlo bitnog igrača. Zek Ledej je u “civilu” sa strane pratio kako njegovi saigrači treniraju.
Ostaje da se vidi kako će crno-bijeli nadomjestiti igrača koji je prethodnih godina dominirao protiv vječitog rivala, vjerovatno će pojačanu minutažu imati Alen Smailagić. Ove sezone Ledej u Evroligi na 17 utakmica prosječno je bilježio 10.7 poena, 4.2 skoka, 1.8 asistencija i 0.6 ukradenih lopti.
Kada se sve uzme u obzir jasno je da nas čeka još jedan košarkaški spektakl. U četvrtak pred navijačima Crvene zvezde odigraće se možda i najbitniji derbi u dosadašnjem dijelu košarkaške sezone. Partizan je na prethodna dva slavio zahvaljujući minijaturama Alekse Avramovića, a sa trećim trijumfom bi se ponovo lansirao u gornji dom tabele.

Naš prijedlog:

Crvena zvezda kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, kvota na pobjedu domaćina je 1.80 u MeridianBet kladionici, dok je kvota na pobjedu nominalnih gostiju 2.05.

Mišljenja smo da ovde nećemo gledati pretjerano efikasan meč, pa vam predlažemo igru UP – (granica 166.5) po kvoti 1.75 u MeridianBet kladionici. Takođe primamljivo izgleda igra da u prvom poluvremenu neće pasti preko 84 poena, pa vam predlažemo igru 1PUP – (granica 84.5) po kvoti 1.80. Za vas koji jurite nešto veće kvote, standardno predlažemo kombinaciju broja ukupnih poena (ovog puta manje) i konačnog pobjednika, kvote se kreću od 3.30 do 3.65 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.