Tip dana košarka: Crvena zvezda – Baskonija: Biti ili ne biti za crveno-bele u Beogradu! Duško Ivanović došao po osvetu!

Crvena zvezda će u okviru 22. kola Evrolige dočekati Baskoniju, koju sa klupe predvodi bivši trener Zvezde Duško Ivanović. Crveno-bijeli su jednostavno pod imperativom pobjede i sigurno je da im neće biti nimalo lako. Meč je na programu od 19 časova.

Crvena zvezda: Navijači vjetar u leđa!

Kalendar za timove koji igraju Evroligu je odavno naporan, ali početkom 2024. je dosegao nove granice. Prvi put su vezana dva dupla kola, četiri utakmice u dvije sedmice. Košarkaši Crvene zvezde su pritom samo jednu odigrali kod kuće, pa zato kada se sve uzme u obzir učinkom od tri pobjede mogu da budu zadovoljni. Samo je Barselona bila uspiješnija i vezala četiri trijumfa, dok su po tri upisali još madridski Real, Panatinaikos i Fenerbahče.
Dakle, gotovo pa idealan način da se započne nova godina i drugi dio sezone, posle turbulentnog prvog. Sa samo šest pobjeda posle prvog dijela, bilo je jasno da će izabranici Janisa Sferopulosa morati da pobjeđuju u serijama ako žele da se uključe u trku za plej-of i slobodno se može reći da su na pravom putu. Ipak, minule dvije sedmice nisu bile savršene zbog dva iznenadna poraza. Prvo je Cedevita Olimpija prekinula trijumfalni niz crveno-bijelih u regionalnom takmičenju, a onda su primili stotku od Asvela u Vilerbanu na evro-sceni. Uslijedila je fantastična reakcija, crveno-bijeli su ostavili Olimpiju Milano na 62 kod kuće i pokazali da su u Francuskoj jednostavno imali loš dan, dok je neuspijeh u Ljubljani bio direktna posljedica velike potrošnje i kadrovskih problema.
Stanje na tabeli Evrolige je takvo da su crveno-bijeli i dalje dvije pobjede ispod 10. mjesta. To je pokazatelj težine zadatka sa kojim su se susreli zbog razočaravajućih rezultata u uvodnih 17 rundi, kao i da je Evroliga zaista izjednačenija nego ikada. Ipak, tri pobjede u četiri utakmice odigrane od 2. do 11. januara i način na koji su izvojevane ulivaju optimizam navijačima, pa i ne čudi da je veliko interesovanje za predstojeći meč protiv Baskonije u Štark Areni.
Dobri rezultati posebno dobijaju na značaju kada se u ozbir uzme i kadrovska situacija na Malom Kalemegdanu. Od početka sezone kuburi Zvezda sa povredama, ali su se problemi intezivirali u poslednje vrijeme. Luka Mitrović se povrijedio još krajem prošle godine na gostovanju u Atini, pa je onda iz stroja na mjesec dana ispao Nikola Topić zbog povrede u viječitom derbiju. Nije bez posljedica duel sa Partizanom završio ni Džoel Bolomboj, imao je sreće da ne doživi ozbiljniju povredu prsta, mada je jasno da ga je i dislokacija omela. Teodosića je mučio skočno zglob posle gostovanja u Ljubljani.
Zvezda je nažalost skupo platila velike pobjede, jer je izvjesno da do februara trener Sferopulos neće na raspolaganju imati dvojicu bekova, Topića i Nedovića.

Baskonija: Stari znalci na starom mjestu!

Košarkaši Baskonije su posle dva vezana poraza od Barselone i Monaka slavili u 21. kolu Evrolige protiv Olimpijakosa – i to prilično ubjedljivo. Predvođeni Markusom Hauardom i Čimom Monekeom, izabranici Duška Ivanovića su vodili tokom većeg dijela susreta i na kraju zasluženo slavili rezultatom 80:69.
Tako je sastav iz Vitorije popravio bilans na 11-10 i izjednačio se sa Olimpijakosom i Monakom.
Hauard je radio ono što najbolje umije, zatrpavao koš rivala i susret okončao sa 21 poenom (5/9 za tri). Moneke je upalio motore u drugom poluvremenu, pa je susret okončao sa 13 poena i sedam skokova, a ispratili su ih Dani Dijez sa 11 i Tadas Sedekerskis sa 10 poena. Blizu dabl-dabla bio je i Majk Kocar koji je pored osam poena uhvatio i devet lopti pod obručima. Vredi istaći i da je Kodi Miler Mekintajer još jednom odigrao za tim i susret okončao sa po dva poena i dva skoka, ali i osam asistencija.
Baskonija je zabilježila važan trijumf za vikend i to na gostovanju Manresi koje je bilo sve, samo ne lagano. Na kraju je bilo 90:82, a sve se okrenulo praktično u završnih nekoliko minuta i to pošto je Manresa najveći dio meča vodila.
Hauard je bio heroj preokreta. Ubacio je osam od svojih 20 poena (4/12 za tri) baš u završnih deset minuta, a velike uloge imali su Sedekerskis i Kostelo poenima, odnosno Moneke skokovima. Centar Baskonije vratio se u svoju Manresu i dočekan je stojećim ovacijama kompletne dvorane, što ga je dovelo do suza. Kostelo je poput Hauarda imao 20 poena uz šest skokova i tri asistencije, a odličnu rolu zabilježio je i Vanja Marinković. Srpski reprezentativac je za 27 i po minuta imao 12 poena (5/10 iz igre, 2/6 za tri), uz tri skoka.
Predstojeći susret u Beogradskoj areni mogao bi da bude prekretnica sezone za Crvenu zvezdu i Baskoniju u daljim naporima da se obezbjedi mjesto u četvrtfinalu Evrolige, a gosti će u Srbiju doći oslabljeni neigranjem Krisa Čioze.
Kako je klub saopštio, povreda se dogodila tokom gostovanja Manresi koje je Baskonija dobila u samom finišu nakon preokreta. Čioza je u jednom momentu “cimnuo” desno koljeno u stranu, tako da mu je stradao lateralni ligament.

Naš prijedlog:

Zvezda u ovaj meč ulazi kao favorit sa kvotom 1.60 na njihovu pobjedu. Trijumf gostiju iz Španije se plaća kvotom 2.75 u SuperBet kladionici.

Mišljenja smo da ćemo gledati jedan efikasan meč, pa vam prije svega predlažemo igru UP+ (granica 161.5) po kvoti 1.70. Takođe mislimo da će gosti iz Španije postići makar 80 poena na meču, pa vam predlažemo igru G+ (granica 79.5) po kvoti 1.80. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo vam igru 1&UP+ (granica 161.5) po kvoti 2.85 takođe u SuperBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.