Meč dana tenis: Aleksandar Zverev – Karlos Alkaras: Maratonac Zverev na Karlitosovoj meti

Aleksandar Zverev i Karlosa Alkaras se sastaju u četvrtfinalu Australijan Opena, a biće zanimljivo vidjeti da li je Zverev taj koji će stati na put nezaustavljivom Alkarasu koji se opasno nameračio na trofej u Australiji. Meč bi okvirno trebao da počne oko podneva.

Karlos Alkaras: Moje ime je čudo!

Neće Srbija prvi put od 2012. godine imati dva tenisera u četvrtfinalu jednog grend slem turnira. Neće, jer Miomir Kecmanović nije mogao protiv Karlosa Alkarasa u osmini finala. Zapravo, mogao je da mu parira samo u drugom setu, ali je to bilo premalo za najveći lični domet u Melburnu, odnosno generalno na grend slemovima. Srpski teniser jeste povremeno umio da namuči rivala, da dobije koju dugu razmjenu, da probije Španca na mreži. Međutim takvo lice krasilo ga je samo u drugom setu, tako da je Karlitos četvrtfinale sa Aleksanderom Zverevim zakazao za manje od dva sata borbe, preciznije, za 110 minuta – 0:3 (4:6, 4:6, 0:6).
Miomir je sa dozom grča ušao u meč i rano dozvolio brejk rivalu koji do kraja prvog perioda igre, dugog 39 minuta, nije uspio da nadoknadi. U narednom koji je trajao 43, uslijedilo je buđenje, bio je Beograđanin bar-a-bar sa Alkarasom koji je pogađao ogroman broj vinera, ali nerijetko i griješio. Nekoliko puta je Kecmanović bio na poen do brejk lopte, ali je mladi lav iz Mursije pronalazio ili neodbranjive servise, ili neuhvatljive udarce kada bi osjetio da ga rival gura u ćošak. U dužim razmjenama osjetna je bila razlika i u kretnji, utisak je da je Alkaras gotovo tokom svakog poena koji je diktirao forsirao Miomira do krajnjih granica. Kasnije je drugi reket svijeta to potvrdio i izjavnom nakon meča.
Osamnaest vinera Španca iz prvog seta pokazali su koliko je našpanovan ušao u četvrti meč u Melburnu i kada god bi Kecmanović imao drugi servis, Španac je agresivno ulazio u teren i trudio se da stekne prednost u poenu već nakon riterna. A kada preuzme inicijativu u poenu, uglavnom su postojale samo dvije solucije – ili bi neodbranjivo slao lopticu u Miomirovo polje, ali bi završavao poen greškama kojih je, na nesreću Srbina bilo daleko manje. Na ukupnih 43 vinera, pogriješio je samo 18 puta.
Alkaras se kao 20-godišnjak domogao sedmog grend slem četvrtfinala. Posle dva takva dometa na Rolan Garosu, jednog na Vimbldonu i tri na US Openu, uskoro će probiti četvrtfinalni led na Petom kontinentu. I još nešto – sa 20 godina i 263 dana Alkaras je postao četvrti najmlađi teniser koji je objedinio četvrtfinala svih grend slemova. Mlađi od njega, taj podvig su napravili Boris Beker, Rafael Nadal i Novak Đoković.
Prethodno je na putu do četvrtfinala savladao Gaskea, Sonega (jedini koji mu je uzeo set na turniru) i Šanga.

Aleksandar Zverev: 3-1 je njegov skor na betonu protiv Karlitosa!

Na ličnom planu problemi, a na profesionalnom uspijesi. Iako je van terena zakazano saslušanje povodom indicija da je pretukao bivšu djevojku, to se u rezultatima Aleksandra Zvereva ne primjećuje. Kalendarsku godinu otvorio je slavljem na Junajted kupu sa selekcijom Njemačke, a onda u obračunu sa zemljakom pohod ka završnici Auastralijan opena.
Jeste ga namučio Dominik Kepfer, ali je šesti teniser svijeta opravdao očekivanja i osmi put uzastopno savladao početnu prepreku na prvom grend slemu sezone. Doduše, na terenu se zadržao duže nego što je planirao, međutim, posle tri sata i 15 minuta je podigao ruke u znak slavlja.
Neočekivanih četiri sata i 30 minuta na terenu u sudaru sa kvalifikantom Lukasom Klajnom u drugom kolu Australijan Opena, a zatim nova muka za Aleksandra Zvereva i u osmini finala. Najbolji britanski teniser Kamerun Nori propisno je preznojio Njemca, ali ipak nije mogao da spriječi njegov put do osam najboljih u Melburnu.
Posle još jednog maratonskog meča i četiri sata i pet minuta gladijatorske borbe – pobjeda Zvereva od 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (10:3).
Noriju svaka čast za upornost, ali ovo mu je bio peti sudar sa Zverevim i svih pet je izgubio. A kad se baš približio pobjedi, potpuno je pretrnuo i u taj-brejku poslednjeg seta osvojio samo tri poena.
Zverev je tako stigao do trećeg četvrtfinala na Australijan Openu, prvog još od 2021. godine. Godinu ranije je dobacio i do polufinala u kome ga je zaustavio Dominik Tim, te 2021. je stao na put Novaku Đokoviću, a ni sada ga ne čeka lak posao, jer će u četvrtfinalu na Karlosa Alkarasa.
Za Sašu Zvereva to sad nije ni tema, prvo mora da odmori. Pošteno se namučio ne bi li došao do svog 11. grend slem četvrtfinala kojim je preskočio i Mihaela Štiha (10), pa je sada od Njemaca samo Boris Beker (23) uspiješniji. No i Beker i Štih su i osvajali najveće titule, Zverev još nije, a ako se ovako mučio sa Klajnom i sada Norijem kako će sa Alkarasom ili kasnije Novakom Đokovićem?

Naš prijedlog:

Apsolutni favorit u ovom meču je Alkaras, na čiju pobjedu se plaća kvotom 1.22 u MozzartBet kladionici. Kvota na pobjedu Zvereva je 5.03.

Zverev je igrač koji neće dopustiti protivniku da se prošeta po terenu i prođe tek tako u polufinale, pogotov ne na ovakvom turniru, tako da vjerujemo da može makar do jednog seta po kvoti 1.55 u MozzartBet kladionici. Ubjeđeni smo da je pred nama velika borba, te da Alkarasu neće biti toliko lako u ovom meču kao što to predviđaju bukmejkeri, prema tome predlažemo igru UG+ (36.5) po kvoti 1.80. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru UG1s 10-12 (ukupno gemova prvi set) po 2.60 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.