Tip dana košarka: Crvena zvezda – Partizan: Večiti derbi kao konačna borba za prvo mesto na Jadranu!

Crvena zvezda će u okviru 18. kola ABA lige dočekati vječitog rivala Partizan. Zvezda je sa skorom 15-2 na prvo mjestu na tabeli, dok su crno-bijeli sa skorom 13-4 na drugom mjestu, te će ovaj meč predstavljati poslednju šansu za priključak. Meč je na programu 19 časova.

Crvena zvezda: Kako se oporaviti od šoka u Berlinu?

Veoma turbulentna sezona za Crvenu zvezdu dobila je svoj novi epilog poslednjim porazom u Evroligi i gašenjem snova o ulasku u doigravanje. Taman kada se učinilo da su crveno-bijeli uhvatili željenu formu i da će se do poslednjeg kola boriti za što bolji plasman na tabeli Evrolige, došle su povrede ključnih igrača i sve je kulminiralo porazom u Berlinu.
Partijom koju je pružio protiv Makabija, neposredno nakon odlaska Šabaza Nejpira, Miloš Teodosić je svima stavio do znanja da je Crvena zvezda njegov tim. Da se on pita na Malom Kalemegdanu ove sezone. S ozbirom da je svima pokazao da je jedan od najboljih organizatora igre u Evropi i u 37. godini, kao i da su crveno-bijeli sjajno počeli 2024. godinu i drugi krug borbe u Evroligi, rodio se optimizam na Malom Kalemegdanu da bi posle turbulentna tri mjeseca sve moglo da se okrene. Konačno je uhvaćen pravi kurs sa Teom za kormilom, ali kada su povrede počele da more valjevskog maestra, crveno-bijela lađa je krenula u pogrešnom smjeru.
Povredio se u susretu sa Cedevitom Olimpijom, koji je ekipa Janisa Sferopulosa izgubila velikim dijelom zbog evidentnog zamora materijala. Bio je to četvrti meč u nedelju dana, izvojevane su dvije velike pobjede protiv Fenerbahčea i Partizana i uz Teodosićev peh, izostanke Nikole Topića i Luke Mitrovića, Zvezda je pala u Ljubljani. Nije to bio ni približno bolan poraz kao onaj koji je uslijedio. A ponovo nije bilo Teodosića da vadi kestenje iz vatre. Očigledno rovit, nije mogao da utiče na razvoj situacije na terenu protiv Asvela, odbrana je podbacila i vice-šampion ABA lige je doživio bolno prizemljenje posle euforičnog starta nove kalendarske godine.
Uz spoljnu liniju, koja okrnjena i bez lidera nije uspijela da odradi dobar posao u prethodnoj utakmici, podbacili su i visoki igrači. Izuzev Džoela Bolomboja (devet poena i 11 skokova), Sferopulos protiv Albe kao da nije imao drugu peticu. Luka Mitrović, Majk Tobi i Fredi Gilespi su zajedno doprinijeli sa pet poena, a gotovo je nevjerovatan podatak da nisu uhvatili nijedan skok. I upravo je taj segment igre bitno uticao na ishod dvije poslednje utakmice crveno-bijelih. Baskoniji su dozvolili 15, Albi 14 ofanzivnih skokova, uhvatili na oba meča po 21 loptu pod svojim obručem.
Posle dva vezana poraza u Evroligi, šanse crveno-bijelih za plasman u plej-in su drastično opale. Nije sve izgubljeno, ali sada je najbitniji predstojeći meč u ABA ligi, koji bi mogao da odluči borbu za prvo mjesto pred plej-of. Zvezda će ponovo ugostiti večitog rivala u Štark Areni, ekipa mora da pokaže reakciju, a dobar rezultat u derbiju bi značajno pomogao da se zaliječe rane posle bolnog poraza u Njemačkoj. Posle susreta sa Partizanom, ekipa sa Malog Kalemegdana će u novom duplom kolu elitnog takmičenja ugostiti Valensiju i Barselonu, što bi mogla da bude i poslednja prilika da se uhvati još jedan zalet u trci za doigravanje.

Partizan: Poslednji voz u borbi za prvo mjesto!

Kada pričamo o Partizanu i njegovim kvalitetima, odmah svi prvo pomisle na izvnredan napad. Sjajne individualce koji utakmice pobjeđuju tako što zatrpaju koš protivnika, a da je odbrana uglavnom od sekundarnog značaja. Međutim sada, kada je to bilo možda i najbitnije, crno-bijeli tim je pokazao kakvu odbranu može da zaigra kada je gusto i kada se meč lomi. Na svojoj koži je to osjetio Žalgiris u poslednjem meču Evrolige prije par dana, koji je u potpunosti ostao ugušen u prepunoj Areni na samo 72 poena.
Pobjeda bi bila još ubjedljivija da je Partizan od samog starta igrao čvrsto kao što je to uradio u drugom poluvremenu. Gost iz Kaunasa je imao dvocifrenu prednost u prvoj dionici, ali je u nastavku osjetio šta znači kada Partizan zategne svoje redove i pobjedi zahvaljujući fizičkoj snazi i čvrstini u odbrani. To je ono što će Partizanu biti itekako neophodno u derbiju ukoliko želi da mu se ne ponovi poraz od prije 20 dana kada su poraženi u derbiju sa 88:72.
Ništa novo za Partizan, pobjede posle preokreta u Evroligi. Postalo je već standardno da crno-bijeli loše startuju utakmice, a posle toga pronađu način da dođu do velikih trijumfa. Poslednji primjer toga bio je i meč protiv Žalgirisa koji je spektakularno otvorio meč protiv crno-bijelih, ali posle toga nije bio u mogućnosti da zaustavi talas Partizana na čelu sa Pi Džej Doužerom. Šampion ABA lige je pobjedio tako što je nadoknadio 11 poena razlike i zabilježio već šestu pobjedu posle preokreta ove sezone u elitnom takmičenju, a ukupno 12. ove sezone.
Kao što smo istakli, preokret ove sezone nije ništa novo za Partizan. Pobjede protiv Panatinaikosa, Crvene zvezde, Fenerbahčea, Olimpije Milano i Makabija su sve stizale posle velikih preokreta.
Protiv Zvezde se pamti eksplozija Alekse Avramovića u poslednjoj dionici kada je Partizan bio u minusu 11 poena. Slično je bilo i protiv Panatikosa, samo je tada kreotor preorketa bio kapiten Kevin Panter. Protiv Fenerbahčea i Olimpije MIlano se cio tim probudio na vrijeme da preokrene 14, odnosno 15 poena zaostatka, ali ništa ne može da se poredi sa preokretom protiv Makabija.
Ponos Izraela je u prepunoj Štark Areni imao 24 poena prednosti. Sve je izgledalo da će Partizan izgubiti katastrofalno, ali umjesto toga dogodio se istorijski preokret na krilima Džejmsa Nanelija i već pomenutog Doužera, najveći u klupskoj istoriji aktuelnog šampion ABA lige. Međutim večeras će crno-bijeli biti lišeni podrške svojih navijača i moraće da budu “mangupi u tuđem dvorištu” kako bi izvojevali možda i najbitniju pobjedu u ovoj sezoni.
Nakon derbija Partizan se seli u Monako i Bolonju gdje igra dupli program Evrolige. Pozitivna je stvar što je tim Željka Obradovića pokazao da se nikada ne predaje i da svaku razliku može da preokrene, ali isto tako nije realno očekivati da se svaka utakmica pobjedi ako se dozvoli protivniku da pobjegne već na samom startu.
Vjerovatno je to bila jedna od tema sastanaka Obradovića sa igračima pred večerašnji okršaj sa crveno-bijelima.

Naš prijedlog:

Crvena zvezda u ovaj meč ulazi kao favorit, a kvota na njihovu pobjedu je 1.62 u MozzartBet kladionici. Kvota na pobjedu Partizana je 2.18.

Na poslednjih 5 vječitih derbija pretežno smo gledali veoma efikasne utakmice i samo jednom je viđen meč na kom je postignuto ispod 160 poena. Mišljenja smo da će obje ekipe večeras dosta pažne posvetiti na odbranu, shodno važnosti ovog meča. Prema tome predlažemo vam igru UP- (granica 165.5) po kvoti 1.70 u MozzartBet kladionici. Takođe mišljenja smo da u prvom poluvremenu nećemo vidjeti veliki broj poena, te je naš prijedlog 1P-M (granica 84.5) po kvoti 1.60.

Što se tiče poena igrača, predlažemo igru poeni (+) za Pi-Džej Doužera (Partizan) i Rokasa Geidrajtisa (Crvena zvezda), takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.