Tip dana košarka: Crvena zvezda – Valensija: Osokoljeni pobedom u derbiju, crveno-beli u nemogućoj misiji jure plej-in Evrolige!

Crvena zvezda će u okviru 24. kola Evrolige dočekati Valensiju. Zvezda je prije 2 dana trijumfovala protiv Partizana i sada će sa dosta samopouzdanja ući u ovaj meč, samo što je sada možda već kasno za plej-in. Meč je na programu od 20 časova.

Crvena zvezda: Sve ili ništa!

Bliži se kraj januara, četvrtog mjeseca od početka košarkaške sezone 2023/24. Bilo je raznih turbulencija na Malom Kalemegdanu, ali i blistavih momenata, velikih pobjeda. Jedno je sigurno, naporan period je iza košarkaša Crvene zvezde, ali kada se sve sabere i oduzme, narednih sedam dana bi mogli da odrede mnogo toga za nastavak takmičarske godine crveno-bijelih. Odigraće izabranici Janisa Sferopulosa četiri ključne utakmice kada je u pitanju borba na dva glavna fronta, a prvi okršaj su uspiješno riješili i to u utakmici sa vječitim rivalom.
Poigrala se Crvena zvezda ozbiljno sa živcima svojih navijača, ali je dobila na kraju vječiti derbi (88:86) i praktično ovjerila prvo mjesto u Jadranskoj ligi pred doigravanje, što znači da će imati prednost domaćeg terena do kraja takmičenja.
Pred sedmicu koja bi prema mnogo čemu mogla da bude sudbonosna, Crvena zvezda je dobila ohrabrujuće vijesti. U najavi novog okršaja sa Partizanom, trener Sferopulos je istakao da će Miloš Teodosić biti spreman da pomogne ekipi i to je i učinio, u mnogome je pomogao svojim igračima. Vidjelo se i protiv Albe da su crveno-bijeli drugi tim bez iskusnog plejmejkera, a to jasno potvrđuje i januarski bilans ekipe sa Malog Kalemegdana. Kada je Miloš bio u stanju da pomogne, upisane su pobjede protiv Fenerbahčea, Partizana i Olimpije Milano.
Dakle, jasno je koliko je Teodosić važan za crveno-bijele, pa makar i u kratkim intervalima. Za njegov blistavi um ni posle 20 godina profesionalne karijere niko nema rešenja, međutim odmah nakon derbija je izašla informacija da je ponovo obnovio povredu, te da u ponedeljak veče nije obavio trening sa saigračima, pa je njegov nastup neizvjestan.
Sferopulosovi izabranici će morati da posvete posebnu pažnju i defanivnim skokovima. Dozvoljavali su protivnicma previše ofanzivnih u prethodna tri poraza na evro-sceni (14 Asvelu, 15 Baskoniji, 14 Albi) i to je pored određenih napadačkih problema bio glavni uzrok loših rezultata. Džoel Bolomboj je u Berlinu potvrdio da trener na njega može da se osloni (devet poena i 11 skokova), ali je jasno da mu je potrebna pomoć. Jasno je koliko će kontrola skoka biti bitan faktor u predstojećoj utakmici.
Osokoljeni pobjedom u večitom derbiju u okviru ABA lige košarkaši Crvene zvezde će dočekati duplo evroligaško kolo u kojem će odmjeriti snage sa Valensijom i Barselonom. Susret sa prvim španskim predstavnikom zakazan je za večeras od 20 časova u Areni.
Crveno-bijeli će prvi put ove sezone u duplom kolu biti domaćini na oba susreta, a trener Zvezde ne poriče da će prednost biti to što između dvije utakmice u tri dana neće imati putovanje.

Valensija: Bez trijumfa u Beogradu punih 5 godina!

Da li je uvođenje plej-ina pun pogodak – ostaje da se vidi. Ali, da će se do poslednjeg kola voditi luda borba za ulazak u isti, pa čak i mjesta u plej-ofu – definitivno hoće. Jedna pobjeda razdvaja šestoplasirani Monako i Baskoniju, koja je prva ispod crte, a tamo je završila jer je poklekla u Vitoriji. Propustila je priliku da se skroz vrati iz debelog minusa, okrene Valensiju i bude korak ispred direktnih konkurenata – na kraju je Valensija slavila ubjedljivo rezultatom 62:77.
Prišla je na posjed zaostatka Baskonija početkom poslednje dionice, da bi Džastin Anderson i Kris Džons trojkama raspršili snove timu Duška Ivanovića. Ohladili su domaćina, u potpunosti ga razoružali. Kombinovano su ubacili 20 poena, jedan više od prvog strelca Brendona Dejvisa.
Srpski plejmejker Stefan Jović se u pobjedu ugradio sa pet poena i po dva skoka i asistencije.
Biće ludo do samoga kraja u osnovnom dijelu Evrolige, jer čak četiri tima ima učinak od 12 pobjeda i 11 poraza. Valensija je ispratila Partizan, nije posustala, nije izgubila korak. Povukla je unazad ekipu Duška Ivanovića i sada njoj, crno-bijelima, kao i Olimpijakosom stoji rame uz rame. Zanemarljive su razlike, očas posla sve se može okrenuti.
Ekipa iz Fontete je oslabljena doputovala u Beograd. Naime, Brendon Dejvis je doživio povredu u teškom porazu od Unikahe za vikend (63:83) i čeka ga pauza od nekoliko sedmica.
Jedan od najboljih igrača ekipe Aleksa Mumbrua se povrijedio posle duela sa Avgustom Limom, tačnije, Brazilac mu je pao na nogu i došlo je do hiperekstenzije zgloba. Nije mogao da nastavi meč, postojala je bojazan da je došlo do teške povrede, ali su magnetnom rezonancom dijagnostikovane kontuzija kosti i upala, pa bivšeg košarkaša Žalgirisa, Barselone i Olimpije Milano čeka višenedeljna pauza.
Dejvis je ove sezone jedan od najboljih igrača Valensije sa prosjekom od 12,7 poena i 3,9 skokova (indeks 12,4) u Evroligi, kao i 14,3 poena i 4,9 skokova (indeks 16) po nastupu u ACB ligi. Jasno je da je njegova povreda veliki hendikep za Mumbrua, posebno jer je van stroja i Bubakar Ture. To znači da španski stručnjak neće imati klasičnu “peticu” na raspolaganju.
Posao će morati da završavaju Damjen Inglis, Nejtan Rivers i Haime Pradilja, dok će u reketu pomagati i Semi Odželeje i Džastin Anderson.

Naš prijedlog:

Zvezda u ovaj meč ulazi kao favorit, njihova pobjeda se plaća kvotom 1.42. Pobjeda gostiju iz Valensije se plaća kvotom 2.85 u PrimoBet kladionici.

Mišljenja smo da u ovom meču neće biti viđen veliki broj poena, te vam predlažemo igru UP- (granica 160.5) po kvoti 1.75 u PrimoBet kladionici. Zvezda je na domaćem terenu ove sezone sjajna i za očekivati je da ne dopuste nijednoj ekipi da se naigra u Areni. Za vas koji jurite nešto veću kvotu predlažemo igru 1&UP- (granica 160.5) po kvoti 2.60.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.