Tip dana košarka: Crvena zvezda – Barselona: Crveno-beli pod moranjem protiv Katalonaca!

Crvena zvezda će u okviru 25. kola Evrolige ugostiti ekipu Barselone. Zvezda jednostavno nema pravo na kiks ukoliko želi da ostane konkurentna u borbi za plej-in, te nas sigurno očekuje jedan krajnje uzbudljiv meč. Utakmica je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Crvena zvezda: Sve ili ništa!

Kiksnula je Crvena zvezda u Berlinu, ali neće odustati od borbe za doigravanje u Evroligi dok god šanse ima. Posle velikog trijumfa nad vječitim rivalom u ABA ligi, izabranici Janisa Sferopulosa su, predvođeni Nemanjom Nedovićem, savladali Valensiju u 24. kolu elitnog takmičenja i upisali 10. trijumf za skor od 10 pobjeda i 14 poraza. Srpski bek je odigrao partiju sezone i meč okončao sa 27 poena, a crveno-bijeli su slavili sa ubjedljivih 82:64 protiv direktnog konkurenta u borbi za plej-in i pritom stekli prednost u međusobnim susretima, pošto su u Španiji izgubili 81:85.
Nedović je meč okončao sa najboljim učinkom u tekućoj sezoni, ali i jednim od najboljih u drugom mandatu na Malom Kalemegdanu. U Evroligi kao član vicešampiona ABA lige nije postigao više od 28 poena (26 ove sezone), jedino je minule takmičarske godine bio efikasniji u ABA ligi (29 poena). Podigao se u pravi čas i sjajnom šuterskom predstavom doneo Zvezdi bitan trijumf. Šutirao je 6/7 sa distance i 5/5 sa linije penala, pa je sa indeksom 27 bio ubjedljivo najkorisnij igrač na parketu.
Osim što je predvođena Nemanjom odigrala dobro u napadu protiv druge najbolje odbrane Evrolige, Zvezda je defanzivno odradila sjajan posao, što se jasno vidi i po rezultatu. Manje poena je crveno-bijelima ove sezone na najvećoj kontinentalnoj pozornici ubacila samo Olimpija Milano (62). Borili su se lavovski Sferpulosovi puleni, iako su prije samo 48 sati od te utakmice odigrali maratonski derbi sa Partizanom (slavili posle dva i po sata).
Uz Nedovića je na kraju dvocifren bio još samo Majk Tobi. Pružio je možda i najbolju partiju u Evroligi ove sezone i meč okončao sa 11 poena, četiri skoka i tri asistencije za indeks 13. Slovenački reprezentativac je na kraju proveo skoro 23 minuta u igri, pa je i Džoel Bolomboj uspio da odmori (15 minuta). Uspio je maestralni Miloš Teodosić i njega da razigra, dao mu nekoliko injekcija samopouzdanja odličnim asistencijama, a na kraju ih je ukupno imao sedam (šest poena), pa je još jednom odradio veliki posao za crveno-bijele.
Sada slijedi jednako važan duel, ali i sa daleko ozbiljnijim protivnikom, pošto Crvena zvezda u 25. kolu Evrolige dočekuje drugoplasiranu Barselonu.

Barselona: Tradicionalno teško gostovanje!

Barselona je pala u prethodna dva kola Evrolige i to iznenada. Iako na strani igra daleko lošije ove sezone, nije se očekivalo da veže poraze od Anadolu Efesa i Olimpije Milano. Ipak, čim se vratila kući – druga priča. Pregazila je Virtus iz Bolonje, koji je posle sjajnog početka sezone krenuo stranputicom. Posle 40 minuta dominacije domaćeg tima na kraju je bilo 84:57 u Palau Blaugrani.
Katalonci su se tako izdvojili na drugom mjesto na tabeli elitnog takmičenja sa bilansom 16-8 i popravili raspoloženje pred gostovanje u Beogradu ekipi Crvene zvezde večeras. Virtus je sa druge strane pretrpio četvrti poraz na poslednjih pet utakmica, polako klizi na tabeli (trenutno peti) i doživio je jedan od najtežih poraza u sezoni pred duel sa Partizanom kod kuće.
Interesantno je da su gosti bolje otvorili meč, vodili većim dijelom uvodne dionice, ali je Barsa u finišu preokrenula i prvi odmor dočekala sa 20:17. Držali su se gosti iz Italije do poslednjih nekoliko minuta prvog poluvremena, kada su Katalonci serijom 11:2 stekli prvu ozbiljniju razliku (41:27).
U trećoj četvrtini je već bilo jasno da nema povratka za ekipu Luke Bankija i da je samo pitanje sa kojom razlikom će izgubiti. A Barselona je bila motivisana da pred svojim navijačima bude što ubjedljivija, pa nije popuštala ni na plus 20. Tako je i privela meč kraju serijom 14:2 i na najveću razliku na meču napravila na samom kraju.
Vili Ernangomez je bio najefikasniji sa 17 poena, a ispratio ga je Nikolas Laprovitola sa 16 poena. Dvocifreni su bili i Dario Brizuela i Džabari Parker sa po 11 poena, dok je ogroman doprinos sa devet poena i 13 skokova dao i Jan Veseli. Nikola Kalinić je ponovo radio mnogo dobrih stvari, pa statistika od šest poena i tri skoka ne opisuje najbolje njegovu partiju (proveo 28 minuta u igri, najviše u pobjedničkom sastavu).
Pobjedom od gotovo 30 razlike Barselona je najavila gostovanje Crvenoj zvezdi u Beogradu, a trener Rođer Grimau svjestan je da je svaki meč u Beogradskoj areni posebna opasnost za svakog protivnika.
Španski trener je istakao da je energija u Areni uvijek nešto posebno i da njegova ekipa mora da se pazi eventualnog pada koncentracije, odnosno da mora da se drži nivo svih 40 minuta.

Naš prijedlog:

Crvena zvezda nije favorit u ovom meču, te je kvota na njihovu pobjedu 2.14 u MeridianBet kladionici. Pobjeda gostiju se plaća kvotom 1.71.

Mišljenja smo da će na ovom meču biti probijena granica od 160 postignutih poena, pa vam predlažemo igru UP+ (159.5) po kvoti 1.70 u MeridianBet kladionici. Takođe mišljenja smo da će gostujuća ekipa postići preko 80 poena, pa vam predlažemo igru G+ (granica 80.5) po kvoti 1.80, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP+ (granica 159.5) po kvoti 3.70 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.