Tip dana košarka: Crvena zvezda – Žalgiris: Jedna tim će nakon ove utakmice definitivno biti eliminisan!

Crvena zvezda će u okviru 26. kola Evrolige u Štark areni dočekati Žalgiris koji sa klupe predvodi bivši trener Partizana Andrea Trinkijeri. Ova tima imaju identičan skor od 10 pobjeda i 15 poraza, te će poražena ekipa i definitivno izgubiti sve šanse da se nađe u plej-inu. Utakmica je na programu od 20 časova.

Crvena zvezda: Pobjeda imperativ!

Nije još uvijek Zvezda otpisana u bitci za plej-in, naručito nakon sinoćnih poraza Partizana i Valensije, te bi tako eventualnom pobjedom došli na samo jednu pobjedu zaostatka za vječitim rivalom i 2 pobjede od Valensije koja je u plej-inu. Međutim u poslednjem meču ABA lige u kom je Zvezda pokazala svoje slabosti, biće dobar recept za Žalgiris.
Godinama su dueli Crvene zvezde i Budućnosti odlučivali šampiona Jadranske lige, poslednjih godina se ipak slika potpuno izmjenila i beogradski velikan je počev od majstorice za titulu 2021. nanizao osam pobjeda nad jednim od najvećih rivala. Da je tradicija tu da bi se rušila pokazalo se u prethodnom derbiju kola odigranom na parketu Morače, gdje je Budućnost u igri na manje poena – mada je do kraja značajno podigla ofanzivni nivo – nadigrala Crvenu zvezdu i nanijela joj treći poraz u sezoni – 84:62.
Poraz koji ekipi Janisa Sferopulosa ne mjenja značajno stvari na tabeli, mada definitivno opominje jer je vicešampion ABA lige pao na poslednjem velikom ispitu pred plej-of. I to ozbiljno tresnuo o parket. Budućnost se pridružila Partizanu i Cedeviti Olimpiji kao timovima koji su ove sezone dobili Zvezdu, mada su crveno-bijeli u sve tri utakmice bili gosti. Što opet ne mjenja činjenicu da je Budućnost odigrala za klasu bolje i zadala Crvenoj zvezdi najteži poraz ove sezone u regionalnom takmičenju. Tačnije, izjednačen je najteži poraz iz cijele sezone, pošto je milanska Olimpija u Areni slavila sa 93:71 prije nešto više od dva mjeseca.
Ako je nešto Zvezdina konstanta tokom ovih pet mjeseci sezone, onda je to da ekipa ne umije da se snađe kada na parketu nema Miloša Teodosića ili jednostavno nije u svom raspoloženju. Prekaljeni srpski plejmejker odigrao je jednu od najslabijih utakmica i uprkos tome što je postigao osam poena (2/10 iz igre, 0/4 za tri), četiri je ubacio sa linije slobodnih bacanja.
Igrači Janisa Sferopulosa su u Podgorici djelovali ne samo nemoćno u šutu, već da je duplo kolo u Evroligi uzelo danak jer je nedostajalo energije i prije svega koncentracije. U takvim okolnostima Zvezdi je bilo jako teško da uhvati rezultatski priključak i od momenta kada je Budućnost uzela dvocifreno vođstvo prilazila je dva puta na šest poena minusa, ne bliže od toga, da bi do kraja distanca narasla i na 24 poena.
Crvenoj zvezdi je poslednjeg dana prelaznog roka u Evroligi stigla “lasta“ u liku Treja Tompkinsa. Iskusni Amerikanac prošao je ljekarske preglede i potpisao jednomjesečni ugovor sa Zvezdom, uz opciju produžetka, ali će u međuvremenu da nastavi rehabilitaciju kako bi sanirao povredu kolena.
Tompkins se iz tog razloga još neko vrijeme neće staviti na raspolaganje Janisu Sferopulosu.
Zvezda je imala čak 5 dana da se odmori pred večerašnji duel, a poraz u ovom meču bi ih definitivno eliminisao iz trke za mjesto u plej-inu.

Žalgiris: Forma obećava!

Činilo se da je porazom od Partizana ekipa Žalgirisa okončala svoju trku za mjesto u doigravanju, ali ova sezona Evrolige nas je naučila da ništa nije gotovo dok nije gotovo! Nevjerovatna pobjeda od čak 27 poena razlike protiv Efesa a potom i još jedne nevjerovatna pobjeda protiv ekipe iz gornjeg dijela tabele Panatinaikosa.
Tabela nagovještava da je riječ o velikom iznenađenju, pošto je šesnaestoplasirani Žalgiris savladao trećeplasirani Panatinaikos sa 80:68, ali imajući u vidu da su se Atamanovi izabranici dobro namučili da pobjede pred svojim navijačima u novembarskom duelu (73:71), jasno je da Atinjanima ne odgovara tim Andree Trinkijerija.
Italijan je uspio da prodrma ekipu svojim dolaskom pred kraj prošle godine, a sa ovom pobjedom sačuvana je kakva-takva šansa da se ekipa nađe u plej-ofu Evrolige.
Sjajno drugo poluvreme odigrali su domaćini i nakon rezultatske klackalice u prvom delu preuzeli komandu nad situacijom. Od povratka sa velikog odmora Žalgiris je konstantno bio u vođstvu i uspio je da bez drame privede meč kraju. Najveće zasluge za uspijeh iz prethodnog kola ima Kinan Evans koji je meč završio sa 24 poena i fantastičnim indeksom korisnosti 35! Amerikanac je ubacio četiri trojke iz pet pokušaja, imao je tri skoka, pet asistencija, kao i pet ukradenih lopti.
Na drugoj strani, efikasan je bio Kendrik Nan sa 26 poena (5/7 za tri), ali je uz četiri asistencije, tri skoka, dve ukradene imao i čak sedam izgubljenih lopti. Pratili su ga Marijus Grigonis sa 15 poena (3/4 za tri) i Matijas Lesor sa 14 poena (7sk), međutim, gosti su zbirno imali 15 izgubljenih lopti, što je bilo previše da bi se dobio ovaj meč. Poređenja radi, domaćini su bili na devet.
Žalgirisu je ovo bila druga vezana, a treća pobjeda u poslednje četiri utakmice. Ulazak litvanskog šampiona u formu ne odgovara Crvenoj zvezdi, pošto će Trinkijeri i njegovi igrači večeras gostovati u Beogradu.
I Žalgiris je dobio pojačanje pred gostovanje u Beogradu. U klub iz Kaunasa se vratio domaći košarkaš Karolis Lukošjunas.
Litvanski bek defanzivnih karakteristika ima 26 godina i sezonu je počeo u Solt Lejk Siti Starsima koji se takmiče u američkoj razvojnoj ligi. Ipak, nije mnogo igrao i od ljetos je upisao nastupe na samo pet utakmica za tim uz Jute pa je rešio da se vrati u Žalgiris. Za klub iz Kaunasa je igrao prethodne četiri sezone i u Evroligi sakupio 64 meča. Ali sa skromnim učinkom. Igrao je u prosijeku nešto više od sedam i po minuta po meču i bilježio tek 2,3 poena. Defanziva i šut za tri poena su najjače oružje povremenog litvanskog reprezentativca.
Biti ili ne biti za Trinkijerijev tim koji je u prvom dijelu sezone slavio protiv Crvene zvezde slavio rezultatom 79:74.

Naš prijedlog:

Crvena zvezda kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihovu pobjedu iznosi 1.52 u PrimoBet kladionici. Trijumf gostiju iz Kaunasa plaća se kvotom 2.50.

Jako važan meč za obje ekipe trebao bi da nam donese vrlo zanimljivu utakmicu, a mišljenja smo da na meču neće biti probijena granica od 162 poena. Prema tome predlažemo igru UP- (granica 161.5) po kvoti 1.75 u PrimoBet kladionici. Zvezda po nama svakako ima veće šanse za trijumf, pa vam predlažemo jedinicu po kvoti 1.60, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP- (granica 161.5) po kvoti 2.55 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.