MEČ DANA: Nigerija – Obala Slonovače: Krunisanje novog kralja Afrike – završni čin!

Ko će od večeras biti novi kralj Afrike i osvajač Kupa afričkih nacija? Mnogo uzbuđenja je bilo prethodnih nedelja. Nema među četiri selekcije šampiona iz 2021. godine Senegala, prvaka iz 2019. Alžira, najuspiješnije nacije na Crnom kontinentu Egipta sa sedam kruna, Kameruna sa pet, Gane sa četiri. Večeras će od 21 čas u Abidžanu na prepunom stadionu kapaciteta 60 hiljada ljudi, Nigerija i Obala Slonovače odigrati finalni meč ovog mnogo zanimljivog takmičenja, a sigurni smo da zabava i uzbuđenje ni ovog puta neće izostati.

Nigerija: Ponavlja li se 2013. godina?

Bilu je tu i sjajnih generacija, i još boljih individualaca. Ali uvijek je nešto nedostajalo Nigeriji da potvrdi tezu o dominantnoj selekciji u Africi. I u polufinalu kontinentalnog takmičenja protiv Južne Afrike, Nigerijci su plesali na ivici provalije. Niti su bili sigurni, niti dominantni, ali su preživjeli potencijalni ujed autsajdera posle 150 minuta fudbala, totalne ludnice u sudijskoj nadoknadi i penal serije. Pamtiće se da je otišla dalje bolja selekcija, ali pamtiće se na koji način se odupirala Bafana Bafana odustajući da umre. Na kraju je Nigerija slavila posle penal ruleta (4:2), dok je meč u regularnom dijelu završen bez pobjednika – 1:1.
Prvi put od 2013. godine Nigerija će juriti trofej najbolje afričke selekcije. Za selekciju nakrcanu takvim kvalitetom suviše dug period, ali će narednih dana u Lagosu biti vanredno stanje. Svi će čekati titulu i pozlat majstortva Viktora Osimena i bravuroznih odbrana čuvara mreže Nvabalija, koji je u penal seriji zaustavio udarace Mokuene i Makobe i trasirao put Nigeriji u finale. Prvi završni čin sa stranim selektorom od 2000. godine.
Sigurni smo da je u većem dijelu meča u Južnoj Africi euforija bila nalik onoj kada je Šabalala 2010. godine, na otvaranju Mundijala, pogodio mređu Meksika. Južna Afrika, ekipa skromnih kvaliteta sa samo trojicom igrača iz Evrope, izdržala je i trenutak majstorstva Viktora Osimena. Upravo je as Napolija karakterističnim driblinzima izborio jedanesterac, koji je u pogodak pretvorio Ekong (vrlo nesigurno šutirao).
Međutim, pogodak favorita nije obeshrabrio četu Huga Brosa. Nisu htijeli da ustuknu. Napadali su direktno, oslanjajući se na lopte u prostor koje je kupio golman Nigerije. A onda su u 90. minutu sačekali pomoć VAR-a. Pogodak Viktora Osimena poništen je jer je u začetku akcije Jusuf faulirao Tau. Bio je to jedanesterac koji je bio dovoljan Mokoeni da vrati meč na početak. I zakaže još 30 minuta bespoštedne borbe.
Ni u tom periodu Južna Afrika nije odustala. Igrala je kao 1996. godine kada je kao domaćin stigla do finala. Promašivali su jedni i drugi, mogao je lako Osimen da bude i tragičar…
Međutim, bilo je pošteno da se prvi finalista odluči penalima. Više iskustva i znanja imali su Nigerijci. Pogađali su Mofi, Omeruo, Ekong i Ihenačo. Promašaj Aine nije imao značaja, jer su na drugoj strani neprecizni bili Mokueana i Mokoba.
Sve neodoljivo podsjeća na 2013. godinu i titulu u Južnoj Africi, kada je Nigerija do najvažnijeg trofeja u afričkom fudbalu stigla bez poraza. Tačno 11 godina kasnije, Super orlovi djeluju spremno da se domognu svoje četvrte titule u Kupu afričkih nacija. Stigli su na korak od toga i sigurno je da će dati sve od sebe u ovom meču.

Obala Slonovače: Nestvaran put domaćina!

Kao Italija 1982. godine, ili kao Italija mnogo puta kroz istoriju fudbala. Tako je Obala Slonovače, domaćin ovogodišnjeg Kupa afričkih nacija, prošla kroz grupnu fazu, i potom se usmjerila ka tituli šampiona. Ostao je samo još jedan korak, pošto je u polufinalu volej Sebastijana Alea raspalio atmosferu u Abidžanu. Pao je vrlo nezgodni DR Kongo (1:0).
Kup afričkih nacija navikao nas je da možemo da očekujemo sve, doslovno. Jedan u moru primjera van bilo kakve logike predstavljao je otkaz koji je koji je Fudbalski savez Obale Slonovače nestrpljivo uručio selektoru Žan Luisu Gasetu prije nego što su svedeni računi grupne faze, te je domaćin kontinentalne smotre osminu finala dočekao bez selektora, odnosno sa Emersom Faeom na čelu kao prinudnim rešenjem.
Nerezonski potez, nekoliko sati prije nego što su saznali da su kao jedna od trećeplasiranih ekipa izborili mjesto među 16 najboljih, primorao je čelnike iz Obale Slonovače da na kormilo postave selektora reprezentacije do 23 godine i dosadašnjeg Gasetovog pomoćnika.
A trener skromnog iskustva premijeru na prinudnoj poziciji imao je ni manje ni više nego protiv branioca titule i nastavio seriju paranormalnih dešavanja na Crnom kontinentu eliminisavši branioca trona Senegal posle jedanaesteraca 5:4.
Nakon tog nevjerovatnog trijumfa domaćini su u četvrtfinalu ponovo odigrali meč za pamćenje, pošto su protiv Malija postigli prvo pogodak za izjednačenje u 90. minutu a potom i gol u 120+3’ za potpunu ekstazu i plasman u polufinale takmičenja, i to sve sa igračem manje!
Kada pogledamo šta se sve dešavalo u drugom polufinalu, jasno je da su Slonovi zaslužili prolaz i u finale. Imao je DR Kongo više od igre u prvih pola sata i držao za rogove favorizovanog domaćina. Ali onda su se Slonovi odvezali.
Trzaj glavom Sebastijana Alea, šut koji je otišao pored gola, bio je nagovještaj furije u igri domaćina. Spašavali su se gosti i minut kasnije, kada je fenomenalni Kesi tukao u stativu.
Mnogo razočaranja je selekcija Obale Slonovače priredila navijačima u poslednjih deset godina. Prethodni put bili su šampioni 2015. godine u Gvineji Bisao, a od tada su bili daleko od vrha.
Međutim, bila je ovo šansa koja ne smije da se propusti. Rasplet grupne faze bio je znak pored puta da bi Obala Slonovače mogla da ide do kraja. Bez obzira na ciničan i za afričke standarde previše pragmatičan fudbal. Imali su Slonovi sreće, ali imali su u prethodnom duelu Sebastijana Alea. Posle svega što mu se dešavalo prethodnih godina iskusni napadač je zaslužio da njegov, na prvi pogled, smušen pokušaj završi u mreži. Lopta se posle njegovog volej udarca odbila o zemlju i potom u visokom luku završila u golu Konga.
Biće ovo peto finale Obale Slonovače i sigurno je da im se bolja prilika od ove u skorije vrijeme neće ponoviti!

Naš prijedlog:

Nigerija kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, te se njihova pobjeda plaća kvotom 2.75 u MaxBet kladionici. Pobjeda Obale Slonovače plaća se kvotom 3.00.

Shodno važnosti ovog meča, obje ekipe bi trebalo nešto opreznije da uđu u meč i ne rizikuju previše. Igra PIK X po kvoti 1.55 nam se prema tome čini veoma realno, a i raspon golova od 1-2 po kvoti 1.70 se čini veoma primamljivo. Za vas koji jurite nešto veće kvote svakako predlažemo X kao konačan ishod, a kvota na ovu igru je 3.05 u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.