MEČ DANA: Brest – Marsej: Sudar jednog od najboljih domaćina i najgoreg gosta u ligi!

Ekipa Bresta će u okviru 22. kola Lige 1 dočekati Marsej. Biće ovo direktan okršaj dvije ekipe koje se bore za TOP 4, a sigurno je da niko nije očekivao Brest ovako visoko na tabeli u februaru mjesecu. Utakmica je na programu od 20 časova i 45 minuta.

Brest: Samo jedan poraz kod kuće!

Žan Pjer Papen bio je ubjedljivo prvi na listi strijelaca i vodio Marsej do titule, među vodećim golgeterima lige našlo se mjesta i za Klausa Alofsa i nekadašnjeg napadača splitskog Hajduka, Sutjeske iz Nikšića i Crvene zvezde Miloša Bursaća, a na klupi Bresta sjedeo je tada perspektivni stručnjak Slavolljub Muslin. Bila je 1990. godina kada su popularni Pirati sa srpskim strategom na klupi poslednji put sezonu u Ligi 1 završili u gornjoj polovini tabele i zauzeli deveto mjesto. U međuvremenu ispadao je klub iz Bretanje u treći rang takmičenja, vraćao se u prvi i lelujao između drugog i najvišeg.
Žive prethodnih mjeseci pravu bajku navijači ekipe sa stadiona Fransis Le Ble, pošto je Brest posle 21. kola Lige 1 peti na tabeli, nije poražen na 12 uzastopnih utakmica u Ligi 1 (od petog novembra), a u pretprošlom kolu je odigrao 0:0 protiv drugoplasirane Nice i tako zadržao poziciju koju vodi direktno u grupnu fazu UEFA takmičenja. Igraju gosti s Azurne obale možda i najtvrđi fudbal računajući sve klubove u ligama petice, a na gostovanju zahuktalom rivalu igrali su “na nulu” i odradili zacrtano.
Zaista je Brest nevjerovatna priča dosadašnjeg toka sezone, uzimajući u obzir da je za Erika Roja ovo tek druga trenerska sezona u karijeri. Vodio je Nicu u sezoni 2010/11, a onda se u narednim godinama posvetio funkcionerskim pozicijama. Između ostalih poslova, bio je sportski direktor Lansa i Votorda. Januara 2023. preuzeo je Brest i stvorio tim kadra da se ravnopravno bori za plasman u Ligu šampiona sa finansijski sposobnijim klubovima.
Veliko iznenađenje viđeno je u centralnoj Francuskoj, pošto je poslednjeplasirani Klermon uspeo da u poslednjem kolu ostane neporažen u okršaju sa tada trećeplasiranim Brestom – 1:1. Gosti su poveli u 50. minutu zahvaljujući sjajnom šutu Pjera Les-Meloua, ali su potom u 69. loše branili centaršut sa lijeve strane, što je iskoristio Grejon Kjei.
Brestu je ovo bio treći uzastopni remi, pa su tako izgubili tu treću poziciju, koja vodi direktno u Ligu šampiona. Teško da je iko mogao da očekuje ekipu iz Bretanje na tom mjestu uoči tekuće sezone, ali kada su već došli u situaciju da se bore za plasman među najbolje evropske klubove, sigurno je da će izabranici Erika Roja učiniti sve da to i ostvare. Iako su još od novembra prošle godine bez poraza u Ligi 1, remijima će teško stići do cilja.
Zaista bi bilo bajkovito vidjeti totalnog autsajdera kao što je Brest u elitnom evropskom takmičenju predstojeće jeseni.

Marsej: Samo jedan trijumf u gostima!

Vruć temperament je nešto što je oduvijek krasilo jug Francuske. Svjestan je toga bio i Đenaro Gatuzo prošle godine kada je prihvatio ponudu Olimpika iz Marselja, zato je želio da proba da promjeni sebe i da ne dodaje ulje na raspaljenu vatru. Međutim, posle nekoliko mjeseci i serije loših rezultata 46-godišnji Italijan je bacio jastuk za meditaciju i mirišljave svijeće kroz prozor, uzeo motku u ruke i zaprijetio ozbiljno svojim fudbalerima. „Ili ćete se truditi, ili letite iz tima“,bila poruka je Olimpikovog stratega pred susret sa Mecom u prethodnom kolu.
Uvjeravao je Gatuzo novinare da nije želio da bude previše strog u Francuskoj, da je probao da promjeni svoj pristup u odnosu na onaj koji je imao dok je bio trener Milana i Napolija. Međutim, posle pet uzastopnih utakmica u prvenstvu bez pobjede (remiji sa Monpeljeom, Strazburom i Monakom, pa poraz u derbiju od Liona i remi protiv Meca) promjeniće pristup.
Pored direktnog plasmana u Evropu kroz nacionalni šampionat, Marseju je ostalo da se nada da i kroz Ligu Evrope može do elitnog takmičenja naredne sezone.
Marsej trenutno nije baš u optimalnom raspoloženju, pošto nije pobjedio pet puta zaredom u Ligi 1, a pred ovaj okršaj je samo remizirao sa Mecom 1:1 i tako pao na osmo mjesto na tabeli sa 30 bodova. U jesenjem dijelu Marseljezi su stigli do osnovne grupe Lige Evrope i u njoj završili na drugom mjestu sa dva boda zaostatka za Brajtonom, i šest bodova ispred trećeplasiranog Ajaksa.
Poslednji put Olimpik je igrao protiv Šahtjora 2009. godine u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa UEFA i ispao je posle poraza od 0:2 i 1:2. Italijanski trener Đenaro Gatuzo ponovo se najviše oslonio na ofanzivnu veštinu iskusnog Pjera Emerika Obamejana, koji je i pored 35 godina postigao pet pogodaka u grupnoj fazi.
Naprije je Obamejang u 64. minutu doveo u prednost svoj tim, da bi samo 3 minute kasnije Marsej primi pogodak za 1:1. Pogotkom Ndijaja u 90. minuti činilo se da je sve gotovo i da će Gatuzov tim na Velodrom donijeti gol prednosti, međutim na samom kraju sudijske nadokanade primili su izjednačujući gol (2:2) i tako će svoj plasman u narednu rundu takmičenja morati da ovjeri pred svojim navijačima.
Ono što je zanimljivo pred ovaj duel je činjenica da Marsej ove sezone igrao veoma loše ove sezone i da je na pretposlednjem mjestu po učinku van svog stadiona. Jedinu pobjedu van svog stadiona Marsej je ostvario protiv Lorijena (2:4), a pored toga su još upisali 4 remija i 5 poraza.
Olimpik je u prvom dijelu sezone slavio na Velodromu protiv Bresta rezultatom 2:0, pa će biti zanimljivo vidjeti kakva je konstalacija snaga pola godine kasnije.

Naš prijedog:

Brest kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihovu pobjedu je 2.55 u PrimoBet kladionici. Trijumf gostujuće ekipe plaća se kvotom 2.90.

Jasno je da je ovo veoma značajan meč za obje ekipe, a remi ni jednoj ni drugoj ekipi ne donosi mnogo. Mišljenja smo da će obje ekipe postići makar po gol u ovom meču, pa vam predlažemo igru GG po kvoti 1.82 u PrimoBet kladionici. Takođe igra 3+ po kvoti 2.10 izgleda veoma primamljivo, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 4+ po kvoti 3.80 u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.