DERBI DANA: Napoli – Barselona: Maradona motri sa neba, okršaj Napolija i Barse pod Vezuvom!

U sredu su na programu dva poslednja meča osmine finala ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona, a derbi dana se svakako igra na stadionu “Diego Armando Maradona” gde će snage odmeriti Napoli i Barselona.
Početak duela između ove dve ekipe je zakazan za 21h.

Napoli: Na Barselonu sa novim trenerom!

Napoliju baš ne ide ove sezone, a do sada je ovaj tim promenio čak dva trenera, uz konstataciju da su Napolitanci dobili novog “šefa” samo 48 sati pre prvog meča osmine finala Lige šampiona protiv Barselone. Valtera Macarija je zamenio aktuelni selektor Slovačke, Frančesko Kalcona, koji je u dva navrata već bio u Napulju, i to kao pomoćni trener.
Pred ovim čovekom je izuzetno težak zadatak, pošto se u ovom trenutku aktuelni šampion Italije nalazi na katastrofalnom devetom mestu na tabeli uz devet bodova manjka u odnosu na četvrtoplasiranu Atalantu, a poznato je da je to četvrto mesto poslednje koje na kraju šampionata donosi plasman u Ligu šampiona, i sva je prilika da Napolitanaca tamo neće biti ove sezone.
U prošlom kolu je tim sa “Maradone” ponovo kiksnuo, ovog puta na svom terenu protiv Đenove kada je bilo 1:1, uz konstataciju da je domaćin došao do izjednačenja u 90. minutu pogotkom Ngonga.
Ni pre toga se tim pod Vezuvom nije proslavio pošto je u velikom derbiju poražen na gostovanju kod Milana kada je bilo 1:0, a bio je to između ostalog i duel između dva poslednja šampiona Italije.
Na domaćem terenu u Seriji A je do sada Napoli odigrao dvanaest mečeva i ostvario pet trijumfa, tri remija i čak četiri poraza, što je bez ikakve sumnje previše za tim koji ima velike ambicije i ove sezone.
Ruku na srce, u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona Napoli je uglavnom pružao dosta dobre partije, a na kraju je ova ekipa završila na drugom mestu na tabeli iza neprikosnovenog Real Madrida, a ispred Brage i Union Berlina, međutim žreb italijanskom predstavniku nije bio naklonjen, pošto je za protivnika dobio Barselonu. Ipak, i Barselona ima dosta problema u poslednje vreme, pa se čini da će ovo i za jednu i za drugu ekipu biti meč sezone, a veliko je pitanje ko će na kraju izaći kao pobednik.
Do sada su ova dva tima odigrala nekoliko veoma uzbudljivih mečeva, a poslednji put su se ova dva tima sastala u šesnaestini finala Liga Evrope 2022. godine, kada je španski predstavnik ukupnim rezultatom 3:5 došao do plasmana u osminu finala.
Za kraj, evidentno je da je pred novim trenerom veoma težak zadatak, ali je prevashodna namera čelnih ljudi Napolitanaca bila da njegov dolazak izazove “šok terapiju”, pošto se nešto slično desilo i po dolasku Macarija, ali je bivši trener Intera i Votforda veoma brzo završio svoju misiju na stadionu koji nosi ime po jednom od najboljih igrača svih vremena.

Barselona: Katalonci sve karte bacaju na Ligu šampiona!

Barselona je prošle sezone posle čak četiri godine stigla do naslova prvaka Španije, čime je naravno i ispunjen primarni cilj Katalonaca. Nažalost, drugu godinu zaredom Barsa nije uspela da stigne do plasmana u nokaut fazu Lige šampiona, a nakon toga se španski predstavnik nije proslavio ni u Ligi Evrope, gde je odmah eliminisan na prvoj prepreci.
Zbog svega toga je primarni cilj Barse kada je ova sezona u pitanju bio pre svega plasman u osminu finala najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja, a uz dosta muke je ovaj tim i stigao do tog svog cilja.
U grupi je tim sa Nou Kampa bio sa Portom, Šahtjorom i Antverpenom, a na kraju su Ćavijevi puleni došli do prvog mesta u grupi uz isti broj bodova kao i drugoplasirani Porto, ali i tri boda viška od trećeplasiranog Šahtjora. Pored četiri trijumfa Barsa je doživela i dva neplanirana poraza, i to mimo svih očekivanja na gostovanjima kod Šahtjora i posebno Antverpena, kome su to bili i jedini bodovi u grupi.
Bilo kako bilo, zacrtani cilj je ispunjen, pa se u nekom trenutku Barselona mogla u potpunosti fokusirati na nacionalni šampionat, a deluje da je sve krenulo nizbrdo nakon poraza na Monžuiku od Real Madrida, koji je nakon preokreta slavio sa 1:2.
Trenutno se još uvek aktuelni šampion Španije nalazi na trećem mestu na tabeli uz čak osam bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Real Madrid, pa je sva prilika da je šampionska trka u Španiji gotova, jer se retko kada dešava da lider na tabeli ispusti ovako uverljivu prednost.
Do sada su Ćavijevi puleni odigrali 25 meča u elitnom rangu španskog fudbala i ostvarili šesnaest trijumfa, čak šest remija, ali i tri poraza, i veliko je pitanje da li će Barsa uspeti da stigne i drugoplasiranu Đironu, koja trenutno ima dva boda viška, uz konstataciju da je najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg izdanja španske La Lige slavilo i u međusobnom susretu protiv Barselone, u jednom sjajnom duelu koji je završen rezultatom 3:5. Poražavajuće je da je nekadašnji šampion Evrope ubrzo nakon toga sa istim rezultatom poražen na svom stadionu i od Viljareala, a nakon svega toga je Ćavi izjavio da na kraju sezone napušta klub sa Nou Kampa, što je svakako bilo ogromno iznenađenje.
U prošlom kolu je trećeplasirani tim na tabeli nekako uspeo da slavi na veoma teškom gostovanju kod Selte, kada je bilo 1:2, a do pobede su gosti stigli u sedmom minutu sudijske nadoknade, nakon pogotka Levandovskog sa bele tačke. Pre toga su Katalonci još jednom šokirali svoje navijače, pošto su na svom terenu odigrali samo 3:3 protiv Granade.

Naš predlog

I jedni i drugi igraju dosta slabije nego što je to bio slučaj prošle sezone, i veoma je nezahvalno prognozirati ovaj duel između još uvek aktuelnih šampiona Italije i Španije.
Na prvi pogled deluje da bi i jedna i druga ekipa mogla do makar jednog pogotka na ovom prvom susretu, pošto oba tima imaju ogromnih problema u zadnjoj liniji tima, pa vam savetujemo da se oprobate sa igrom GG za koju je kladionica Meridianbet pripremila kvotu 1.66
.

Iz potpuno istog razloga vam savetujemo da se oprobate i sa igrom 3+ koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.80.

Kao što smo već napomenuli, deluje da Barsa sve karte u nastavku sezone baca na Ligu šampiona, i sigurno je da će Ćavijevi puleni učiniti sve da ne izgube na ovom prvom duelu, kako bi se pitanje prolaska u četvrtfinale rešavalo na njihovom terenu, zbog čega vam preporučujemo da se fokusirate na duplu šansu X2 uz kvotu 1.46.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.