Tip dana košarka: Partizan – Anadolu Efes: Meč sezone za obe ekipe u prepunoj Štark Areni!

Partizan će nakon tronedeljne pauze u Evroligi, dočekati ekipu Anadolu Efesa u okviru 27. kola elitnog košarkaškog takmičenja. Meč je podjednako bitan za obje ekipe, pa će to još više doprinijeti neizvjesnosti u ovom meču. Utakmica je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Partizan: Sve ili ništa!

Epitet aktuelnog šampiona Jadranske lige polako blijedi, jer sada Partizan odavno nije u igri za prvo mjesto i više u svojim rukama nema kontrolu ni oko druge pozicije, već zavisi od drugih i ima pritisak moranja pred nadolazeće gostovanje Budućnosti u Podgorici. U Evroligi crno-bijeli nalaze se na tankom ledu, iako su posle trijumfa na gostovanjima Žalgirisu i Valensiji bili četvrti. U narednih jedanaest utakmica dobili su samo tri i nalaze se ispod crte čak i za plej-in.
Posle izgubljenog drugog finala u proteklih šest mjeseci, košarkaši Partizana (kup Radivoja Koraća) stoje pred provalijom i samo oni mogu da spriječe da se ova sezona pretvori u fijasko. Bez obzira na to što ni treći pokušaj da se uzme Žućkova levica i prekine dominacija Crvene zvezde nije bio uspiješan, suštinski ništa i dalje nije izgubljeno i nezavidna situacija u kojoj se Parni valjak nalazi može da se okrene. Za to je ipak potrebno da se cijela svlačionica trgne iz košmara, pogleda u ogledalo i suoči sa surovom realnošću – da Partizan više nije taj koji diktira i gleda druge sa visine, nego treba da spasava živu glavu.
Željko Obradović i njegovi saradnici imaju nezahvalan posao, da izvrše prinudnu šok terapiju, prije nego što bude prekasno. Partizan već polako ulazi u crveno, a nismo ni stigli do kraja prve faze Evrolige i regionalnog takmičenja.
Ma koliko bi prolaz u novo četvrtfinale Evrolige bio važan, utisak cijele sezone popravila bi odbrana šampionske titule u Jadranskoj ligi. Crno-bijeli su praktično već ostali bez prednosti domaćeg terena u finalu, a s obzirom na to kako Budućnost igra u poslednje vreme, postoji opasnost da taj benefit izgubi i u polufinalu. To bi ozbiljno zakomplikovalo i ovako nepovoljan status.
Bez obzira na to kako će sezona da se završi, Partizan ne smije da klone duhom i već sada digne ruke. Teško jeste, ali dešavala su se i mnogo veća čuda. Samo, Partizan mora što prije da raskrsti sa onim što je dosad bilo i pronađe unutrašnju snagu i inspiraciju da uradi stvari kakve se ovde baš retko dešavaju.
Nije nemoguče, ali daleko od toga i da će biti lako.
Sedmice rezervisane za završnicu kupova i reprezentativne akcije su završene, igrači su se vratili u klubove i Evroliga se nastavlja, a Željko Obradović ima omanje probleme pred večerašnji duel sa Efesom u Areni.
Džejms Naneli je još u finalu kupa Radivoja Koraća osjetio bol u ramenu i – još ga nije prošao. Ništa bolje nije ni sa koljenom Tristana Vukčevića. Obojica su preskočili današnji trening i pitanje je da li će i u kojoj mjeri moći da pomognu timu.
Trening su preskočili Džejms Naneli i Tristan Vukčević, ali su se ekipi na vrijeme priključili reprezentativci – Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz i Balša Koprivica. I zadovoljan je strateg crno-bijelih kako su igrači radili prethodnih dana.

Anadolu Efes: Paklena atmosfera za Larkina i ekipu!

Partizan je smijenio trenera Žalgirisa, a šef struke litvanskog tima stratega Anadolu Efesa. Djeluje konfuzno, ali je istina. Kad su crno-bijeli slavili na Baltiku, klub iz Kaunasa je otpustio Kazisa Maksvitisa, doveo Andreu Trinkijerija, da bi Italijan „potpisao“ otkaz Erdemu Džanu i natjerao turskog predstavnika u Evroligi da potraži novo rešenje.
Prvo što su čelnici Anadolu Efesa uradili pošto su se vratili u Istanbul iz Minhena bio je prekid saradnje sa Džanom, koji je ljetos naslijedio Ergina Atamana na klupi. Očekivalo se da donese novu energiju timu, naročito što je u prethodnom ciklusu vodio Ankaru do finala Evrokupa i proglašen je za najboljeg trenera u tom takmičenju. Onda je prešao na viši nivo, međutim, nije uspio.
Džan je bio najmlađi trener u Evroligi ove sezone (43 godine), ali je Efes izgubio povjerenje u njega, baš kao što su ranije mjenjali stratege Asvel (dvaput), Crvena zvezda, Žalgiris, Baskonija i Fenerbahče.
Efes je ekspresno pronašao i rešenje, ali to nisu ni Serđo Skariolo, ni Dimitris Itudis kako se pominjalo, već Tomislav Mijatović. Hrvatski strateg radi u Efesu još od 2010. godine, bio je pomoćnik Velimiru Perasoviću, Dušanu Ivkoviću i Erginu Atamanu, a kako javljaju turski mediji, preuzeće funkciju vršioca dužnosti do kraja sezone.
Novi početak donio je željeni rasplet – Efes se vratio pobjedama. Dugogodišnji trener u Efesu Tomislav Mijatović započeo je samostalni angažman kao vršilac dužnosti trijumfom nad milanskom Olimpijom rezultatom 79:73.
Nije uspio hrvatski strateg preko noći da promjeni značajno igru Efesa, niti da riješi sve probleme koji muče dvostrukog uzastopnog šampiona Evrope, ali pobjedi se u zube ne gleda. Imao je Mijatović prethodnih dana više vremena da radi sa ekipom i eventualno promjeni sliku, zbog toga je još važnije što je prvi meč završio uspiješno.
Nakon tog meča Efes je uspio da slavi i protiv Makabija na domaćem terenu rezultatom 105:91, a potom su slavili i protiv velikog rivala Galatasaraja u okviru nacionalnog šampionata i to u Istanbulu rezultatom 92:95. Posle toga je na red došlo i kup takmičenje u kom je Efes na kraju poražen u finalu od Fenerbahčea.
Efesu je u prvom ovosezonskom derbiju igranom u Evroligi izmakla pobjeda protiv velikog rivala, sve dobro što je uradio prosuo je u završnici na svom terenu. U finalu kupa nije bio ni blizu, bio je u podređenoj poziciji. Potpuno inferioran. Fenerbahče je tri dionice bio dominantan, nije ostavio ni promil šanse ljutom suparniku da dođe do pehara.
Efes je trenutno na skoru od 11 pobjeda i 15 poraza, te se trenutno nalaze na 15. mjestu na tabeli, sa 2 pobjede manje od mjesta koje vodi u doigravanje.

Naš prijedlog:

Ekipa Partizana kao favorit ulazi u ovaj meč, a koeficijent na njihovu pobjedu iznosi 1.50 u MeridianBet kladionici. Pobjeda gostujuće ekipe plaća se kvotom 2.70.

Efikasno mečevi su nešto na šta su nas ove dvije ekipe navikle ove sezone, te smo mišljenja da će tako biti i večeras. Kvota na igru UP+ (granica 166.5) iznosi 1.80 u MeridianBet kladionici. Takođe mišljenja smo da će Efes postići više od 82 poena, a kvota na igru G+ (granica 82.5) iznosi 1.90. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo kombinaciju 1&UP+ (granica 166.5) po kvoti 3.10 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.