DERBI DANA: Crvena zvezda – Partizan: U boj kreću junaci svi, ko će završiti sa štitom a ko na njemu?

U subotu nas širom Evrope očekuje nekoliko spektakularnih mečeva, a derbi dana se bez ikakve sumnje igra na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu, gde će snage odmeriti Crvena zvezda i Partizan.
U ovom trenutku se crno-beli nalaze na prvom mestu na tabeli uz bod viška u odnosu na svog večitog rivala, pa se vrlo lako može desiti da baš ovaj meč odluči pitanje naslova prvaka Srbije, iako ima još puno da se igra.
Početak meča između Crvene zvezde i Partizana je zakazan za 17 časova.

Crvena zvezda: Crveno-beli idu po tri boda i prvo mesto na tabeli!

U prethodnih nekoliko sezona srpskog šampionata, crveno-beli su već u ovom delu prvenstva imali ogromnu bodovnu razliku u odnosu na svoje najbliže pratioce, međutim, to ovog puta nije slučaj.
Pre svega, treba istaći da se Barak Bahar nije snašao na klupi nekadašnjeg šampiona Evrope, a izraelski stručnjak je nakon loših rezultata otpušten, i to dan nakon poraza u poslednjem večitom derbiju koji je Partizan rešio u svoju korist rezultatom 2:1.
Bilo je još puno loših mečeva u prvom delu šampionata, poput poraza na gostovanju kod Voždovca i Čukaričkog, a ne treba zaboraviti i da su crveno-beli na svom terenu remizirali protiv TSC-a.
Što se tiče Lige šampiona, nema se tu šta preterano zameriti srpskom predstavniku, iako su iz kluba najavljivali veliku borbu za treću poziciju i nastavak evropske avanture u Ligi Evrope.
Od toga nije bilo ništa, a na kraju je aktuelni šampion Srbije grupnu fazu završio na poslednjem mestu na tabeli uz samo jedan osvojen bod i to na svom stadionu protiv Jang Bojsa, kada je bilo 2:2.
Ključni meč se odigrao dva kola pre kraja, kada je Zvezda u Bernu izgubila sa 2:0 od istog protivnika, i već tada je bilo poznato da je švajcarski predstavnik obezbedio treće mesto u grupi i nastavak takmičenja u Ligi Evrope, uz konstataciju da je odmah na startu ovaj tim lagano eliminisan od Sportinga iz Lisabona.
U međuvremenu je novi-stari trener postao Vladan Milojević, klub su u zimskom prelaznom roku napustitli Mijatović, Mitrović, Kangva i Kabić, a prodat je i Kosta Nedeljković koji karijeru nastavlja u Aston Vili, ali će ostati u Crvenoj zvezdi do kraja ove sezone.
Nije bilo previše pojačanja, osim što je u klub stigao Sremčević i to u transferu vrednom dva miliona evra, a ono što je najbitnije je da je u klubu i pored ogromnog interesovanja ostao Bukari, koji je po mnogim mišljenjima bio najbolji fudbaler crveno-belih u jesenjem delu šampionata.
Poznato je da Zvezda uglavnom dosta bolje partije pruža na proleće, i kada se sve sabere i oduzme deluje da navijači najtrofejnijeg srpskog kluba za sada moraju da budu zadovoljni.
Naime, na četiri odigrana susreta puleni Vladana Milojevića su ostvarili isto toliko trijumfa, međutim, Partizan nije kiksnuo ni na jednom duelu do sada, pa je i dalje ista meta, isto odstojanje, odnosno Partizan ima bod viška u odnosu na Zvezdu, iako bi to sve moglo da se promeni već večeras.
U prošlom kolu je trenutno drugoplasirani tim na tabeli slavio na teškom gostovanju kod TSC-a, a taj meč je završen rezultatom 1:3.
Za kraj, Partizan se u poslednje vreme nije proslavio na stadionu “Rajko Mitić”, a poslednji večiti derbi koji je odigran na najvećem srpskom stadionu je završen pobedom crveno-belih od 1:0, uz konstataciju da je pobedonosni pogodak postigao Vigo, koji je u međuvremenu otišao iz kluba.

Partizan: Poslednji put kad je u prvenstvu pobedio na “Marakani”, Partizan je postao prvak!

Iza Partizana je jedna izuzetno slaba sezona, u kojoj su crno-beli uz dosta muke uspeli da dođu do plasmana u kvalifikacije za Ligu konferencije, međutim, tim iz Humske se tamo nimalo nije proslavio.
Prvo je četa Igora Duljaja nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca nekako uspela da eliminiše ekipu Sabaha, međutim, onda je usledila prava blamaža u dvomeču protiv danskog Nordsjelanda, uz podatak, da je prvi duel između ova dva tima u Danskoj završen rezultatom 5:0.
Nisu se crno-beli proslavili ni u revanšu, a sve to je značilo da Partizan ovog puta nećemo gledati u evropskim takmičenjima, što je bio ozbiljan udarac, pre svega za budžet kluba.
Sa druge strane, u tom trenutku je drugi najtrofejniji srpski klub imao poprilično tanku rotaciju i deluje da je Partizanu i odgovaralo da se fokusira samo na jedno takmičenje.
Kada se podvuče crta, deluje zaista da se fudbalerima Partizana za sada nema šta zameriti, pošto se u ovom trenutku ova ekipa nalazi na prvom mestu na tabeli uz bod viška u odnosu na najljućeg rivala Crvenu zvezdu, kod koje se igra večerašnji večiti derbi, i na prvi pogled vidimo da pakleno težak posao očekuje lidera na tabeli.
Do sada su izabranici Igora Duljaja koji radi sjajan posao na klupi ovog tima odigrali 23 meča u najkvalitetnijem rangu srpskog fudbala i ostvarili 19 trijumfa, uz dva remija i isto toliko poraza. Sigurno je da je posebno teško fudbalerima Partizana pao poraz na svom terenu u prvom delu sezonu od ekipe TSC-a, koja je sa više nego ubedljivih 4:0 slavila na tom duelu i tako nanela najteži poraz Partizanu u poslednjih nekoliko godina, iako je ova ekipa i prošle sezone uspela od Mladosti GAT da primi isto toliko pogotka na svom stadionu.
Međutim, kada je to bilo najpotrebnije, izabranici Igora Duljaja su pokazali karakter i slavili na poslednjem večitom derbiju, rezultatom 2:1, a odlučujući pogodak delo je sjajnog Saldanje, koji je i pored ogromnog interesovanja ipak ostao u Humskoj. Pomenimo i to da su klubu u međuvremenu napustili Belić i Ilić i od njihovih transfera su crno-beli ozbiljno prihodovali, što svakako puno znači, s obzirom da ovaj tim nije imao očekivanih prihoda od učešća u trećem po kvalitetu klupskom takmičenju, pošto je Partizan kao što je dobro poznato eliminisan od Nordsjelanda.
U prolećnom delu šampionata lider na tabeli srpskog šampionata za sada ima sve trijumfe, a u prošlom kolu je ova ekipa ostvarila veoma važan trijumf na svom stadionu protiv Železničara, a taj meč je završen rezultatom 3:1. Do sada su crno-beli na gostovanjima odigrali jedanaest mečeva i ostvarili devet trijumfa, jedan remi, i samo jedan poraz, i to u Nišu, kada je Radnički slavio sa 2:1.
Za kraj, zanimljivo je da je poslednji put kada je slavio na stadionu “Rajko Mitić” u prvenstvenim mečevima Partizan postao prvak Srbije, a bilo je to 2017. godine, kada je bilo 1:3.

Naš predlog

Generalno, retko kada nam večiti derbi donese dosta pogodaka, pa je izvesno da nas i ovog puta očekuje malo golova i idealno je da probate sa igrom 0-2 gola za koju je kladionica Meridianbet pripremila kvotu 2.13.

Ako postoji nešto što se zamera Vladanu Milojeviću za prošli mandat u Zvezdi, onda je to sasvim sigurno bojažljiva igra u mečevima protiv Partizana, i ti dueli su uglavnom završavani bez pobednika, dok je u Humskoj Zvezda poslednji put slavila još 2016. godine, kada je na klupi ovog tima sedeo Grof Božović.
Sigurno je da pre svega Vladan Milojević ima ogroman motiv na ovom meču, ali i fudbaleri Zvezde, kojima bi ovaj trijumf doneo prvo mesto na tabeli, pa vam savetujemo da se opredelite za jedinicu, koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.57.

Za kraj, možda i najbolja prognoza za predstojeći večiti derbi je kombinacija igara 1&0-3, a sve to uz fantastičnu kvotu 2.44 u Meridianu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.