Tip dana košarka: Hapoel Tel Aviv – Bešiktaš: Može li Alimpijevićev tim opet da iznenadi?

Hapoel Tel Aviv će u okviru četvtfinala drugog po snazi košarkaškog takmičenja u Evropi, dočekati ekipu Bešiktaša. Tim iz Izraela je direktno obezbijedio plasman u ovu fazu takmičenja, dok je Bešiktaš u osmini finala eliminisao trenutnog šampiona ovog takmičenja. Utakmica je na programu od 18 časova i 30 minuta.

Hapoel: Klub sa velikim ambicijama!

Hapoel Tel Aviv je u dosta dobroj formi, jer su u poslednjih 11 mečeva zabilježili devet pobjeda. Ruku na srce većina tih mečeva bila je u Ligi Izraela. Poslednji meč Evrokupa bio je baš protiv ekipe Bešiktaša kada su slavili poprilično ubjedljivo.
Trener Hapoela Deni Franko napravio je solidan broj promjena, u želji da posle četvrtfinala u premijernoj sezoni u Evrokupu sada ode bar korak dalje. Zadržao je jezgro tog sastava, uključujući trojicu startera i dodao mu neka dobro poznata imena. Džkovan Braun i Ksevijer Manford bili su nosioci igre i jedan od najiskusnijih bekovskih tandema u takmičenju, sve dok ovaj drugi nije suspendovan zbog korišćenja kanabisa. Američki košarkaš, svojevremeno i NBA igrač, te član Barselone, suspendovan je na neodređeno jer je test na doping bio pozitivan na kanabis, koji se nalazi na FIBA listi zabranjenih supstanci. Manford je testiran u decembru, rezultati su stigli krajem februara i Hapoel će najvjerovatnije ostatak sezone, najprije u Evrokupu, morati da odigra bez jednog od ključnih igrača, koji je bilježio 15,9 poena i 3,7 asistencija u Evrokupu, bio MVP osmog kola sa 31 poenom u pobjedi nad Huventudom. Morali su Izraelci da reaguju na tržištu, pa su potpisali američkog beka Dastija Henasa. Ozbiljan dodatak ovoj ekipi je Brajan Angola koji nije uspeo da potpiše za Makabi Tel Aviv, dok veliko iskustvo i energiju na niskom krilu donosi Džon Holand. Tomer Ginat ostaje kao jedan od najuticajnijih igrača ekipe na oba kraja parketa.
Kajl Aleksander je veliko pojačanje. Debitovao je u Evroligi igrajući za Valensiju, a zatim osvojio bronzu sa Kanadom na Mundobasketu u Manili. Sjajno pojačanje za igru iz pika, jer je sposoban da pokupi sve visoke lopte svojih bekova i snažno iz zakuca. Trener Franko okupio je oko sebe ekipu sa dosta evroligaškog ili iskustva u Evrokupu, pa su sada ciljevi još i viši.
Hapoel Tel Aviv je bez dileme kvalitetniji tim i to je pokazao u dva prethodna duela sa ovim rivalom. Međutim, mečevi u plej ofu nose sasvim drugačiju energiju i pritisak, i u tim mečevima vrlo često košarka koju forsira Hapoel Tel Aviv zna da zakaže. Dušan Alimpijević je pokazao da zna da pripremi svoje košarkaše za ovakve mečeve, vjerujemo i da će sada biti tako.

Bešiktaš: Ekipa ima ogroman motiv!

Šampionski pehar Evrokupa je na talonu, Gran Kanarija ga je razdužila, tako da će na kraju ove sezone promjeniti vlasnika. A, krunu sa glave Špancima skinuo je – Dušan Alimpijević. Srpski trener i njegovi puleni u Bešiktašu, koji su u osmini finala kao gosti na Kanarskim ostrvima slavili rezultatom – 78:80.
Prve dvije četvrtine meča na Kanarskim ostrvima su bile kao slika i njen odraz u ogledalu. Dok je Gran Kanarija prvu dobila sa 22:14, drugu je dobio Bešiktaš istim rezultatom, pa je bilo neriješeno posle 20 minuta igre.
Ekipe su se smijenjivale u vođstvu u nastavku, najveću prednost u trećoj četvrtini imali su Španci, sedam razlike (56:49), ipak od starta poslednje dionice vladala je potpuna rezultatska klackalica i neizvjesnost.
Poslednje vođstvo Gran Kanarija je imala na 70:69, a Bešiktaš je uspio da preokrene, dođe do četiri razlike poenima Marka Simonovića na 1:19 prije kraja. Odgovorio je Brusino trojkom, ali je Nidam poenima ponovo podigao vođstvo turskog tima, a pobjedu je pečatirao Simonović poenima za pet razlike na 11 sekundi prije kraja. Marko Simonović je pobjedi Bešiktaša doprinjeo sa deset poena i devet skokova.
Bešiktaš je na Kanarskim ostrvima uspio da napravi ozbiljan podvig jer je skinuo krunu sa glave aktuelnom osvajaču Evrokupa, Gran Kanariji i to kao gost, što je ove sezone rijetkima uspijevalo.
Alimpijević je još jednom potvrdio da izrasta u klasnog stručnjaka, a u roku od samo nekoliko mjeseci vratio je Bešiktašu nekadašnji sjaj, dostojan jednog od tri najveća kluba na Bosforu i cijeloj Turskoj.
Nakon što je srušio snove Gran Kanarije eliminacijom prošlogodišnjih šampiona na gostovanju u osmini finala, Bešiktašu će sada trebati Delgadov dodatni napor protiv Hapoela, koji je otišao direktno u četvrtfinale kao drugi nosilac svoje grupe, ponajviše zahvaljujući trijumfom nad Bešiktašom u grupi – dva puta.
Trener Bešiktaša Dušan Alimpijević već je dokazao da se ne plaši ovakvog pritiska, kada je odveo sedmog nosioca Bursaspor u finale Evrokupa 2022. godine.

Naš prijedlog:

Domaći tim kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf je 1.23 u MeridianBet kladionici. Pobjeda gostujuće ekipe plaća se kvotom 3.30.

Važnost ovog meča bi po nama trebalo da donese nešto tvrđu utakmicu, pa nam se granica od 172 poena čini veliko. Kvota na igru UP- (granica 172.5) u MeridianBet kladionici iznosi 1.65. Domaći tim je svakako sa razlogom veliki favorit u ovom meču, ali Bešiktaš je i u prethodnom meču pokazao da se neće predati tek tako i bez borbe. Naš prijedlog je igra H2 (granica 7.5) po kvoti 1.75, jer smo mišljenja da turski tim može da isparira u ovom meču. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa igrom 2&UP- (granica 172.5) po kvoti 6.20 takođe u MeridianBet kladionici!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.